search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 20:10
MENU CLOSE

Ισπανία, Βρετανία, Γαλλία και Σουηδία αναγνωρίζουν τον Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας

04.02.2019 10:20
Ισπανία, Βρετανία, Γαλλία και Σουηδία αναγνωρίζουν τον Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας  - Media

 

Τέσσερις χώρες ανακοίνωσαν τη στήριξή τους στον Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας. Πρόκειται για τη Βρετανία, την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Σουηδία.

Την ίδια στιγμή, λίγες ώρες πριν από την εκπνοή του τελεσιγράφου προκειμένου ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο να προκηρύξει προεδρικές εκλογές, ο ίδιος έκανε νύξη για το ενδεχόμενο ενός εμφυλίου πολέμου, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη χώρα.

«Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιοι είναι οι κίνδυνοι να εκτυλιχθεί ένα τέτοιο σενάριο», είπε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας στο ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο La Sexta.

«Τα πάντα εξαρτώνται από τον βαθμό της παράνοιας και της επιθετικότητας των βόρειων ιμπεριαλιστών (ΗΠΑ) και των δυτικών συμμάχων τους», σημείωσε ο Νικολάς Μαδούρο.

«Η ισπανική κυβέρνηση ανακοινώνει ότι αναγνωρίζει επισήμως τον πρόεδρο της Εθν0οσυνέλευσης της Βενεζουέλας κ. Γκουαϊδό ως ασκούντα χρέη προέδρου της Βενεζουέλας», ανακοίνωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός σε τηλεοπτικό του μήνυμα, καλώντας τον Χουάν Γκουαϊδό να προκηρύξει προεδρικές εκλογές το ταχύτερο δυνατόν, έπειτα από την εκπνοή του τελεσιγράφου που είχαν απευθύνει στις 26 Ιανουαρίου ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους η Γερμανία, η Γαλλία η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο προς τον Νικολάς Μαδούρο για να προκηρύξει εκλογές.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας έγραψε στο Twitter.

«Ο Νικολάς Μαδούρο δεν οργάνωσε προεδρικές εκλογές μέσα στην προθεσμία των οκτώ ημερών που είχαμε ορίσει. Συνεπώς το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί του αναγνωρίζουν πλέον τον @jguaido ως συνταγματικό προσωρινό πρόεδρο μέχρι να καταστεί δυνατό να οργανωθούν αξιόπιστες εκλογές».

Η Γαλλία θεωρεί ότι ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό «έχει την νομιμοποίηση για να οργανώσει προεδρικές εκλογές», είχε δηλώσει λίγη ώρα πριν ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν μετά την εκπνοή του ευρωπαϊκού τελεσιγράφου προς τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

«Απέναντι στην άρνηση του προέδρου Μαδούρο να οργανώσει εκλογές για την αποσαφήνιση και τον κατευνασμό της κατάστασης στη Βενεζουέλα, θεωρούμε ότι ο κ. Γκουαϊδό έχει την ικανότητα, τη νομιμοποίηση, να οργανώσει αυτές τις εκλογές», πρόσθεσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις του στο δίκτυο France Inter.

Ο Ζαν-Ιβ Λεντριάν απέρριψε τις κατηγορίες που διατυπώνονται από χώρες όπως η Ρωσία, η οποία υποστηρίζει τον Νικολάς Μαδούρο, για ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας.

«Δεν πρόκειται για ανάμειξη, από την στιγμή που υπάρχει κρίση σε μία χώρα, υπάρχει έκκληση του προέδρου Γκουαϊδό για υποστήριξη με στόχο την αποκατάσταση της δημοκρατίας», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

«Η χώρα αυτή είναι καθημαγμένη, υπάρχουν πάρα πολλοί πρόσφυγες, υπάρχει καταπίεση, υπάρχει φοβερός πληθωρισμός, οι άνθρωποι βρίσκονται στους δρόμους», πρόσθεσε.

«Η Σουηδία αναγνωρίζει τον Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας», δήλωσε στο σουηδικό ραδιόφωνο η υπουργός Εξωτερικών της σουηδικής κυβέρνησης Μάργκοτ Βάλστρεμ.

Ιταλικό βέτο

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιταλία έθεσε βέτο στην άτυπη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που είχε συγκληθεί για να αναγνωρίσει το νέο πρόεδρο της Βενεζουέλας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 20:09