search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 10:53
MENU CLOSE

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στο +12,1% η ΝΔ στην εκτίμηση ψήφου

02.02.2019 15:02
Δημοσκόπηση MARC: Υπερέχει ο Μητσοτάκης, αλλά η οικονομία θα κρίνει τις εξελίξεις - Media
 
Στις 12,1 εκατοστιαίες μονάδες προσδιορίζει τη διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis για λογαριασμό του «Βήματος της Κυριακής».
 
Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, στην εκτίμηση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 37,2%, έναντι ποσοστού 25,1% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
 
Όπως σημειώνεται στη δημοσκόπηση, το συγκεκριμένο ποσοστόι φέρνει τη ΝΔ πιο κοντά στον στόχο για αυτοδυναμία.
 
Κατά την ίδια δημοσκόπηση, ανησυχητική εκτιμάται η άνοδος των αντισυστημικών δυνάμεων και της Χρυσής Αυγής, η οποία συγκεντρώνει ποσοστό 9,1%.
 
Στην τέταρτη θέση βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής με 7%, ενώ ακολουθεί το ΚΚΕ με 6,1%.  Αυτά τα πέντε κόμματα φαίνεται από τα στοιχεία της δημοσκόπησης ότι θα βρίσκονται στην επόμενη Βουλή.
 
Όσον αφορά στα υπόλοιπα κόμματα, το Ποτάμι συγκεντρώνει ποσοστό 1,9%, οι ΑΝΕΛ 1,3%, ενώ η Ένωση Κεντρώων φαίνεται να είναι πιο κοντά στην είσοδό της στο Κοινοβούλιο, με ένα ποσοστό της τάξης του 2,7%.
 
Από κει και πέρα, η Ελληνική Λύση συγκεντρώνει στη δημοσκόπηση ποσοστό 2,8%, η ΛΑΕ 1,5% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,3%. «Άλλο κόμμα» ψηφίζει το 4% των ερωτηθέντων.
 
Σημαντικό στοιχείο της δημοσκόπησης της Metron Analysis είναι και το ότι 1 στους 3 ψηφοφόρους του λεγόμενου Κέντρου βρίσκεται στην «γκρίζα ζώνη» των αναποφάσιστων.
 
Αναλυτικά, τα κόμματα λαμβάνουν τα εξής ποσοστά στην εκτίμηση ψήφου:
  • ΝΔ 37,2%
  • ΣΥΡΙΖΑ 25,1%
  • Χρυσή Αυγή 9,1%
  • Κίνημα Αλλαγής 7%
  • ΚΚΕ 6,1%
  • Ελληνική Λύση 2,8%
  • Ένωση Κεντρώων 2,7%
  • Ποτάμι 1,9%
  • ​ΛΑΕ 1,5%
  • ΑΝΕΛ 1,3%
  • ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,3%
  • Αλλο κόμμα 4%

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 70% και ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις 17%, ενώ όσον αφορά στην ταυτότητα των αναποφασίστων, το 13% δηλώνει ότι προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και το 6% από τη ΝΔ.

Σχετικά με την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει ποσοστό 30%, έναντι 19% του Αλέξη Τσίπρα και 37% του… κανενός.

Όσον αφορά στη συμφωνία των Πρεσπών, το 69% των πολιτών θεωρεί ότι αποτελεί αρνητική εξέλιξη, ενώ ως θετική τη βλέπει μόλις το 25%, ενώ το 71% δηλώνει ότι θα αποκαλεί πλέον την γείτονα χώρα «Σκόπια» και «Βόρεια Μακεδονία» μόλις το 24%.

Πάντως, η οικονομία μοιάζει να απασχολεί το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών καθώς αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας για το 40% των ερωτηθέντων. Ακολουθούν η ανεργία (18%), το πολιτικό σύστημα και το «μακεδονικό» (από 11%) και η κρίση αξιών (4%).

Συντριπτικό παραμένει το ποσοστό που τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας εντός του ευρώ (81%), αν και το 73% χαρακτηρίζει ως κακή τη σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 10:52