search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:42
MENU CLOSE

Καρκίνος παχέος εντέρου: Μεγαλύτερος ο κίνδυνος για τις γυναίκες που βλέπουν τηλεόραση

06.02.2019 11:20
Αυστραλία: Κοριτσάκι γεννήθηκε 6 κιλά (Photos) - Media

 

Η πολύωρη παρακολούθηση τηλεόρασης μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του εντέρου στις γυναίκες μέσης ηλικίας, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία για πάνω από 89.000 γυναίκες στις Η.Π.Α. που συμμετείχαν στη μελέτη Nurses’ Health Study.

Εντόπισαν 118 περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου πρώιμης έναρξης (διάγνωση σε ηλικία κάτω των 50 ετών), στη διάρκεια δύο δεκαετιών παρακολούθησης.

Η μελέτη δεν απέδειξε σχέση αιτίας-αποτελέσματος, διαπίστωσε όμως ότι οι γυναίκες που παρακολουθούσαν πάνω από μία ώρα τηλεόραση την ημέρα είχαν 12% αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ορθοκολικού καρκίνου, σε σύγκριση με εκείνες που περνούσαν λιγότερο χρόνο μπροστά από την τηλεόραση. Το ποσοστό έφτανε το 70% για όσες παρακολουθούσαν πάνω από δύο ώρες τηλεόραση καθημερινά, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.

Η τάση αυτή παρατηρήθηκε ακόμα και όταν λήφθηκαν υπόψιν παράγοντες, όπως η άσκηση ή το βάρος, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

«Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ο χρόνος που περνάει κάποιος μπροστά από την τηλεόραση μπορεί να αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για πρώιμης έναρξης ορθοκολικό καρκίνο», δήλωσε η εκ των συγγραφέων της μελέτης Yin Cao, επίκουρη καθηγήτρια χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο.

Η σύνδεση με την παρακολούθηση τηλεόρασης ήταν ισχυρότερη για τον καρκίνο του ορθού παρά για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ο πρώιμης έναρξης ορθοκολικός καρκίνος είναι συνήθως πιο επιθετικός και γίνεται όλο και πιο κοινός στις Ηνωμένες Πολιτείες και όλο τον κόσμο. Ταυτόχρονα, ο καλύτερος έλεγχος έχει συμβάλλει στη μείωση των περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού στους ηλικιωμένους, σημειώνουν οι ερευνητές.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους που η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία άλλαξε τις κατευθυντήριες γραμμές για τον έλεγχο του καρκίνου του ορθού και συστήνει η πρώτη κολονοσκόπηση να γίνεται στην ηλικία των 45 και όχι των 50 ετών.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο JNCI Cancer Spectrum.

Πηγή: onmed.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33