search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:11
MENU CLOSE

Τα graphic novels στο Μουσείο Μπενάκη – Μια ημερίδα για την Ένατη Τέχνη με αφορμή την πολύπλευρη έκθεση του Soloup

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2059
7-2-2019
07.02.2019 13:30
sol-3.jpg

 

Από τις 24 Ιανουαρίου και μέχρι τις 17 Μαρτίου πραγματοποιείται στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138) η πολύπλευρη έκθεση του Soloup με αφορμή το νέο του graphic novel «Ο Συλλέκτης: έξι διηγήματα για έναν κακό λύκο» (εκδόσεις Ίκαρος).

 

Σε αυτήν, εκτός από πρωτότυπα σκίτσα με μολύβι, storyboards και σελίδες του βιβλίου, παρουσιάζονται ζωγραφικά έργα με ακρυλικά, πεταλούδες origami, βίντεο προβολή με δραματοποιημένα αποσπάσματα και μουσική για τον… κακό λύκο. Ακόμα στη μέση της αίθουσας κυριαρχεί η κεντρική φιγούρα της ιστορίας, ο Διονύσης, κατασκευασμένος σε φυσικό μέγεθος από χαρτοπολτό.

Ο Διονύσης με την ομπρέλα του και το μαύρο σκυλάκι που τον συντροφεύει έχει γίνει η ατραξιόν της έκθεσης, η οποία ήδη κοσμεί πολλές… σέλφι φωτογραφίες επισκεπτών.

Στο πλαίσιο της έκθεσης έχουν προγραμματιστεί διάφορες παράλληλες δράσεις, όπως η συναυλία που πραγματοποιήθηκε στα εγκαίνια, εκπαιδευτικό πρόγραμμα δημιουργικής γραφής, ξεναγήσεις για ομάδες επισκεπτών και σχολεία αλλά και δυο ημερίδες. Αυτό το Σάββατο, 9 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη με θέμα τα graphic novels, ενώ στις 3 Μαρτίου η δεύτερη για τη γονική αποξένωση.

 

Μια διεθνής συνάντηση με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών και επιστημόνων από την Ελλάδα και τον κόσμο έχοντας ως αντικείμενο το θέμα που πραγματεύεται και ο «Συλλέκτης», δηλαδή τη γονική αποξένωση και τις σχέσεις παιδιών και γονιών ύστερα από ένα διαζύγιο. (Περισσότερες πληροφορίες για όλες τις δράσεις μπορείτε να βρείτε στο site του μουσείου benaki.gr).

Ας επανέλθουμε όμως στην ημερίδα του Σαββάτου (9 Φεβρουαρίου) στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς. Σε αυτήν οι φίλοι των κόμικς μπορούν να παρακολουθήσουν σκιτσογράφους και σεναριογράφους κόμικς, πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους και άλλους ειδικούς του χώρου να συζητούν για τα graphic novels, τη φόρμα των κόμικς που έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια από αναγνώστες και σχολιάζεται θετικά από κριτικούς. Ακόμα θα μπορούν να συμμετέχουν με ερωτήσεις στο στρογγυλό τραπέζι στο τέλος της ημερίδας. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

 

Το πρόγραμμα

Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:

Ημερίδα: «Τα graphic novels: Απαιτητικές αφηγήσεις από μια ώριμη φόρμα των κόμικς»

Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, αμφιθέατρο

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019, 10.00 π.μ. – 6.00 μ.μ.

Είσοδος ελεύθερη

 

Ομιλίες

 

10.00 Χαιρετισμοί

 

• Α Συνεδρία (συντονισμός: Γιάννης Σκαρπέλος)

10.15 – 10.30 Αντώνης Νικολόπουλος / Soloup (δημιουργός κόμικς, δρ ΤΠΤΕ, Παν. Αιγαίου) «Η αναζήτηση μιας άλλης αισθητικής στη δημιουργία και ανάγνωση των κόμικς».

10.30 – 10.45: Πάνος Κρητικός (εκπαιδευτικός, δρ ΤΠΤΠΕ, Παν. Αιγαίου, εκδότης «Ένατη Διάσταση») «Σκέψεις, απόψεις και… διευκρινίσεις για τα κόμικς ή Γιατί τα graphic novels δεν συνθέτουν απαραίτητα τις αριστουργηματικές αφηγήσεις της Ένατης Τέχνης».

10.45 – 11.00: Εύη Σαμπανίκου (καθηγήτρια ΤΠΤΠΕ, Παν. Αιγαίου) «Graphic novels. Οι μεγάλες αφηγήσεις των κόμικς».

 

• Β Συνεδρία (συντονισμός: Λαμπρινή Κουζέλη).

11.15 – 11.30: Γιάννης Κουκουλάς (ιστορικός τέχνης, δημοσιογράφος «Εφ.Συν.» / «Καρέ – Καρέ») «Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από τα κόμικς. Το φάντασμα των graphic novels».

11.30 – 11.45: Μαριάννα Μίσιου (μέλος Ε.ΔΙΠ., Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, Παν. Αιγαίου) «Βουβά graphic novels. Μια εισαγωγή».

11.45 – 12.00: Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου (σεναριογράφος, εκδότης «Comicdom Press») «Ολοκαύτωμα: Τα graphic novels ως θεματοφύλακες της μνήμης».

12.00 – 12.15: Γιάννης Σκαρπέλος (αναπληρωτής καθηγητής Οπτικού Πολιτισμού, Πάντειο Πανεπιστήμιο) «Συλλέγοντας πεταλούδες. Η μεγάλη φόρμα, το σκίτσο και το συναίσθημα».

 

• Γ Συνεδρία (συντονισμός: Γιάννης Κουκουλάς)

12.30 – 12.45: Θανάσης Πέτρου (δημιουργός κόμικς, διδάσκει κόμικς στην ΑΚΤΟ) «Αυτοβιογραφικά κόμικς / graphic medicine».

12.45 – 13.00: Τάσος Ζαφειριάδης (ειδικός ορθοδοντικός, δρ Οδοντιατρικής ΑΠΘ, δημιουργός κόμικς) «ΓΡΑ-ΓΡΟΥ. Χτίζοντας μια γέφυρα μεταξύ τεκμηρίωσης και μυθοπλασίας».

13.00 – 13.15: Γιώργος Γούσης (δημιουργός κόμικς, εικονογράφος, αρχισυντάκτης περ. «Μπλε Κομήτης») «Περισσότερο με νοιάζει να είναι καλό».

 

• Διάλειμμα

13.30 – 14.00: Καφές.

14.00 – 14.45: Ξενάγηση στην έκθεση «Ο Συλλέκτης: έξι διηγήματα για έναν κακό λύκο» (2ος όροφος, αίθ. 5).

 

• Δ Συνεδρία (συντονισμός: Πάνος Κρητικός)

15.00 – 15.15: Κυριακή Σεβεντεκίδου (φιλόλογος – εκπαιδευτικός, υποψήφια δρ στο ΠΤΔΕ Ιωαννίνων) «Η λογοτεχνία σε graphic novels: οπτικό ισοδύναμο ή αυτόνομο έργο;».

15.00 – 15.30: Δημήτρης Βανέλλης (σεναριογράφος κόμικς)

«Μεταφορά λογοτεχνικών έργων σε κόμικς».

15.30 – 15.45: Κέλη Δασκαλά (ΣΕΠ «Δημιουργική γραφή», Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο), «Εδώ πάπισσα, εκεί πάπισσα, ποια είναι η πιο graphic novel πάπισσα;».

15.45 – 16.00: Λαμπρινή Κουζέλη (φιλόλογος, κριτικός βιβλίου «Το Βήμα») «Το ελληνικό graphic novel και η λογοτεχνική κριτική. Συναντήσεις μιας δεκαετίας, 2008-2018».

 

16.00 – 17.00 Στρογγυλό τραπέζι / συζήτηση (συντονισμός: Αντώνης Νικολόπουλος / Soloup)

Θέμα: «Η παρουσία των graphic novels στην Ελλάδα και η προοπτική τους».

Γιώργος Γεωργέλος (Λέσχη φίλων κόμικς, ιδρυτικό μέλος Greekcomics.gr).

Σπύρος Γιαννακόπουλος (συγγραφέας – δημοσιογράφος).

Νίκος Καμπουρόπουλος (εκδότης WebComics.gr).

Δημοσθένης Παπαμάρκος (συγγραφέας, σεναριογράφος).

Κατερίνα Φράγκου (ατζέντισσα συγγραφικών δικαιωμάτων).

 

18.00 Λήξη ημερίδας

 

Η ημερίδα διοργανώνεται με τη συνεργασία του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο πλαίσιο της έκθεσης για το graphic novel του Soloup «Ο Συλλέκτης: έξι διηγήματα για έναν κακό λύκο».

Η έκθεση και οι παράλληλες δράσεις συνδιοργανώνονται από το Μουσείο Μπενάκη, τις εκδόσεις Ίκαρος και την Περιφέρεια Αττικής, με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων «Αθήνα: Παγκόσμια πρωτεύουσα του βιβλίου 2018».

(Να σημειώσουμε πως αυτή είναι η δεύτερη μεγάλη έκθεση του Soloup στο Μπενάκη. Η πρώτη είχε πραγματοποιηθεί το 2015 με αφορμή το graphic novel «Αϊβαλί», η οποία στη συνέχεια περιόδευσε για 400 μέρες σε όλη την Ελλάδα).

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:10