search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 07:32
MENU CLOSE

Απώλειες λόγω διχασμού – ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. χάνουν όταν ανεβαίνει το Μακεδονικό

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2058
31-1-2019
01.02.2019 04:00
dim-3.jpg
 
«Πόλωση για τη Συμφωνία των Πρεσπών ή πόλωση για την οικονομία;». Ιδού το δίλημμα για όλα τα κόμματα στον (πόσο μακρύ;) δρόμο προς τις κάλπες.
Ήδη ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. επιχειρούν να δώσουν την απάντησή τους, καθώς αμέσως μετά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό Κοινοβούλιο έδωσαν το εναρκτήριο λάκτισμα της διαμάχης για την οικονομία, ένα πεδίο στο οποίο οι συγκρούσεις μπορούν να είναι ανηλεείς και να διαμορφώνουν εκλογικά διλήμματα δίχως να παράγουν φαινόμενα διχασμού.
 
● Ο Αλέξης Τσίπρας ήδη από τη Δευτέρα εξήγγειλε την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, την αύξηση του κατώτατου από τα 586 στα 650 ευρώ ενώ την ίδια μέρα ανακοινώθηκε από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους η έξοδος στις αγορές για δανεισμό 2 δισ. ευρώ.
● Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φεύγει κι αυτός με… ελαφρά πηδηματάκια από την ατζέντα του Μακεδονικού και εισέρχεται σε αυτήν της οικονομίας.
Γιατί οι δύο μεγάλοι βιάζονται να «την κάνουν» από την ατζέντα του εθνικού θέματος; Διότι τα δημοσκοπικά στοιχεία δείχνουν πως τα θέματα της οικονομίας ενισχύουν τη θέση και των δύο, εν αντιθέσει με το Μακεδονικό, το οποίο τους αποδυναμώνει.
 
Προκειμένου να ξεκαθαρίσουμε κάπως την εικόνα, φτιάξαμε έναν πίνακα με τις επιδόσεις όλων των κομμάτων όπως καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις της Pulse RC για τον ΣΚΑΪ τους τελευταίους τέσσερις μήνες.
 
● Επιλέξαμε τον Οκτώβριο του 2018 ως αφετηρία επειδή εκείνη η δημοσκόπηση ήταν η πρώτη μετά το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ για τη Συμφωνία των Πρεσπών, το οποίο επανέφερε δυναμικά το θέμα στην ελληνική πολιτική σκηνή.
● Ορίσαμε ως κατάληξη τη δημοσκόπηση του Ιανουαρίου όχι μόνο επειδή ήταν η τελευταία διαθέσιμη, αλλά και διότι διεξήχθη αμέσως μετά το τελευταίο μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα, λίγο πριν από τη διαδικασία για την ψήφιση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή και ενώ κορυφώνονταν οι εξελίξεις στα κόμματα που κινούνται μεταξύ των δύο «μονομάχων».
● Τους ενδιάμεσους μήνες (Νοέμβριος και Δεκέμβριος) κυριάρχησαν, λιγότερο ή περισσότερο, τα θέματα της οικονομίας, καθώς ο μεν ΣΥΡΙΖΑ καρπωνόταν δημοσκοπικά τα θετικά μέτρα που συνοδεύουν το τέλος του έτους και την εξαγγελία νέων και η Ν.Δ. επωφελείτο από το ράλι της δικής της εξαγγελίας παροχών ενόψει εκλογών.
 
Όλοι χαμένοι πλην Χ.Α.
1. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εμφανίζεται με την έξοδο από το μνημόνιο να ξεπερνάει τον Σεπτέμβριο πρώτη φορά ύστερα από καιρό το 20% και να πηγαίνει στο 22% (23% με αναγωγή), «φρενάρει» με το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ και πάει στο 21% (22%) τον Οκτώβριο. Ανακάμπτει τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, οπότε κυριαρχεί η οικονομία, και φρενάρει εκ νέου με μικρή πτώση όταν η Συμφωνία φτάνει στη Βουλή και ψηφίζεται.
2. Η Ν.Δ., η οποία έχει κερδίσει μόλις 0,5% τη θερινή περίοδο, από το 31,5% (33,5%) του Σεπτεμβρίου πέφτει στο 31% (33%) αμέσως μετά το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, υποχωρεί τον Νοέμβριο, αλλά ανακάμπτει τον Δεκέμβριο λόγω οικονομίας, για να φρενάρει και αυτή τον Ιανουάριο, εν μέσω της διχαστικής πόλωσης.
3. Το Κίνημα Αλλαγής, με αφετηρία το 6,5% (7%) του Σεπτεμβρίου, «τσιμπάει» κάτι ακόμη τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, αλλά τον Δεκέμβριο, όταν η πόλωση αφορά την οικονομία, αρχίζει η πτώση του, η οποία επιτείνεται με την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών και καταλήγει στο 6% (6,5%).
4. Το ΚΚΕ είναι σταθερό στο 6% (6,5%) Οκτώβριο και Νοέμβριο, αλλά, με μηνιαίες απώλειες 0,5% στη συνέχεια, καταλήγει εν μέσω της φασαρίας για τις Πρέσπες στο 5% (5,5%).
5. Το Ποτάμι, με 1,5% στην πρόθεση ψήφου και την αναγωγή τους πρώτους τρεις μήνες, καταλήγει στο 1% σε κλίμα διάλυσης τον Ιανουάριο.
6. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες βρίσκονται σε κρίση διαρκείας με 1% (1,5%), κατάσταση που δεν μεταβάλλεται ούτε με την αποχώρηση από την κυβέρνηση.
7. Η Ένωση Κεντρώων, μετά το 1,5% (1,5%) του Οκτωβρίου, σταθεροποιείται στο 2% (2%) τους επόμενους μήνες, ανεξαρτήτως της κεντρικής ατζέντας.
8. Η Αριστερά πέραν του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ (ΛΑΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Πλεύση Ελευθερίας) κινείται, συνολικά, σταθερά μεταξύ του 1% και του 1,5%.
 
Η Άκρα Δεξιά
Η Χρυσή Αυγή ξεκάθαρα κερδίζει όταν είναι πολύ ψηλά στην επικαιρότητα το Μακεδονικό και χάνει όταν κυριαρχεί η οικονομία. Στην ακροδεξιά «πολυκατοικία» όμως υπάρχει ιδιαίτερη κινητικότητα, καθώς έχει εμφανιστεί η Ελληνική Λύση και τον τελευταίο μήνα επανεμφανίστηκε ο ΛΑΟΣ. Αν προσθέσουμε τα ποσοστά αυτών των τριών σχημάτων, προκύπτει ένα 10,5% στην πρόθεση ψήφου, το οποίο γίνεται 11% στην αναγωγή επί των έγκυρων ψηφοδελτίων.
 
Ας σημειωθεί επιπλέον ότι ακόμη δεν είναι «καθαρό» το μέλλον των ΑΝΕΛΛ, αφού δεν έχει κριθεί μέχρι στιγμής εάν το κόμμα του Πάνου Καμμένου θα συμμαχήσει με κάποιον ακροδεξιό σχηματισμό ή θα επιμείνει στην προσπάθεια να εκφράζει «καραμανλικά» υπολείμματα που κινούνται εκτός Ν.Δ.
 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 07:31