search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:56
MENU CLOSE

ΜοΜΑ: Δωρεά 200 εκατ. δολαρίων από την οικογένεια Ροκφέλερ

06.02.2019 15:49
ΜοΜΑ: Δωρεά 200 εκατ. δολαρίων από την οικογένεια Ροκφέλερ - Media

 

Η οικογένεια Ροκφέλερ έκανε δωρεά 200 εκατομμυρίων δολαρίων στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε σήμερα το μουσείο διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες δωρεές που έχουν γίνει ποτέ σε μουσείο.

Ο Ντέιβιντ Ροκφέλερ, που πέθανε το 2017, είχε ήδη δώσει 100 εκατομμύρια δολάρια στο μουσείο το 2005 καθώς και πολλούς πίνακες ζωγράφων, κυρίως του Γκογκέν, του Ματίς, του Πικάσο και του Σεζάν.

Εξάλλου η οικογένειά του έδωσε στο μουσείο ένα μέρος των εσόδων από την ιστορική πώληση της συλλογής του Ντέιβιντ και της Πέγκι Ροκφέλερ, η οποία τον περασμένο Μάιο απέφερε 832 εκατομμύρια δολάρια συνολικά.

Η ιστορία των Ροκφέλερ είναι στενά συνδεδεμένη με αυτή του ΜοΜΑ, το οποίο ιδρύθηκε από τη μητέρα του Ντέιβιντ, την ‘Αμπι, σύζυγο του Τζον Ντέιβινσον Ροκφέλερ του νεότερου (1874–1960), με την υποστήριξη δύο ακόμη κυριών της υψηλής κοινωνίας της Νέας Υόρκης που λάτρευαν την τέχνη, της Λίλι Μπλις και της Μέρι Κουίν Σάλιβαν.

Παρότι η ‘Αμπι Ροκφέλερ (1874–1948) αφιέρωσε πολύ χρόνο και πολλή ενέργεια στην εκκίνηση του έργου αυτού και ήταν γνωστή ως η κινητήριος δύναμη πίσω από την ίδρυση του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη τον Νοέμβριο του 1929, δεν συνέβαλε σχεδόν καθόλου οικονομικά σε αυτό: ο σύζυγός της, στον οποίο δεν άρεσε η μοντέρνα ζωγραφική, αρνιόταν να δώσει ένα μέρος της περιουσίας του στον οργανισμό αυτό.

Η σημερινή περίοδος είναι μια εποχή ακμής για το ΜοΜΑ το οποίο ανακοίνωσε ότι θα κλείσει προσωρινά για τέσσερις μήνες προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες επέκτασης και ανακαίνισής του που θα στοιχίσουν 400 εκατομμύρια δολάρια.

Το 2016 το μουσείο έλαβε επίσης μια δωρεά 100 εκατομμυρίων δολαρίων από τον αμερικανό παραγωγό Ντέιβιντ Γκέφεν.

Το ΜοΜΑ κλειστό για τέσσερις μήνες

Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης θα κλείσει για τέσσερις μήνες από τα μέσα Ιουνίου έως τα τέλη Οκτωβρίου, όσο χρόνο απαιτείται για την υλοποίηση της τελευταίας φάσης των εργασιών επέκτασης και ανακαίνισής του, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Μόλις ανοίξει και πάλι τις πύλες του στις 21 Οκτωβρίου, το μουσείο θα έχει επιπλέον εκθεσιακό χώρο 3.600 τετραγωνικών μέτρων, δηλαδή κατά ένα τρίτο περισσότερο της έως σήμερα εκμεταλλευόμενης επιφάνειάς του (12.500 τ.μ.).

Στόχος του έργου, που θα στοιχίσει 400 εκατομμύρια δολάρια συνολικά, είναι όχι μόνο να προστεθούν γκαλερί στο μουσείο αλλά και να ευνοηθεί ο διάλογος ανάμεσα στις διάφορες μορφές εικαστικών τεχνών, στη ζωγραφική, την αρχιτεκτονική, τη γλυπτική, τη φωτογραφία και το σχέδιο.

Το ΜοΜΑ θα διαθέτει επίσης στις εγκαταστάσεις του τον νέο χώρο “The Studio” όπως θα ονομάζεται, που θα φιλοξενεί ζωντανά θεάματα και προβολές.

Άλλος φιλόδοξος στόχος: η επανασύνδεση του μουσείου με την πόλη του. Για τον λόγο αυτό το ΜοΜΑ θα διαθέσει το ισόγειο για τη δημιουργία διαφόρων γκαλερί στις οποίες θα υπάρχει ελεύθερη είσοδος, σε αντίθεση με άλλες αίθουσες και χώρους του.

Το μουσείο θα κλείσει προσωρινά στις 15 Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προσωρινές εαρινές εκθέσεις, κυρίως η “Birth of the World” που είναι αφιερωμένη στον ισπανό καλλιτέχνη Χουάν Μιρό. Μόλις ξανανοίξει, θα προτείνει νέες εκθέσεις με έργα που υπάρχουν στις αποθήκες του μουσείου.

Η ανακαίνιση αυτή μαρτυρά την ευρωστία του ΜοΜΑ χάρη στις διαδοχικές κολοσσιαίες δωρεές που έλαβε τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα αυτή των 100 εκατομμυρίων δολαρίων το 2016 από τον αμερικανό παραγωγό Ντέιβιντ Γκέφεν.

“Αυτό είναι ένα από τα δώρα που μόνο μπορείς να ονειρευτείς”, είχε δηλώσει κατά την παραλαβή της δωρεάς ο διευθυντής του ΜοΜΑ Γκλεν Ντ. Λόουρι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:56