search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 08:57
MENU CLOSE

Κτηματολόγιο: Ποιες είναι οι νέες περιφέρειες – Πώς να αποφύγετε τα λάθη

31.01.2019 17:11
Κτηματολόγιο: Ποιες είναι οι νέες περιφέρειες - Πώς να αποφύγετε τα λάθη - Media

Από τη Δευτέρα 4/2/2019 θα είναι διαθέσιμη η νέα εφαρμογή για την υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης για το Κτηματολόγιο ενώ αναμένεται να ανοίξουν γραφεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που θα αναλάβουν τις περιφέρειες.

Προσοχή: Πρέπει να οριστικοποιήσετε τυχόν εκκρεμείς δηλώσεις σας, διότι με την έκδοση της νέας εφαρμογής δεν θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής τους και θα πρέπει να συμπληρωθούν ξανά από την αρχή.

Οι ιδιοκτήτες που έχουν ακίνητη περιουσία θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση κτηματογράφησης της ακίνητης περιουσίας τους στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητό τους ή μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης www.ktimatologio.gr

Από τις αρχές Φεβρουαρίου, όσοι από τους ιδιοκτήτες δεν μπορούν να μεταβούν στις περιοχές που βρίσκονται τα ακίνητά τους, θα έχουν τη δυνατότητα να τα δηλώσουν σε δύο γραφεία που θα λειτουργήσουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ποιες είναι οι περιφέρειες που μπαίνουν στο κτηματολόγιο

Από 28/1/2019 άρχισε η συλλογή δηλώσεων στην περιφερειακή ενότητα Ηλείας με γραφείο Κτηματογράφησης στον Πύργο. Η προθεσμία λήγει στις 30 Απριλίου για τους κατοίκους εσωτερικού και στις 22 Ιουλίου για τους κατοίκους εξωτερικού.

Στη συνέχεια, μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου, θα αρχίσει η συλλογή δηλώσεων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με το Γραφείο Κτηματογράφησης να λειτουργεί στην Άμφισσα. Επιπλέον, ξεκινά και η συλλογή των δηλώσεων για την Ιθάκη, την Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο.

Σειρά παίρνουν η Μαγνησία και οι Σποράδες, η Μεσσηνία, και η ακολουθούν η Λήμνος και η Μυτιλήνη, αλλά και η Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής και Νήσων όπου οι ιδιοκτήτες θα εξυπηρετούνται από το Γραφείο Κτηματογράφησης στον Πειραιά.

Γραφεία κτηματολογίου για περιφέρεια

Όπως διευκρινίζουν από το Κτηματολόγιο, το Γραφείο της Αθήνας θα λειτουργήσει στο Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου (επί της Λεωφόρου Βεΐκου 137) και θα εξυπηρετεί τις Περιφέρειες Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου αλλά και Κρήτης.

Το Γραφείο της Θεσσαλονίκης αναμένεται να λειτουργήσει από τις αρχές του επόμενου μήνα στο κέντρο της πόλης, επί της οδού 26ης Οκτωβρίου 90, στο εμπορικό κέντρο Porto Center. Θα εξυπηρετεί τις περιοχές Ξάνθης, Δράμας, Χαλκιδικής, Καστοριάς και Φλώρινας.

Και τα δύο γραφεία θα λειτουργήσουν – τουλάχιστον – έξι μήνες. Κι αυτό επειδή αν δοθεί παράταση (που είναι πολύ πιθανό να δοθεί), θα παραταθεί και η λειτουργία των Γραφείων σε Γαλάτσι και Θεσσαλονίκη.

Σημειώνεται ότι στους χώρους που είναι υπό διαμόρφωση, πέρα από τις πληροφορίες που θα παρέχονται, οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να κάνουν όλες τις ενέργειες/ πράξεις που απαιτούνται για τη δήλωση της περιουσίας τους.

Οι υπάλληλοι θα παραλαμβάνουν τις δηλώσεις, θα δίνουν πληροφορίες, θα βοηθούν στον εντοπισμό ακινήτων, θα δίνουν οδηγίες για τη συμπλήρωση δηλώσεων. Κι όλα αυτά, όπως λένε από το Κτηματολόγιο, θα είναι δωρεάν.

Εντοπισμός ακινήτου στον χάρτη

Η δήλωση της ιδιοκτησίας έχει ως βασικό της στοιχείο τον σωστό εντοπισμό του ακινήτου στον χάρτη του κτηματολογίου. Για τον ορθό εντοπισμό στον χάρτη αρμόδιος είναι ο μηχανικός, που έχει και την επιστημονική γνώση. Για αυτό κατά τη δήλωση των ιδιοκτησιών στο κτηματολόγιο, οι πολίτες πρέπει απαραίτητα να απευθύνονται σε μηχανικό, που θα τους βοηθήσει αφενός μεν στον σωστό εντοπισμό του ακινήτου στον χάρτη του κτηματολογίου κι αφετέρου θα τους προστατεύσει από πιθανά προβλήματα στο μέλλον, όπως π.χ. είναι οι ενστάσεις στο κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες.

Η κατάθεση σύγχρονου τοπογραφικού δεν είναι υποχρεωτική με τη δήλωση στο κτηματολόγιο. Όμως ταυτόχρονα με τη δήλωση του ακινήτου πρέπει να γίνει και ο εντοπισμός του στον χάρτη.

Τα ακίνητα που δε θα δηλωθούν κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης, θα καταγραφούν στις αρχικές εγγραφές ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και, εφόσον δεν πραγματοποιηθούν οι σχετικές διορθώσεις στις προβλεπόμενες προθεσμίες, θα περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο.

Τα δικαιολογητικά

Συνοπτικά τα απαιτούμενα έγγραφα που θα πρέπει να συγκεντρώσετε για την υποβολή της δήλωσης δικαιώματος στο Εθνικό Κτηματολόγιο είναι τα εξής:

– Απλό αντίγραφο της Αστυνομικής Ταυτότητας/ Διαβατηρίου
– Απλό αντίγραφο αποδεικτικού Ελληνικού Α.Φ.Μ. (μπορεί να είναι η απόδοση του Α.Φ.Μ., το Ε9, κάποιος λογαριασμός ΔΕΚΟ κλπ.)
– Απλό φωτοαντίγραφο του συμβολαίου ιδιοκτησίας ή του τίτλου που τεκμηριώνει το δικαίωμα σε ακίνητο (συμβόλαιο αγοράς, γονικής παροχής, αποδοχή κληρονομιάς, χρησικτησία κλπ)
– Απλό φωτοαντίγραφο της μεταγραφής/εγγραφής της συμβολαιογραφικής πράξης στο υποθηκοφυλακείο
Τοπογραφικό διάγραμμα και στοιχεία για τον εντοπισμό του ακινήτου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 08:56