search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 07:41
MENU CLOSE

Handelsblatt: Φρενίτιδα αγοράς χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες

31.01.2019 07:35
Handelsblatt: Φρενίτιδα αγοράς χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες - Media

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλον τον κόσμο αγόρασαν τόσο πολύ χρυσό το 2018 με αποτέλεσμα να αυξήσουν τα αποθέματα τους περισσότερο από 651 τόνους, δήλωσε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (WGC)και αυτή είναι η υψηλότερη ποσότητα από το 1971

Οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα αποθέματα τους σε χρυσό, τόσο μαζικά όσο και στη δεκαετία του ’70, γράφει η γερμανική Handelsblatt.

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλον τον κόσμο αγόρασαν τόσο πολύ χρυσό το 2018 με αποτέλεσμα να αυξήσουν τα αποθέματα τους περισσότερο από 651 τόνους, δήλωσε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (WGC)και αυτή είναι η υψηλότερη ποσότητα από το 1971.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, η ζήτηση χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες αυξήθηκε κατά 74%. Με την τιμή του χρυσού σήμερα στα 1310 δολάρια ανά ουγγιά (περίπου 31 γραμμάρια), ο όγκος των αγορών έφτασε στα 27 δισ. δολάρια. 

Όπως εξηγεί ο Τζον Μάλιγκαν, εκπρόσωπος του WGC, «οι κεντρικές τράπεζες έχουν διαφοροποιήσει τα συναλλαγματικά τους αποθέματα και έχουν επενδύσει περισσότερο σε ρευστά και ασφαλή περιουσιακά στοιχεία λόγω της αυξημένης γεωπολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας». 

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού που έχει στη διάθεσή του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού με περίπου 274 τόνους ήταν η ρωσική Κεντρική Τράπεζα. Η τουρκική Κεντρική Τράπεζα αύξησε επίσης τις αγορές χρυσού κατά 51,5 τόνους και το Καζακστάν κατά 50,6 τόνους. Στην Ευρώπη, οι Κεντρικές Τράπεζες της Ουγγαρίας και της Πολωνίας ήταν από τους σημαντικότερους αγοραστές χρυσού. Για πρώτη φορά από το 2016, η Κίνα έχει επίσης αποκαλύψει στοιχεία για τα αποθέματα χρυσού από την Κεντρική της Τράπεζα – και ανέφερε αύξηση περίπου 10 τόνων.

«Αυτό είναι άμεσο αποτέλεσμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της κρίσης χρέους», λέει ο εμπειρογνώμονας του WGC Μάλιγκαν. Οι κεντρικές τράπεζες θέλουν να γίνουν πιο ανεξάρτητες από το δολάριο.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σαφές στην περίπτωση της Ρωσίας, καθώς η χώρα αυξάνει σταθερά τα αποθέματα χρυσού επί 13 χρόνια. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η Ρωσία αγόραζε περισσότερους από 200 τόνους χρυσού κάθε χρόνο. Σύμφωνα με το WGC, η χώρα χρηματοδότησε την αγορά το 2018 κυρίως μέσω της πώλησης κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ. 

Αξιοσημείωτη είναι, επίσης, η αύξηση των αποθεμάτων χρυσού στην Τουρκία. Η χώρα αντιμετώπισε σοβαρή νομισματική κρίση το φθινόπωρο του 2018. Μόνο τον περασμένο Νοέμβριο, η κεντρική τράπεζα έριξε 16 τόνους χρυσού για την υπεράσπιση του εθνικού νομίσματος. Παρ ‘όλα αυτά, προχωρά σε μια σημαντική αύξηση των αποθεμάτων χρυσού. 

Τόσο η Ρωσία όσο και η Τουρκία έχουν πρόσφατα γεωπολιτικές εντάσεις με τις ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια της αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ, τόσο το ρούβλι όσο και η λίρα υποτιμήθηκαν κατά περιόδους μαζικά. 

Οι αγορές χρυσού έχουν επίσης πολιτική διάσταση, λέει ο Μάλιγκαν. «Οι χώρες θέλουν να αποφύγουν κάποιους κινδύνους από τη συγκέντρωση συναλλάγματος σε δολάρια» προσθέτει. Η ουγγρική Κεντρική Τράπεζα προχώρησε επίσης στη μεγαλύτερη αγορά χρυσού, εδώ και 30 χρόνια, για να επιβάλει τις διαρθρωτικές αλλαγές στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, η Ρωσία θα συνεχίσει να αγοράζει πολύ χρυσό στο μέλλον. Ένας λόγος μπορεί να είναι οι «πιθανές νέες κυρώσεις και το αδύναμο ρούβλι». Άλλες αναδυόμενες οικονομίες αναμένεται να αυξήσουν τις αγορές χρυσού, προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση από το δολάριο και, συνεπώς, οι κίνδυνοι ενός εμπορικού πολέμου.

Επιπλέον, πολλές από τις κεντρικές τράπεζες, οι οποίες σήμερα είναι οι μεγαλύτεροι αγοραστές χρυσού, έχουν ιστορικά σχετικά μικρά αποθέματα. «Θέλουν να τα καλύψουν τώρα», λέει ο εμπειρογνώμονας του WGC Τζον Μάλιγκαν.

Μόνο λίγες κεντρικές τράπεζες προχώρησαν σε πωλήσεις: η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας πώλησε περίπου τέσσερις τόνους, η Budnesbank 3,9 τόνους. Συνολικά, οι κεντρικές τράπεζες πούλησαν το 2018 μόνο 15,6 τόνους στην αγορά. 

Σύμφωνα με το WGC, η φρενίτιδα αγοράς των κεντρικών τραπεζών ήταν η κύρια κινητήρια δύναμη της ζήτησης χρυσού το 2018, που ήταν αυξημένη κατά 4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Το γεγονός ότι η τιμή του πολύτιμου μετάλλου δεν έχει αυξηθεί πιο πολύ οφείλεται στον αριθμό των υψηλών προμηθειών του WGC. Με 3347 τόνους, η παραγωγή των ορυχείων χρυσού έφτασε σε νέο επίπεδο ρεκόρ. Επίσης, η ποσότητα του χρυσού που ανακτάται από την ανακύκλωση έχει φθάσει στο ιστορικό υψηλό των 1173 τόνων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 07:40