search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:57
MENU CLOSE

«Θρυαλλίδα» εξελίξεων η κρίσιμη συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής

03.02.2019 16:37
Βούτσης: Όχι στην πολιτική της «μηδενικής ανοχής» της κυβέρνησης  - Media

 

Τα φώτα της πολιτικής σκηνής στρέφονται στη συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής το μεσημέρι της Δευτέρας που, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα ασχοληθεί με το να βρεθεί λύση στον «γόρδιο δεσμό» που ακούει στο όνομα κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ. Το βασικό σενάριο που φαίνεται ότι προκρίνεται, με τη σχετική τροποποίηση του κανονισμού της Βουλής, είναι οι πρόεδροι που χάνουν την κοινοβουλευτική τους ομάδα να διατηρούν κάποια από τα βασικά προνόμια τους όπως, επί παραδείγματι, να λαμβάνουν τον λόγο στις προ ημερησίας διατάξεων συζητήσεις. 

Οι εξελίξεις «έτρεξαν» μετά και τη μετάθεση, για μια εβδομάδα, της παραίτησης από το κοινοβουλευτικο αξίωμα του Θανάση Παπαχριστόπουλου. Ο ίδιος δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, στη συνάντηση που είχαν το πρωί της Παρασκευής, του ζήτησε να αναβάλλει την παραίτηση του μέχρι να ολοκληρωθεί η ψήφιση του πρωτοκόλλου εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, δηλαδή στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Υπενθυμίζεται πάντως ότι κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών την περασμένη Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε σημειώσει χαρακτηριστικά πως «σύμφωνα με την πολιτική θέση της κυβέρνησης, δεν είναι ούτε ηθικά ούτε πολιτικά ορθό να διαλύονται κοινοβουλευτικές ομάδες κομμάτων τα οποία, μέσα από τη διαδικασία των εκλογών, εξασφάλισαν την είσοδό τους στη Βουλή». 

Σκληρή στάση 

Ως «αιτία πολέμου» πάντως δείχνει για τη ΝΔ, αλλά και για τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, η πιθανή λύση στο ζήτημα με την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ και τον πρόεδρο της Πάνο Καμμένο. Να μη συναινέσει σε αλλαγή του κανονισμού της Βουλής για να διασωθεί η ΚΟ των ΑΝΕΛ κάλεσε τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ελπίζω ειλικρινά ότι ο πρόεδρος της Βουλής, θα συναισθανθεί τη σημασία του ρόλου του και δεν θα συναινέσει σε αυτές τις πρωτοφανείς μεθοδεύσεις» σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ. 

Μάλιστα από την ημερήσια διάταξη της πολιτικής συζήτησης δεν ελειψε και η έντονη φημολογία περί κατάθεσης πρότασης μομφής προς τον πρόεδρο της Βουλής από την πλευρά της ΝΔ, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο ότι η ΝΔ θα κρατήσει σκληρή στάση στην συζήτηση στην Επιτροπή Κανονισμού. «Γαλάζιες» πηγές, πάντως, ανέφεραν πως «είναι εύλογα τα δημοσιογραφικά σενάρια για πρόταση μομφής στον πρόεδρο της Βουλής, καθώς ο κ. Βούτσης οικειοθελώς σήμερα υποβίβασε τον εαυτό του σε ρόλο ικέτη του κ. Παπαχριστόπουλου, μήπως και διασώσει την κυβέρνηση Τσίπρα». Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι «ως γνωστόν, ωστόσο, οι προτάσεις δυσπιστίας δεν προαναγγέλονται, ακόμη και έναντι μια κυβέρνησης που το τέλος της έχει πια προαναγγελθεί». 

Βούτσης: Η ΝΔ να κάνει ό,τι νομίζει

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής, μιλώντας στον ρ/σ Αθήνα 984 και σχολιάζοντας τις φήμες περί πρότασης μομφής σε βάρος του από τη ΝΔ, έκανε λόγο για «παροχέτευση διαρροών, ψευδών, εκβιασμών και απειλών, που όχι μόνο δεν βοηθούν το πολιτικό σύστημα, αλλά αντιθέτως το υπονομεύουν», προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει και οι απαντήσεις που θα δοθούν θα είναι καταλυτικές.

Παράλληλα, εξήγησε ότι η συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού, που έχει θέμα την τροποποίηση διατάξεων, αφορά στην ενίσχυση του ρόλου των κομμάτων και όχι σε αλλαγή στις συνθέσεις και την οντότητα των κοινοβουλευτικών ομάδων, επισημαίνοντας με νόημα ότι «αυτό δεν συνιστά αλλαγή του κανονισμού».

Όσον αφορά, δε, στην την παρέμβασή του για τη μη παραίτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλου, ο κ. Βούτσης την απέδωσε στις εκκρεμότητες που υπάρχουν έως το τέλος της εβδομάδας για την ψήφιση του πρωτοκόλλου εισδοχής της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο -όπως είπε- της ευταξίας της σειράς των πραγμάτων στη Βουλή. Ο κ. Βούτσης τόνισε ότι «προσπαθεί να κρατά τον θεσμικό ρόλο του και τα όριά του».

Καμμένος: Δεν απειλούμε, δεν απειλούμαστε

«Δεν απειλούμε αλλά δεν απειλούμαστε. Θέλουν να πάρουν κατά παράβαση του κανονισμού και την Κοινοβουλευτική Ομάδα; Τους τη χαρίζω. Ας την πάρουνε. Την ψυχή μας όμως δεν θα την πάρουνε ποτέ» δήλωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του κόμματος που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
 
Όπως είπε «η έδρα της Β’ Αθηνών ανήκει στους ΑΝΕΛ» αναφερόμενος στην έδρα του Θανάση Παπαχριστόπουλου. «Του τον χαρίζω τον κ. Κουίκ άμα θέλει ο κ. Τσίπρας, αλλά η έδρα της Β΄ Αθηνών ανήκει στους Ανεξάρτητους Έλληνες. Έχει υποχρέωση στο όνομα της έντιμης συνεργασίας που είχαμε, να την επιστρέψει», πρόσθεσε.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:57