search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:39
MENU CLOSE

ΝΔ: Πίεση χωρίς ανάσα – «Μητέρα των μαχών οι ευρωεκλογές», αν δεν γίνουν εθνικές

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2059
7-2-2019
08.02.2019 04:00
nd-6.jpg

 

Με βασικό σύνθημα το «κυβέρνηση – κουρελού» συνεχίζει να πορεύεται η Ν.Δ., η οποία, όπως δείχνουν οι δηλώσεις των στελεχών της, είναι αποφασισμένη να μην αφήσει κανένα 24ωρο ανεκμετάλλευτο στο πλαίσιο του… «ανένδοτου» εναντίον της κυβέρνησης. 

Δυναμιτίζοντας το έτσι και αλλιώς εκρηκτικό πολιτικό σκηνικό, η παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση των τομεαρχών του κόμματος βασίστηκε στους «υβριδικούς» βουλευτές, καθώς για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά δεδομένα βρίσκονται ταυτόχρονα στα έδρανα και της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. 
Με τον αέρα που φαίνεται να του προσφέρουν και οι δημοσκοπήσεις, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιλέγει να σφυροκοπά προσωπικά τον πρωθυπουργό επιμένοντας στα «θεσμικά παιχνίδια» και στην «πρωτοφανή εκτροπή». 

Ανάβοντας τις «γαλάζιες» προεκλογικές μηχανές στο φουλ, ο Μητσοτάκης επανέλαβε πως στις 26 Μαΐου θα στηθούν κάλπες τονίζοντας πως «υπό αυτές τις άθλιες συνθήκες οι ευρωεκλογές μετατρέπονται – έτσι και αλλιώς – σε εθνικές εκλογές. Αυτές που θα σημάνουν τον τυπικό επίλογο μιας ήδη τελειωμένης κυβέρνησης». Σύμφωνα με «γαλάζιες» πηγές, ο Μητσοτάκης τόνισε προς τους τομεάρχες του κόμματος πως «οι ευρωεκλογές, αν δεν έχουν γίνει μέχρι τότε εθνικές εκλογές, εξυπακούεται ότι θα είναι η μητέρα των μαχών και θα έχουν ακριβώς την ίδια σημασία για εμάς. Ο προεκλογικός αγώνας που θα κάνουμε, θα είναι ακριβώς ο ίδιος. Και αυτό ισχύει και για εμένα προσωπικά». 
Η εκτίμηση πάντως της «γαλάζιας» ηγεσίας είναι πως οι κάλπες για τις εθνικές εκλογές θα στηθούν τον Μάιο και πως το ρολόι μετράει ήδη αντίστροφα προς αυτή την κατεύθυνση. 

Εμπάργκο τέλος
Αξιοσημείωτο γεγονός πάντως είναι ότι με απόφαση Μητσοτάκη η Ν.Δ. αίρει από σήμερα το εμπάργκο στην ΕΡΤ. «Η απόφαση αυτή προφανώς δεν σχετίζεται με κάποια εντυπωσιακή αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας τηλεόρασης, η οποία δυστυχώς παραμένει ένας προπαγανδιστικός μηχανισμός της κυβέρνησης παραβιάζοντας ακόμη και στοιχειώδεις κανόνες δεοντολογίας» ανέφερε η Ν.Δ. σε ανακοίνωσή της.

Ωστόσο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει ότι, στην άτυπη συνάντηση που είχαν την προηγούμενη εβδομάδα η νέα διοίκηση της ΕΡΤ, ο διευθύνων σύμβουλος Ιωάννης Δρόσος και ο εντεταλμένος σύμβουλος ενημέρωσης Νίκος Μερτζάνης με τον διευθυντή του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Ζούλα, «η διοίκηση της ΕΡΤ εξέφρασε τον προβληματισμό της για την αντικειμενική δυσκολία που αντιμετωπίζει πλέον η ΕΡΤ, ενόψει και των εκλογών, να καταγράφει όλες τις απόψεις, λόγω του εμπάργκο της Ν.Δ.». 

«Κομματικός υπάλληλος»
Περιγράφοντας το κλίμα το οποίο διαμορφώνεται αυτές τις ημέρες στην πολιτική καθημερινότητα ο Μητσοτάκης ανέφερε πως «μια βαριά θεσμική δυσοσμία τυλίγει τη Βουλή: Για να παίξει την τελευταία πράξη της, αυτή η κυβέρνηση μειοψηφίας νοικιάζει πρόθυμους κομπάρσους» τονίζοντας πως πρόκειται για «πλειοψηφίες ευκαιρίας και συμπεριφορές ευκαιρίας».
Επιτέθηκε μάλιστα με σφοδρότητα στον Νίκο Βούτση λέγοντας πως «ο πρόεδρος της Βουλής αποδείχθηκε κομματικός υπάλληλος που εκτελεί εντολές. Ένας κανονικός πρόεδρος θα έπρεπε να είχε επιστρέψει την επιστολή του πρωθυπουργού ως απαράδεκτη. Ένας κανονικός πρόεδρος θα έπρεπε, επίσης, να είχε επιστρέψει ως απαράδεκτες τις έξι επιστολές που του έστειλαν οι βουλευτές – μαριονέτες». 

Καταψήφιση
Αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών, ο Μητσοτάκης τόνισε πως η Ν.Δ. θα καταψηφίσει το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Υπενθυμίζεται ότι η συζήτηση ξεκινά σήμερα Πέμπτη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και την Παρασκευή θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου θα ψηφιστεί. Και επανέλαβε πως ο ίδιος δεν απεμπολεί «το δικαίωμα του “βέτο” σε κάθε κεφάλαιο που θα αφορά την ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση». 

Όπως είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ., «υπάρχουν 35 κεφάλαια που απαιτούν έγκριση στην αρχή, στο άνοιγμά τους, στο τέλος, στο κλείσιμό τους για την ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων. Αυτά δεν θα ανοίξουν και δεν θα κλείσουν εάν δεν ικανοποιηθούν πλήρως οι ελληνικές θέσεις». 

«Ωφέλησε τον Ερντογάν»
Την ίδια στιγμή με αρνητικό πρόσημο αποτιμούν «γαλάζιες» πηγές την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία κάνοντας λόγο για ανησυχητικά αποτελέσματα και κρίσιμα ερωτήματα για το τι συμφώνησε ο πρωθυπουργός της χώρας. Οι ίδιες πηγές από το στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν πως υπήρξε κακή προετοιμασία της επίσκεψης, αφού δόθηκε στην Τουρκία η δυνατότητα να καθορίσει εκείνη το πλαίσιό της.

Ειδικότερα οι «γαλάζιες» πηγές εκτιμούν πως «η επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία ήταν κακά προετοιμασμένη και τα αποτελέσματά της εγείρουν μια σειρά σοβαρών ανησυχιών και ερωτημάτων». 
Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πηγές, «όλα δείχνουν ότι σκοπός του κ. Τσίπρα ήταν να διασφαλίσει με υψηλό αντιστάθμισμα από ελληνικής πλευράς μια κάποια ασαφή περίοδο εκτόνωσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενόψει του γεγονότος ότι η Ελλάδα έχει ήδη εισέλθει σε προεκλογική τροχιά». Και επισημαίνουν πως «δεδομένου ότι οι δημοτικές εκλογές στην Τουρκία θα πραγματοποιηθούν στα τέλη Μαρτίου, η επίσκεψη Τσίπρα μεταξύ άλλων ωφέλησε επικοινωνιακά τον Πρόεδρο Ερντογάν». 

Οι ίδιες «γαλάζιες» πηγές σημείωναν πως «είναι περιττό να τονίσουμε ότι πιστεύουμε στην αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Τονίζουμε ταυτόχρονα όμως ότι αυτός ο διάλογος πρέπει να είναι ουσιαστικός και παραγωγικός και προφανώς χωρίς εκπτώσεις στα ελληνικά εθνικά συμφέροντα. Αυτό προϋποθέτει άριστη προετοιμασία, αλλά και τη διεξαγωγή του σε μια ατμόσφαιρα ηρεμίας στις διμερείς σχέσεις, και όχι σε μια περίοδο έντασης την οποία προκαλεί η Τουρκία, όπως συμβαίνει όλο το τελευταίο διάστημα».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:38