search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 16:00
MENU CLOSE

Die Welt: Οι Πρέσπες υπόδειγμα ειρηνικής διευθέτησης διενέξεων

05.02.2019 06:33
Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Παρακολουθεί αμέτοχη η ΝΔ τις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία - Media

 

Η επίλυση του ονοματολογικού αποτελεί υπόδειγμα για την ειρηνική διευθέτηση διενέξεων μεταξύ ευρωπαίων εταίρων, παρατηρεί η Die Welt σε άρθρο με τίτλο «Η πορεία των Βαλκανίων πρέπει να καταλήγει στην ΕΕ». Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι «για να συνεχίσουν στην ΠΓΔΜ οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις οι Βρυξέλλες θα πρέπει να καταστήσουν σαφές πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η χώρα έχει προοπτική ένταξης στην ΕΕ, όπως ζητά η πλειοψηφία, κυρίως, της νέας γενιάς. Για μια αξιόπιστη ενταξιακή πορεία χρειάζονται πάντα δύο πλευρές. Τώρα είναι η σειρά της ΕΕ να ανταποκριθεί. Μετά από επιτυχημένες προσπάθειες σε χώρες προς ένταξη θα πρέπει να σημειώνεται αντίστοιχα απτή πρόοδος στη ενταξιακή διαδικασία. Για το λόγο αυτό η ΕΕ θα πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια. […]

Το “ναι” στην αλλαγή του ονόματος αποτελεί ταυτόχρονα απόρριψη των εθνικιστικών δυνάμεων στα Βαλκάνια. Σε καιρούς, στους οποίους ο λαϊκισμός και ο εθνικισμός υποβάλλουν σε δοκιμασία αντοχής το ευρωπαϊκό μοντέλο, η διαδικασία συμφιλίωσης Ελλάδας-ΠΓΔΜ δίνει θάρρος στην υπόλοιπη Ευρώπη: Συνεννόηση αντί για διχασμός, διάλογος και συμβιβασμός αντί για εθνικούς εγωισμούς. Ένα πρότυπο για όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ».

Πηγή: dw.com

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 15:55