search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:07
MENU CLOSE

Δύο Έλληνες στην εκτόξευση του Hellas Sat 4: Όταν ήταν μαθητές εκτόξευαν… τενεκεδάκια (Photos)

07.02.2019 13:00
Δύο Έλληνες στην εκτόξευση του Hellas Sat 4: Όταν ήταν μαθητές εκτόξευαν... τενεκεδάκια (Photos) - Media

 

Δυο επιστήμονες από τη Μυτιλήνη, ο Ηλίας Ψυρούκης και ο Ηλίας Θεοδωρίδης, παραβρέθηκαν το βράδυ της Τρίτης στην εκτόξευση του ελληνικού δορυφόρου Hellas Sat 4 από το διαστημοδρόμιο της Γαλλικής Γουιάνας.

Όταν ήταν μαθητές στο 3ο Λύκειο Μυτιλήνης έλαβαν μέρος σε μια μαθητική παρέα που με τους συμμαθητές τους εκτόξευαν… τενεκεδάκια.

Το 2012, κέρδισαν τη δεύτερη θέση στο διαγωνισμό CanSat με την κατασκευή του «Icaromenippus 3D», ενός δορυφόρου με τον οποίο απεικόνισαν τρισδιάστατα την επιφάνεια της Γης.

«Ήταν το έπαθλο για τη 2η θέση που λάβαμε στο διαγωνισμό Copernicus Hackathon in Athens που διοργάνωσε το Corallia και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ) και της Hellas Sat», δήλωσαν.

O Ηλίας Ψυρούκης

Ο Ηλίας Ψυρούκης μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη δική του πορεία και την πορεία του φίλου του από τα «τενεκεδάκια» στη Γαλλική Γουιάνα. «Μετά το Λύκειο περάσαμε και οι δύο στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Οπότε ξεκινήσαμε ένα νέο ταξίδι, πάντα στο πλαίσιο του Διαστήματος.
Αυτή τη στιγμή έχουμε ιδρύσει έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, τη SPIN-Space Innovation με την οποία δουλεύουμε μαζί με περίπου 50 εθελοντές σε πρότζεκτ που μας κινούν το ενδιαφέρον. Διοργανώνουμε τον πανελλήνιο διαγωνισμό διαστημικής CanSat in Greece, με τον οποίο έχουμε δώσει μέσα σε τρία χρόνια τη δυνατότητα σε περισσότερους από 350 μαθητές και φοιτητές να κατασκευάσουν τους δικούς τους μικρούς δορυφόρους. Επίσης, έχουμε ένα πρόγραμμα ανάπτυξης πυραύλων στερεού καυσίμου και είμαστε η πρώτη ομάδα που κατάφερε να σχεδιάσει, να κατασκευάσει και να εκτοξεύσει έναν πύραυλο υψηλής ισχύος στην Ελλάδα. Τέλος, πραγματοποιούμε δωρεάν σεμινάρια σε καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πάνω σε τεχνολογίες Internet of Things. Σε όλη αυτή τη διαδρομή και σε ό,τι κάνουμε αξίζει να αναφέρουμε ότι ο καθηγητής μας από εκείνη την παρέα του 3ου Λυκείου με τα πειράματα μας, ο Γιώργος Κοντέλλης έχει συμβάλει τα πραγματικά τα μέγιστα».

O Ηλίας Θεοδωρίδης

Για την εμπειρία τους από τη συμμετοχή στη Γαλλική Γουιάνα οι δυο νέοι είπαν: «Η εμπειρία μας ήταν απίστευτη! Η ένταση των ανθρώπων που διαχειρίζονταν την εκτόξευση χτυπούσε κόκκινο μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο. Είναι συγκινητικό να βλέπεις τόσους ανθρώπους από διαφορετικές χώρες να συνεργάζονται για να πετύχουν στο διαστημικό τομέα. Η εκτόξευση του Hellas Sat 4 πάντως είναι ακόμη μια απόδειξη ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει στο Διάστημα!».

Και για το μέλλον; «Σήμερα», λένε, «μας πετυχαίνετε σε μία περίοδο που σχεδιάζουμε το μέλλον του οργανισμού μας. Ο διαστημικός τομέας είναι πραγματικά εντυπωσιακός και θα δείτε αρκετά νέα πρότζεκτ στο μέλλον. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θέλουμε τα επόμενα χρόνια να στείλουμε κάτι στο Διάστημα».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:07