search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:11
MENU CLOSE

Θεσσαλονίκη: Σε ανακρίτρια διαφθοράς δύο πρώην δήμαρχοι μετά από έρευνα του ΣΔΟΕ – Το σκάνδαλο με εργολαβικές εταιρίες

02.02.2019 09:28
Οικονομικό έγκλημα: Πιο γρήγορα η παραγραφή μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής - Ποιους ευνοεί η διάταξη - Media

 

Σε ανακρίτρια διαφθοράς καλούνται να δώσουν εξηγήσεις δύο πρώην δήμαρχοι στους δήμους Κορδελιού και Ευόσμου, Θεσσαλονίκης, που διώκονται για υπηρεσιακή απιστία, συνδεόμενη με υπόθεση που αφορά την μη είσπραξη τελών από εργολάβους και επίσης τη μη είσπραξη τελών υπεραξίας από ιδιοκτήτες ακινήτων στο δήμο τους.

Πρόκειται για τον άλλοτε δήμαρχο Ελευθερίου – Κορδελιού και μετέπειτα Κορδελιού – Ευόσμου Στάθη Λαφαζανίδη και τον πρώην δήμαρχο Ευόσμου Δημήτρη Χατζηβρέττα, που διετέλεσαν κατά περίπτωση δήμαρχοι από το 1999 έως το 2014, ενώ σε βάρος τους ασκήθηκε κακουργηματική δίωξη, υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608, περί καταχραστών του δημοσίου. Για την ίδια υπόθεση απαγγέλθηκαν κατηγορίες και εναντίον τεσσάρων πρώην αντιδημάρχων και δύο δημοτικών υπαλλήλων.

Όπως προέκυψε από έρευνα του ΣΔΟΕ, την οποία προκάλεσε καταγγελία στον εισαγγελέα διαφθοράς Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια μέρους της θητείας των δυο κατηγορούμενων δημάρχων, δεν εισπράχθηκαν από εργολαβικές εταιρίες που έκαναν έργα στην περιοχή, τα προβλεπόμενα τέλη εκσκαφής και διέλευσης εγκατάστασης υπογείων δικτύων.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η νομοθεσία προκειμένου να γίνουν τα έργα, οι τεχνικές εταιρίες πρέπει να υποβάλουν σχετικό αίτημα, να εγκριθεί αυτό από τις δημοτικές τεχνικές υπηρεσίες και να προκαταβληθεί το τέλος εκσκαφής ώστε να δοθεί αδειοδότηση και να προχωρήσει η εκτέλεσή τους.

Στο πόρισμα των επιθεωρητών του ΣΔΟΕ αναφέρεται ότι με εξαίρεση τα έτη 2006, 2008 και 2009, δεν τηρήθηκε το σχετικό πρωτόκολλο και η οικονομική ζημιά στα δημοτικά ταμεία ανήλθε σε 1.470.821 ευρώ, ποσό που με τα πρόστιμα εκτοξεύεται στα 3,8 εκατ. ευρώ.

Ένα δεύτερο σκέλος της ίδιας δικογραφίας, πάντα κατά την έρευνα του ΣΔΟΕ, αφορά τη μη είσπραξη τελών υπεραξίας για τα ακίνητα του ρυμοτομικού σχεδίου. Το τέλος αυτό καταβάλλεται όταν κατασκευάζεται ένα δημόσιο έργο δίπλα σε μια ιδιοκτησία ιδιώτη (π.χ. πάρκο). Με δεδομένο ότι το ακίνητο του ιδιώτη αποκτά υπεραξία, ο δήμος με την επιβολή τελών οφείλει να εισπράξει χρήματα, κάτι που, στην περίπτωση του δήμου Ευόσμου, φέρεται ότι δεν συνέβη, με συνέπεια να καταγραφεί ζημιά που προσεγγίζει τα 2,7 εκατ. ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:10