search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:08
MENU CLOSE

Παράλληλα πρότζεκτ το Brexit και ο Τραμπ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2058
31-1-2019
03.02.2019 04:00
pn3101iaso.jpg

 

Πώς η πολιτική στροφή στις Ηνωμένες Πολιτείες αντανακλάται και στην Ε.Ε.

Μόλις την Τρίτη η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι υπέστη μία ακόμη ήττα στο βρετανικό Κοινοβούλιο αναφορικά με τη διάθεσή της να έχει τον πλήρη έλεγχο της διαδικασίας για το Brexit, το οποίο, παρότι μένουν μόλις 60 ημέρες, δεν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση από το πολιτικό κατεστημένο της Βρετανίας να ολοκληρωθεί οργανωμένα.

Την ίδια στιγμή, η «Trump politique», η κυβερνώσα λαϊκιστική Ακροδεξιά, διεκδικεί για την πολιτική της μακροημέρευση να κάνει τη δημοκρατία κοστούμι προσωπικών επιδιώξεων και ερμηνειών. Βίοι παράλληλοι μιας κοινής στρατηγικής: αυτής που αποσκοπεί στην κατάρρευση του δυτικού πολιτικού αξιακού οικοδομήματος και στην αντικατάστασή του με κάτι άλλο.

Αυτό το άλλο είναι η γραμμή της Alt-Right, του παγκόσμιου κινήματος της αποκαλούμενης «Εναλλακτικής Δεξιάς», η οποία δίνει έμφαση σε λαϊκίστικα και ακροδεξιά πολιτικά προτάγματα που βάζουν στο στόχαστρο όλα όσα διαφοροποιούσαν τη Δύση από τους «Άλλους»: πρόσφυγες, εργασιακά δικαιώματα και δημοκρατικούς θεσμούς.

Το τείχος και η μπάμπουσκα

Ο Αμερικανός Πρόεδρος δίνει μια μεγάλη μάχη εντυπώσεων για το τείχος, που οδήγησε στο μεγαλύτερης διάρκειας shutdown της ιστορίας των ΗΠΑ. Μαζί όμως με εκείνον, που έχασε πολιτικά, έχασαν και οι Αμερικανοί πολίτες. Στα 11 δισ. δολάρια αποτιμά το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO), το κόστος του shutdown στην αμερικανική οικονομία. Από αυτό το ποσό, τα 3 δισ. δολάρια δεν θα επιστρέψουν στα ταμεία, επισημαίνει το CBO για τη μερική αναστολή λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, που διήρκεσε περισσότερο από έναν μήνα.

«Εκτός των υποκείμενων επιπτώσεων γενικά στην οικονομία, οι συνέπειες στους εργαζόμενους και στις επιχειρήσεις χωριστά θα είναι μεγαλύτερες» επισημαίνει το CBO, ιδίως για τους σχεδόν 800.000 ομοσπονδιακούς υπαλλήλους, που δεν πληρώνονταν. Μάλιστα το CBO υπογραμμίζει ότι ορισμένες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα δεν θα ανακτήσουν ποτέ τις απώλειες στα εισοδήματά τους.

Και ενώ το τείχος, έστω για τώρα, δεν θα χτιστεί, αναμένεται ότι η ατμόσφαιρα θα βαραίνει συνεχώς για την «καουμπόικη πολιτική» του Ντόναλντ Τραμπ. Η έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Μιούλερ φτάνει στο τέλος της σύμφωνα με τον υπηρεσιακό υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Μάθιου Ουίτακερ. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, τα μέχρι τώρα ευρήματα έχουν τη μορφή «μήλου που απέξω φαίνεται λαχταριστό, αλλά τα σκουλήκια το κατατρώγουν από μέσα». Όλος ο μικρόκοσμος του «πλανήτη Τραμπ» θεωρείται, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ένοχος.

Η πλευρά του Αμερικανού Προέδρου παραμένει σταθερή. «Κυνήγι μαγισσών» για τον Τραμπ, κρίσιμη για τους αντιπάλους του η έρευνα του ομοσπονδιακού ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ για την εικαζόμενη ρωσική ανάμειξη στις τελευταίες αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Ο Τραμπ αρνείται κατηγορηματικά πως υπήρξε αθέμιτη σύμπραξη με τη Ρωσία και θεωρεί την έρευνα κακόπιστη πρωτοβουλία στοιχείων πιστών στον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα με σκοπό τη συνταγματική απονομιμοποίηση της προεδρίας του.

● Ο τελευταίος συνεργάτης του Τραμπ που ήλεγξε ο Μιούλερ, ο Ρότζερ Στόουν, είναι ήδη υπό κράτηση και άκουσε το κατηγορητήριο εις βάρος του την προηγούμενη Παρασκευή στη Φλόριντα πριν αφεθεί ελεύθερος υπό όρους.

● Ο πρώην προσωπικός δικηγόρος και «κονσιλιέρε» του Τραμπ, ο Μάικλ Κόεν, καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση, κυρίως για την παράβαση της νομοθεσίας περί της χρηματοδότησης προεκλογικών εκστρατειών.

● Ο Μάικλ Φλιν, στρατηγός ε.α., πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ομολόγησε πως είπε ψέματα στις αρχές για τις σχέσεις του με Ρώσους αξιωματούχους.

Όποια και αν είναι η κατάληξη της έρευνας, η επιχειρηματολογία των θιασωτών του ακραίου καπιταλισμού είναι απλή: κατάλυση των θεσμών, νομιμοποίηση παράνομων πράξεων μέσω των θεσμών και μετατόπιση της δυτικής πολιτικής κουλτούρας προς τα δεξιά με πολλά αντιθεσμικά χαρακτηριστικά.

Θέλουν ιρλανδικό εμφύλιο;

Στο ίδιο πλαίσιο της ιδεολογικής μετατόπισης κινείται και η εξέλιξη του Brexit. Η Βουλή των Κοινοτήτων καταψήφισε τροπολογία για τη μετάθεση του Brexit μετά τις 29 Μαρτίου. Η τροπολογία απορρίφθηκε με ψήφους 327 έναντι 39. Ζητούσε από την κυβέρνηση να επιδιώξει την παράταση της διορίας για την εφαρμογή του άρθρου 50 για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. Επίσης καλούσε την Τερέζα Μέι να αποκλείσει την πιθανότητα Brexit χωρίς συμφωνία και να μη βγάλει τον λαό της Σκωτίας από την Ε.Ε. χωρίς τη θέλησή του.

Επίσης, η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε την τροπολογία που είχε καταθέσει βουλευτής των Εργατικών, με την οποία θα δινόταν η δυνατότητα στους βουλευτές να καθυστερήσουν το Βrexit. Η πρόταση ήταν να περάσει ο έλεγχος της αποχώρησης από τη Μέι στο Κοινοβούλιο. Η τροπολογία απορρίφθηκε με ψήφους 321 έναντι 298. Ομοίως απορρίφθηκε η τροπολογία των Εργατικών, που ζητούσε από το Κοινοβούλιο να εξετάσει εναλλακτικές λύσεις για να αποτρέψει το «διαζύγιο» με την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία. Η ίδια τροπολογία – που καταψηφίστηκε με ψήφους 327 έναντι 296 – συμπεριλάμβανε και πρόταση για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος.

Οι βουλευτές φαίνεται να είναι υπέρ μίας αναζήτησης εναλλακτικού διακανονισμού για να αντικατασταθεί το λεγόμενο backstop για τα ιρλανδικά σύνορα στη συμφωνία στην οποία είχε καταλήξει η Μέι με τις Βρυξέλλες.

Η απάντηση της Ε.Ε. ήταν άμεση και αρνητική. Λίγα λεπτά μετά τη σχετική ψηφοφορία στο βρετανικό Κοινοβούλιο, εκπρόσωπος του Ντόναλντ Τουσκ ξεκαθάρισε ότι το backstop είναι μέρος της συμφωνίας και δεν είναι ανοιχτό σε επαναδιαπραγμάτευση. Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα καθυστέρησης του Brexit, σημείωσε ότι, αν διατυπωθεί τέτοιο αίτημα από το Λονδίνο, οι 27 θα το εξετάσουν και θα αποφασίσουν ομόφωνα.

Ακριβώς σε αυτό το σημείο υπάρχει σοβαρός προβληματισμός για τις επιδιώξεις των λαϊκιστών, που στη Βρετανία είναι οι οπαδοί του τραμπισμού (Μπόρις Τζόνσον, Φάρατζ κ.ά.) και κρύβονται πίσω από τους εθνικιστές Βορειοϊρλανδούς του DUP, οι οποίοι στηρίζουν τη Μέι. Η επιθυμία τους να υπάρξει σύνορο στην ιρλανδική χερσόνησο οδηγεί εν τοις πράγμασι στην κατάργηση της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής. Όμως αυτή η εξέλιξη ενδέχεται να έχει ως συνέπεια την επιστροφή στον εμφύλιο…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:06