search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:51
MENU CLOSE

Γκουαϊδό: Θέλουμε να στείλουμε αντιπροσωπεία στον Σαλβίνι

06.02.2019 15:41
Η αυτοανακηρυγμένη προέδρος της Βολιβίας αναγνωρίζει τον Γκουαϊδό ως πρόεδρο της Βενεζουέλας - Media

 

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι ανακοίνωσε την Τετάρτη πως έλαβε επιστολή από τον ηγέτη της Βενεζουελανής αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος του ζητάει να δεχθεί μια αντιπροσωπεία στη Ρώμη.

Η Ιταλία είναι μια από τις λίγες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχουν αναγνωρίσει ως προσωρινό πρόεδρο τον Γκουαϊδό και μπλοκάρει την υιοθέτηση μιας κοινής θέσης της ΕΕ, όμως το θέμα διχάζει βαθιά την κυβέρνηση συνασπισμού της ακροδεξιάς Λέγκα και του αντισυστημικού Κινήματος 5 Αστέρων (M5S).

Στην επιστολή του, η οποία δόθηκε στον Τύπο από τον Σαλβίνι, ο Γκουαϊδό ανακοινώνει τη βούλησή του να στείλει «το συντομότερο δυνατόν» στην Ιταλία μια «επίσημη» αντιπροσωπεία για να παρουσιάσει στον Σαλβίνι «το σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα μέσω της διοργάνωσης ελεύθερων και ανεξάρτητων εκλογών».

Το σχέδιο έχει επίσης στόχο «την επίλυση της υφιστάμενης ανθρωπιστικής κρίσης, η οποία πλήττει όλους τους Βενεζουελανούς και περισσότερους από 100.000 Ιταλούς που ζουν στη Βενεζουέλα».

Ο Σαλβίνι, επικεφαλής της Λέγκα, τάσσεται υπέρ της επιστροφής της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα «επειδή όλα τα κομμουνιστικά καθεστώτα πρέπει να εξαφανισθούν από το πρόσωπο της γης».

Όμως η στάση του M5S είναι πιο διφορούμενη: «Η ποσότητα της δημοκρατίας που επιδιώκουμε να εξαγάγουμε σε μια χώρα είναι πάντα ευθέως ανάλογη της ποσότητας του πετρελαίου που βρίσκεται σ’ αυτή (…). Χρειάζεται θάρρος για να παραμείνεις ουδέτερος», εξήγησε ο Αλεσάντρο Ντι Μπατίστα, ένας από τους «τενόρους» του κινήματος.

Πράγμα μάλλον σπάνιο, ο ιταλός πρόεδρος Σέρτζο Ματαρέλα παρενέβη τη Δευτέρα για να ζητήσει από την Ιταλία να επιδείξει «υπευθυνότητα» και «σαφήνεια σε μια γραμμή που συμμεριζόμαστε με όλους τους συμμάχους μας και τους εταίρους μας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Σαλβίνι δεν διευκρίνισε άμεσα τι σκοπεύει να απαντήσει στον Γκουαϊδό.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:47