search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:39
MENU CLOSE

H πρώτη δημοσκόπηση για τον δήμο Θεσσαλονίκης

03.02.2019 07:56
H πρώτη δημοσκόπηση για τον δήμο Θεσσαλονίκης - Media

 

Την αναμέτρηση του εκλεκτού της ΝΔ Νίκου Ταχιάου και της υποστηριζόμενης από το ΣΥΡΙΖΑ υποψήφιας Κατερίνας Νοτοπούλου «βλέπει» στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών δημοσκοπική έρευνα για το δήμο Θεσσαλονίκης, με την πιο θετική γνώμη ωστόσο των ερωτώμενων να κερδίζει ο Σπύρος Βούγιας και την πιο αρνητική ο Παναγιώτης Ψωμιάδης.

Όσον αφορά την προέλευση των ψηφοφόρων, τον Νίκο Ταχιάο απάντησαν ότι θα στηρίξουν κυρίως άτομα που στις βουλευτικές εκλογές του 2015 είχαν ψηφίσει Ενωση Κεντρώων και ΑΝΕΛ, ενώ την Κατερίνα Νοτοπούλου άτομα που είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, αλλά και Νέα Δημοκρατία. Στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, ο Νίκος Ταχιάος μετατρέπεται σε… εκλεκτό της Χρυσής Αυγής, καθώς 56% των ερωτώμενων που είχαν ψηφίσει Χρυσή Αυγή απάντησαν ότι θα τον στηρίξουν. Μάλιστα, χαρακτηριστική είναι η στάση των ψηφοφόρων απέναντι στο θέμα των χρισμάτων, καθώς μόλις ο ένας στους 100 απάντησε ότι η υποστήριξη του κόμματος που ο ίδιος ψηφίζει είναι σημαντική ως χαρακτηριστικό του υποψήφιου δημάρχου.

Η δημοσκοπική τηλεφωνική έρευνα πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας «Μακεδονία» από την εταιρία tothepoint σε δείγμα 520 ατόμων άνω των 17 ετών, ψηφοφόρων του δήμου Θεσσαλονίκης, με τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία σε κάθε δημοτική ενότητα, από τις 25 έως 29 Ιανουαρίου 2019.

Ταχιάος και Νοτοπούλου στο β’ γύρο

Στην ερώτηση «Ποιον θα ψηφίζατε στις επόμενες δημοτικές εκλογές», ποσοστό 18,1% απάντησε ότι θα ψήφιζε τον Νίκο Ταχιάο, ενώ το 12,5% των ερωτώμενων την Κατερίνα Νοτοπούλου, και ακολουθούν ο Γ. Ορφανός (6,9%), ο Σπ. Βούγιας (5,9%) και ο Κων. Ζέρβας (4,5%). Σημαντικό είναι το ποσοστό που δηλώνει αναποφάσιστο, καθώς περίπου οι 30 στους 100 απάντησαν ότι δεν έχουν αποφασίσει. Όσον αφορά την προέλευση των ψηφοφόρων, τα μεγαλύτερα ποσοστά των ερωτώμενων που στις εθνικές εκλογές του 2015 είχαν ψηφίσει Ένωση Κεντρώων (47,9%) καθώς και αυτών που είχαν ψηφίσει ΑΝΕΛ (41,4%) θα στηρίξουν τον Νίκο Ταχιάο, ενώ την Κατερίνα Νοτοπούλου δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν το 15% όσων είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, το 29% όσων είχαν ψηφίσει ΑΝΕΛ, αλλά και το 14,6% όσων είχαν ψηφίσει ΝΔ.

Ο Σπ. Βούγιας κερδίζει τις πιο πολλές θετικές, αλλά και πολλές αρνητικές γνώμες…

Ενδιαφέροντα είναι τα ποσοστά θετικής ή αρνητικής γνώμης των ερωτώμενων για τα πρόσωπα, καθώς την πιο θετική γνώμη συγκεντρώνει ο Σπύρος Βούγιας με ποσοστό 38,8%, για τον οποίο μεγάλο είναι και το ποσοστό αρνητικής γνώμης καθώς αγγίζει το 30,85. Στη θετική γνώμη ακολουθούν με πολύ μικρές διαφορές οι Ταχιάος, Ορφανός, Νοτοπούλου με ποσοστά 31,4%, 30,4% και 29,8% αντίστοιχα. Ωστόσο για την Κατερίνα Νοτοπούλου οι αρνητικές (39,1%) γνώμες ξεπερνούν τις θετικές, ενώ περισσότερο αρνητική με ποσοστό 47,6% είναι η γνώμη των ερωτώμενων για τον Παναγιώτη Ψωμιάδη. Οι Κων. Ζέρβας, Κ. Γούλα και Γρ. Ζαρωτιάδης συγκεντρώνουν πιο πολλές θετικές από αρνητικές γνώμες, ενώ απόλυτη ισορροπία εμφανίζει ο Μ. Κυριζίδης. Το πρόσωπο που δεν είναι και τόσο δημοφιλές είναι ο Γρ. Ζαρωτιάδης, καθώς ποσοστό 48,4% απάντησε ότι δεν τον γνωρίζει, ενώ και οι Ζαριανόπουλος, Ζέρβας και Κυριζίδης δεν συγκεντρώνουν υψηλά ποσοστά αναγνωρισιμότητας.

Εκλεκτός της Χρυσής Αυγής ο Ταχιάος στο β’ γύρο

Ένα αξιοσημείωτο αποτέλεσμα της έρευνας είναι ότι πάνω από τους μισούς ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής στις εκλογές του 2015 δήλωσαν ότι θα στηρίξουν τον Νίκο Ταχιάο στο β’ γύρο των δημοτικών εκλογών αν αναμετρηθεί με την Κατερίνα Νοτοπούλου, οι οποίοι θα τον στηρίξουν και με πιθανό αντίπαλο τον Σπ. Βούγα ή τον Γ. Ορφανό, αλλά θα τον… εγκαταλείψουν εάν στο β’ γύρο περάσει ο Παν. Ψωμιάδης, καθώς σε ποσοστό 42,2% δηλώνουν ότι θα στηρίξουν τον πρώην νομάρχη Θεσσαλονίκης. Στην ενδεχόμενη αναμέτρηση Ταχιάου – Νοτοπούλου στο β’ γύρο, το 30,8% θα ψηφίσει τον Ν. Ταχιάο και το 18,7% την κ. Νοτοπούλου, με το ποσοστό των αναποφάσιστων να παρουσιάζει αξιοσημείωτο μέγεθος καθώς αγγίζει το 32,1%.

Πολυσυλλεκτική η ψήφος για την Κ. Νοτοπούλου

Σημαντικό είναι το εύρημα της έρευνας όσον αφορά την προέλευση των ψηφοφόρων που θα στηρίξουν την Κατερίνα Νοτοπούλου στο β’ γύρο απέναντι στον Ν. Ταχιάο, καθώς προσελκύει ψηφοφόρους όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των ΑΝΕΛ και της ΝΔ. Σύμφωνα με τις απαντήσεις των ερωτώμενων, ποσοστό 30,2% όσων είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2015, 43,9% όσων είχαν ψηφίσει ΑΝΕΛ και 23,5% όσων είχαν ψηφίσει ΝΔ δηλώνουν ότι θα στηρίξουν την Κ. Νοτοπούλου. Να σημειώσουμε ότι και ο Ν. Ταχιάος παίρνει ένα σημαντικό ποσοστό από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (22,9%).

Συσπείρωση της ΝΔ απέναντι σε Βούγια και Ψωμιάδη

Στην περίπτωση που στο β’ γύρο περάσει ο Ν. Ταχιάος έχοντας απέναντί του είτε τον Σπ. Βούγια είτε τον Γ. Ορφανό παρατηρείται μια συσπείρωση της ΝΔ καθώς οι ερωτώμενοι που είχαν ψηφίσει Νέα Δημοκρατία τις εθνικές εκλογές του 2015 δηλώνουν ότι θα στηρίξουν τον Ν. Ταχιάο σε μεγαλύτερα ποσοστά (62,9% και 56,9% αντίστοιχα).

Η Κ. Νοτοπούλου ο πιο δύσκολος αντίπαλος στο β’ γύρο

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ο πιο δύσκολος αντίπαλος για τον Ν. Ταχιάο στο β’ γύρο των δημοτικών εκλογών αναδεικνύεται η Κ. Νοτοπούλου, καθώς συγκεντρώνει τις προτιμήσεις του 18,7% των ερωτώμενων, ενώ ο Ν. Ταχιάος το 30,8%. Τα ποσοστά των υπόλοιπων πιθανών αντιπάλων του μειώνονται σημαντικά, καθώς ο Σπ. Βούγιας συγκεντρώνει το 13,1% των προτιμήσεων αν περάσει στο β’ γύρο, ο Γ. Ορφανός το 11,4% και ο Π. Ψωμιάδης το 11,7%, χωρίς ωστόσο να αυξάνεται το ποσοστό που βάσει των απαντήσεων λαμβάνει ο Ν. Ταχιάος. Ενώ δηλαδή μειώνονται σημαντικά τα ποσοστά των αντιπάλων του, Βούγια, Ορφανού, Ψωμιάδη, δεν αυξάνεται, το ποσοστό του Ν. Ταχιάου, καθώς μεγαλύτερο μερίδιο δηλώνουν αναποφάσιστοι και ότι δεν θα ψηφίσουν.

Πιο αναποφάσιστοι οι 35-54

Περισσότερο αναποφάσιστοι δηλώνουν οι ομάδες ηλικιών 35-44 και 45-54, ενώ οι ηλικίες 25-34 δηλώνουν την προτίμησή τους στην Κ. Νοτοπούλου, και η ομάδα 55-64 στον Γ. Ορφανό, ενώ όσον αφορά το φύλο, οι άνδρες δείχνουν να μην έχουν αποφασίσει ακόμη (34,4%), ενώ οι γυναίκες δείχνουν Ταχιάο (23,1%) και Νοτοπούλου (12,1%).

Δυσαρεστημένοι με τη διοίκηση Μπουτάρη

Από τους ερωτώμενους ζητήθηκε και μια αξιολόγηση για τη διοίκηση του Γ. Μπουτάρη στο δήμο Θεσσαλονίκης. Βάσει των απαντήσεων, ένα ποσοστό 50,2% απάντησε αρνητικά, ενώ υψηλό ήταν και το ποσοστό όσων απάντησαν ότι διάκεινται θετικά (30,2%). Όσον αφορά στην ερώτηση ‘εάν η διοίκηση Μπουτάρη συνέβαλε να έχει ο δήμος μια νοοτροπία πιο μακρινή ή πιο κοντινή από τη δική σας’, ποσοστό 43,3% απάντησε «πιο μακρινή» και ποσοστό 35,3 πιο κοντινή.

Τι θέλουν από τον αυριανό δήμαρχο

Να γνωρίζει τα προβλήματα της περιοχής και να είναι έντιμος είναι τα δυο βασικά χαρακτηριστικά που θα επιθυμούσαν οι ερωτώμενοι να έχει ο υποψήφιος δήμαρχος για να τον ψηφίσουν (35,8% και 27,1% αντίστοιχα), ενώ δείχνουν να μην τους ενδιαφέρει (1%) το αν η κομματική υποστήριξη συμβαδίζει με τις δικές τους πολιτικές πεποιθήσεις. Όσον αφορά το αν θα ήθελαν ένα νέο πρόσωπο, μόνον το 1% απάντησε ότι θεωρεί σημαντικό χαρακτηριστικό ένας υποψήφιος δήμαρχος για να τον ψηφίσουν το να είναι νέο πρόσωπο.

Πηγή: dailythess.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:38