03/06/2020 20:14:59

«Η Ελλάδα αφήνει πίσω της την κρίση»

Κομισιόν: Στο 2,4% η ανάπτυξη το 2020 - Media

 

Η Γερμανική Ραδιοφωνία (Deutschlandfunk) σε ρεπορτάζ, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της με τίτλο η Ελλάδα αφήνει πίσω της την κρίση, σημειώνει ότι η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας παρουσιάζει αλλαγή, με την επίτευξη υπερπλεονάσματος σύμφωνα με τις απαιτήσεις των χωρών - πιστωτών της. Εδώ και καιρό - συνεχίζει το δημοσίευμα - το ύψος του υπερπλεονάσματος, που πέτυχε η χώρα, υπερέβη τον επιθυμητό στόχο του 3,5%. Παρά ταύτα όμως, η παράμετρος του τεράστιου ύψους του δημοσίου χρέους των περισσότερων από 300 δισεκατομμύρια ευρώ, δεν ελήφθη υπόψη και ως προς αυτό το σημείο, η Ελλάδα δεν κατάφερε και δεν θα καταφέρει τόσο γρήγορα μία αλλαγή επί τα βελτίω.

Όπως τονίζει στη Γερμανική Ραδιοφωνία ο οικονομολόγος, Δημήτρης Σιακαντάρης, «τα καλά οικονομικά στοιχεία έχουν διαχυθεί στους κύκλους των επενδυτών, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό για την Ελλάδα». Όπως υπογραμμίζει «οι περισσότεροι επενδυτές διεθνώς έχουν καταγράψει ότι η κρίση στην Ελλάδα βαδίζει προς το τέλος. Κάτι αλλάζει προς το καλύτερο. Μπορούμε να είμαστε σχετικά αισιόδοξοι ότι τα επενδυτικά κεφάλαια θα εισρεύσουν και πάλι δυναμικά στη χώρα».

Η Γερμανική Ραδιοφωνία αναφέρει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έχει δίκιο όταν λέει ότι γίνονται και πάλι επενδύσεις στην Ελλάδα. Ωστόσο, οι επενδυτές μέχρι στιγμής έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν πολύ λίγες σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας στη χώρα, και παρά το γεγονός ότι καταγράφεται μεν υποχώρηση στα ποσοστά της ανεργίας κάτω από 20%, οι απολαβές συχνά δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών διαβίωσης των εργαζομένων.

«Σε μία σημαντική "ατμομηχανή" για την έξοδο από την κρίση αναδεικνύεται ο τομέας του τουρισμού με την αύξηση που σημειώνει», αναφέρει η Γερμανική Ραδιοφωνία και προσθέτει ότι ευσταθεί η σχετική ανάλυση του Αλέξη Τσίπρα ότι η πορεία είναι κάθετα ανοδική στον εν λόγω κλάδο της οικονομίας, καθώς ο αριθμός των επισκεπτών στη χώρα για το 2018 ανήλθε στα 33 εκατομμύρια, σημειώνοντας ρεκόρ. Παράλληλα, αυτή η εξέλιξη είναι επίσης θετική και σημαντική και για άλλους τομείς της ελληνικής οικονομίας, λόγω της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.