search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 22:46
MENU CLOSE

Τζανακόπουλος: «Ονομαστικές» ως το τέλος της θητείας – Δεν είναι πολιτικά ορθό να διαλύονται κοινοβουλευτικές ομάδες

31.01.2019 13:38
4700672.jpg

 

«Η 25η Ιανουαρίου του 2019, θα αποτελεί στο εξής ιστορικό ορόσημο για την ειρήνη, τη συνεργασία και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

»Η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και από την Ελληνική Βουλή» τόνισε «σηματοδοτεί το τέλος μιας διένεξης 27 ετών στην οποία η Ελλάδα δεν έχασε μονάχα πολιτικό και διπλωματικό κεφάλαιο».

Διευκρίνισε δε το τελευταίο βήμα της διαδικασίας ότι δηλαδή «απομένει πλέον η κύρωση, εντός των επόμενων ημερών, από την Ελληνική Βουλή του πρωτοκόλλου εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και ακολούθως, θα αποσταλεί ρηματική διακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας στο Υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας θέτοντας έτσι αυτομάτως σε ισχύ τις τροποποιήσεις του Συντάγματος και φυσικά την αλλαγή του ονόματος».

 

«Τεχνικό» θέμα λίγων ημερών η χρήση του «Βόρεια Μακεδονία»

Ερωτώμενος για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της γείτονος δεν χρησιμοποιεί ακόμη το νέο όνομα όπως πράττει η ελληνική κυβέρνηση, σημείωσε ότι το ζήτημα είναι τεχνικό καθαρά καθώς η συνταγματική αλλαγή θα τεθεί αυτόματα σε ισχύ με την κύρωση του πρωτοκόλλου εισδοχής στο ΝΑΤΟ. Επικαλέστηκε δε σημερινή δήλωση του Ζόραν Ζάεφ ότι «σε λίγο καιρό η «Μακεδονία» θα λέγεται «Βόρεια Μακεδονία»». «Άρα αν κάνουμε λίγο υπομονή θα δούμε ότι η εφαρμογή της συμφωνίας θα τύχει της απολύτου εφαρμογής και από τα δύο μέρη», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Πάντως στην ερώτηση τι θα κάνει η κυβέρνηση αν μετά την κύρωση του πρωτοκόλλου η «Βόρεια Μακεδονία» δεν συμμορφωθεί απέφυγε να απαντήσει.

Στην εισαγωγή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα της κυβέρνησης όπως η αποκατάσταση των συνεπειών της κρίσης αρχής γενομένης από την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου, αλλά και στο ότι η χώρα αλλάζει σελίδα. Ως απόδειξη επικαλέστηκε την έξοδος της χώρας στις αγορές με το πενταετές ομόλογο που σύμφωνα με τον ίδιο «επιβεβαιώνει με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι η χώρα όχι μόνο έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, αλλά πλέον είναι και πόλος έλξης για το επενδυτικό κοινό το οποίο διαβλέπει τη μεγάλη αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδας».

 

«Ονομαστικές» μέχρι τέλους

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες στο κοινοβούλιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε

  • Αφενός ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα αναφορικά με την κυβερνητική σταθερότητα και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία
  • Αφετέρου ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει μέχρι το τέλος της συνταγματικής της θητείας με ονομαστικές ψηφοφορίες.

Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Όσον αφορά την ιδιότυπη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο κοινοβούλιο το τελευταίο διάστημα, δηλαδή ότι έχουμε προχωρήσει σε ονομαστικές ψηφοφορίες θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι αναβαθμίζει το ρόλο του κοινοβουλίου και του βουλευτή. Ο ρόλος των βουλευτών είναι να βρίσκονται στην Ολομέλεια να καταθέτουν τις απόψεις τους και να ψηφίζουν».

Από εκεί και πέρα σημείωσε πως «εμείς είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε με ονομαστικές ως το τέλος της θητείας. Καλούμε τον οποιονδήποτε αμφισβητεί την ύπαρξη πλειοψηφίας να καταθέτει ονομαστικές ψηφοφορίες, μπορούμε να δοκιμαζόμαστε κάθε εβδομάδα αν το θέλει η αξιωματική αντιπολίτευση».

 

«Δεν είναι ορθό να διαλύονται οι κοινοβουλευτικές ομάδες»

Σε ό,τι αφορά την διάλυση των κοινοβουλευτικών ομάδων κομμάτων (όπως το Ποτάμι και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε ότι υπάρχει σχετική μεθόδευση από την κυβέρνηση. Αντιθέτως τάχθηκε κατά της διάλυσης κοινοβουλευτικών ομάδων κι άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση έχει την πρόθεση να συζητήσει το θέμα του Κανονισμού της Βουλής που προβλέπει προϋποθέσεις για τη συγκρότηση κοινοβουλευτικών ομάδων. Ωστόσο δεν παρουσίασε κάποια πρόταση και δεν απάντησε για το αν υπάρχει κάποια άμεση πρωτοβουλία ώστε να αποτραπεί η διάλυση της ΚΟ των ΑΝΕΛ – αύριο ο βουλευτής θανάσης Παπαχριστόπουλος έχει προαναγγείλει ότι θα παραδώσει την έδρα του – ή να ανασυγκροτηθεί η ΚΟ του Ποταμιού.

Θέση της κυβέρνησης, είπε είναι ότι «δεν είναι ούτε ηθικά και ούτε πολιτικά ορθό να διαλύονται κοινοβουλευτικές ομάδες κομμάτων τα οποία στη διαδικασία των εθνικών εκλογών έχουν εξασφαλίσει την είσοδό τους στο εθνικό κοινοβούλιο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 22:43