search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 01:53
MENU CLOSE

Γκουαϊδό: Ο Μαδούρο με εκφοβίζει – Αστυνομικοί αναζητούσαν τη σύζυγό μου στο σπίτι μας

31.01.2019 17:47
Γκουαϊδό: Ο Μαδούρο με εκφοβίζει - Αστυνομικοί αναζητούσαν τη σύζυγό μου στο σπίτι μας - Media

 

Ο Χουάν Γκουαϊδό κατήγγειλε την Πέμπτη ότι ειδικές αστυνομικές δυνάμεις επισκέφτηκαν το σπίτι της οικογένειάς του, αναζητώντας τη σύζυγό του.

“Θα σας καταστήσω υπεύθυνους για κάθε εκφοβισμό του παιδιού μου, που είναι μόλις 20 μηνών”, είπε στο τέλος μιας δημόσιας εκδήλωσης ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός “πρόεδρος” της Βενεζουέλας με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, στη θέση του Νικολάς Μαδούρο.

Έπειτα, έφυγε για το σπίτι του, ζητώντας από διπλωμάτες να τον συνοδεύσουν.

Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει ότι θα υπάρξουν “σοβαρές συνέπειες” στην περίπτωση που η κυβέρνηση Μαδούρο προκαλέσει κακό στον Γκουαϊδό.

“Μας απογοήτευσε η Τουρκία”, λένε οι ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι “απογοητευμένες” από τη στήριξη της Τουρκίας στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, όπως δήλωσε σήμερα ένας υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

“Πιστεύουμε ότι ο μοναδικός νόμιμος θεσμός που απομένει (στη Βενεζουέλα) είναι ο (Χουάν) Γκουαϊδό”, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου που αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της χώρας στις 23 Ιανουαρίου, είπε ο αξιωματούχος αυτός σε μια ομάδα δημοσιογράφων, υπενθυμίζοντας ότι η Ουάσινγκτον τον έχει αναγνωρίσει. “Όμως δεν έχει την ίδια άποψη η τουρκική κυβέρνηση και αυτό μας απογοητεύει”, πρόσθεσε.

“Μιλήσαμε στους Τούρκους, όπως μιλήσαμε και σε πολλές άλλες κυβερνήσεις στον κόσμο, για να μοιραστούμε τις απόψεις μας και να τους ζητήσουμε να ενωθούν μαζί μας, αναγνωρίζοντας ως παράνομο το καθεστώς του Μαδούρο. Όμως (οι Τούρκοι) δεν ανταποκρίθηκαν θετικά μέχρι τώρα”, συνέχισε.

Ο αξιωματούχος αυτός είπε επίσης ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει τις εμπορικές συναλλαγές της Άγκυρας με το Καράκας και κυρίως τις εξαγωγές χρυσού προς την Τουρκία, για να καθορίσει αν παραβιάζουν τις αμερικανικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Βενεζουέλα. “Εξετάζουμε το είδος των εμπορικών δραστηριοτήτων και αν παρατηρήσουμε μια παραβίαση των κυρώσεων, προφανώς θα δράσουμε”, είπε.

Σύμφωνα με πληροφορίες μέσων ενημέρωσης, ο χρυσός που εξήχθη στην Τουρκία το 2018 ήταν αξίας περίπου 900 εκατομμυρίων ευρώ. Στα μέσα Ιανουαρίου Βενεζουέλα και Τουρκία συμφώνησαν να αυξήσουν τις εξαγωγές αυτές.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τηλεφώνησε στον Νικολάς Μαδούρο την περασμένη εβδομάδα και του εξέφρασε την υποστήριξή του, καλώντας τον να κρατήσει “ψηλά το κεφάλι”.

Γαλλιά: Αν δεν προκηρυχθούν εκλογές θα στηρίξουμε τον Γκουαϊδό

Η Γαλλία «θα αναγνωρίσει» τον αντιπολιτευόμενο Χουάν Γκουαϊδό ως «μεταβατικό πρόεδρο» της Βενεζουέλας αν δεν προκηρυχθούν εκλογές εντός της προθεσμίας που λήγει την Κυριακή, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ.

Αν δεν προκηρυχθούν εκλογές εντός της προθεσμίας αυτής των οκτώ ημερών που όρισε ο Εμανουέλ Μακρόν και πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες το Σάββατο 26 Ιανουαρίου, «θα αναγνωρίσουμε, σε πλήρη συντονισμό με τους ευρωπαίους εταίρους μας, με τη Γερμανία, με την Ισπανία, με τη Βρετανία, τον Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας», δήλωσε ο Φιλίπ στην Εθνοσυνέλευση.

Το Σάββατο, ο Εμανουέλ Μακρόν είπε πως είναι «έτοιμος να αναγνωρίσει» ως πρόεδρο της Βενεζουέλας τον Γκουαϊδό, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός «πρόεδρος» της Βενεζουέλας με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, στη θέση του Νικολάς Μαδούρο.

Η επανεκλογή του διαδόχου του Ούγκο Τσάβες, τον Μάιο του 2018, δεν ανταποκρινόταν «ολοφάνερα σε κανέναν από τους απαραίτητους δημοκρατικούς όρους», δήλωσε την Τετάρτη (χθες) ο Εντουάρ Φιλίπ.

«Ευθύνη μας, ευθύνη της Γαλλίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι να φροντίσουμε ώστε η βούληση του βενεζουελάνικου λαού να γίνει σεβαστή», είπε.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε σήμερα τον Χουάν Γκουαϊδό ως «νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο» της Βενεζουέλας, όπου ο αντιπολιτευόμενος πρέπει να παρουσιάσει το σχέδιό του για την έξοδο της χώρας από το οικονομικό και κοινωνικό ναυάγιό της. Οι ευρωβουλευτές κάλεσαν όλες τις χώρες της ΕΕ να κάνουν το ίδιο.

Η Γαλλία και η Ισπανία απαίτησαν εξάλλου σήμερα την απελευθέρωση των πολιτών τους που συνελήφθησαν τις τελευταίες ημέρες στη Βενεζουέλα και η Ευρωπαϊκή Ένωση διεύρυνε το αίτημα αυτό σε όλους τους δημοσιογράφους που κρατούνται χωρίς λόγο στη χώρα αυτή.

Ειδικότερα, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μέσω διαδικτύου, η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Ανιές φον ντερ Μιλ, δήλωσε ότι η Γαλλία απαιτεί την απελευθέρωση» των δύο Γάλλων δημοσιογράφων οι οποίοι συνελήφθησαν την Τρίτη (προχθές) στη Βενεζουέλα.

«Απαιτούμε την απελευθέρωσή τους και κάνουμε τα πάντα για να την εξασφαλίσουμε το συντομότερο δυνατό» δήλωσε η εκπρόσωπος του Κε ντ’ Ορσέ, διευκρινίζοντας πως Γάλλοι διπλωμάτες είναι «σε επαφή με τις αρχές της Βενεζουέλας» μετά τη σύλληψή τους.

Ο Πιερ Καγιέ και ο Μπατίς ντε Μονστιέ, που εργάζονται για την εκπομπή “Quotidien” του δημοσιογράφου και παρουσιαστή Γιαν Μπαρτές στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TMC, γύριζαν πλάνα του προεδρικού μεγάρου όταν προσήχθησαν από τις αρχές.

Συνελήφθησαν μαζί με τον παραγωγό τους στη χώρα , τον Ρολάντο Ροδρίκες, διευκρίνισε το Εθνικό Συνδικάτο Εργαζομένων στον Τύπο (SNTP), το κυριότερο συνδικάτο δημοσιογράφων της Βενεζουέλας, σύμφωνα με το οποίο «από τότε έχει χαθεί η επαφή μαζί τους».

Έχουν συλληφθεί επίσης τρεις δημοσιογράφοι του ισπανικού πρακτορείου ειδήσεων Efe, ενώ δύο Χιλιανοί συνάδελφοί τους απελάθηκαν.

Ομάδες επαφής συγκροτεί η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να τεθεί επικεφαλής μιας διεθνούς ομάδας επαφής, στην οποία θα μετέχουν και χώρες της Νότιας Αμερικής, σε μια προσπάθεια να επιλυθεί η πολιτική κρίση της Βενεζουέλας, μέσω της επιδίωξης νέων εκλογών, ανακοίνωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η ομάδα αυτή, στην οποία θα μετέχουν μεταξύ άλλων η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Βολιβία και ο Ισημερινός, θα τερματίσει το έργο της μετά από 90 ημέρες αν δεν επιτευχθεί πρόοδος. Είναι επίσης έτοιμη να εξετάσει την επιβολή περισσότερων οικονομικών κυρώσεων στην κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

“Έχουμε εφαρμόσει στοχευμένες κυρώσεις και … οι υπουργοί μπορεί να εξετάσουν και περαιτέρω κυρώσεις”, είπε η Μογκερίνι μετά την άτυπη σύνοδο κορυφής των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Βουκουρέστι.

Η ομάδα επαφής θα συνεδριάσει για πρώτη φορά την επόμενη εβδομάδα.

Η Μογκερίνι είπε επίσης ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Βενεζουέλα αλλά και προς τις γειτονικές της χώρες.

ΑΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 01:43