search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:24
MENU CLOSE

Στη Γαλλία η αστυνομία πυροβολεί διαδηλωτές με «μη θανατηφόρα όπλα» – που ενίοτε σκοτώνουν

31.01.2019 16:47
Στη Γαλλία η αστυνομία πυροβολεί διαδηλωτές με «μη θανατηφόρα όπλα» - που ενίοτε σκοτώνουν - Media

 

Ο βαρύς απολογισμός των συγκρούσεων της αστυνομίας με τα κίτρινα γιλέκα από τον περασμένο Νοέμβριο προβληματίζει πλέον σοβαρά τη γαλλική κοινή γνώμη.

Πάνω από 1700 άτομα έχουν τραυματιστεί, ορισμένα εκ των οποίων σοβαρά, όπως το περασμένο Σάββατο ο Ζερόμ Ροντρίγκες στέλεχος των κίτρινων γιλέκων, γνωστός μάλιστα για την μετριοπάθειά του.

Η χρήση ή μη από την αστυνομία των λεγόμενων «μη θανατηφόρων όπλων» βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων σήμερα στη γαλλική βουλή στο πλαίσιο της νέας νομοθεσίας για την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων.

Νέες παραγγελίες από το γαλλικό υπ. Εσωτερικών

Πρόκειται για τους εκτοξευτές πλαστικών σφαιρών γνωστών ως flash-ball ή των ακόμα ισχυρότερων LBD, γνωστών ως σφαιρών άμυνας, καθώς και χειροβομβίδων. Τα ονομάζουν «μη θανατηφόρα όπλα», κατ’ ευφημισμόν βέβαια, αφού ο φοιτητής Ρεμί Φρες άνοιξε τον κατάλογο των νεκρών το 2014, ο οποίος συμπληρώθηκε τελευταία με 2 ακόμα θύματα σε Παρίσι και Μασσαλία.

Από χρόνια η Γαλλία πιστεύει ότι κατέχει καλύτερα από κάθε άλλη χώρα τη γνώση διατήρησης της τάξης, την οποία συστηματοποίησε ήδη από τον περασμένο αιώνα, γι αυτό και αρνήθηκε το 2010 να συμμετέχει στο τριετές ευρωπαϊκό πρόγραμμα Godiac για την αναζήτηση «μεθόδων κατευνασμού μέσω διαλόγου».

Σταθερός στις απόψεις του πάντως παραμένει ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέ έχει ήδη παραγγείλει για την τρέχουμε χρονιά 1280 νέους εκτοξευτές σφαιρών άμυνας LBD.

Πηγή: Deutsche Welle

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:24