search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 07:28
MENU CLOSE

Τορπίλη στα ακίνητα

25.02.2012 10:56
Τορπίλη στα ακίνητα  - Media

Την ώρα που η εμπορική αξία μιας κατοικίας μέρα με τη μέρα πέ­φτει και υπάρχει μηδενικό ενδιαφέρον για αγοραπωλησίες, η κυ­βέρνηση αναθεωρεί τις αντικειμενικές αξίες της ακίνητης περι­ουσίας για να τις ευθυγραμμίσει σε μεγαλύτερο βαθμό με τις τιμές της αγοράς. Βεβαίως ουδείς γνωρίζει πλέον ποια είναι η ακριβής απόκλιση μεταξύ αντικειμενικών και τιμών αγοράς.

Την ώρα που η εμπορική αξία μιας κατοικίας μέρα με τη μέρα πέ­φτει και υπάρχει μηδενικό ενδιαφέρον για αγοραπωλησίες, η κυ­βέρνηση αναθεωρεί τις αντικειμενικές αξίες της ακίνητης περι­ουσίας για να τις ευθυγραμμίσει σε μεγαλύτερο βαθμό με τις τιμές της αγοράς. Βεβαίως ουδείς γνωρίζει πλέον ποια είναι η ακριβής απόκλιση μεταξύ αντικειμενικών και τιμών αγοράς.

Η καταγραφή του μέτρου αυτού υπάρχει ήδη στο κείμενο του μνημο­νίου που ψηφίστηκε στη Βουλή, όπου στη σελίδα 6 των προϋποθέσεων αναφέρεται ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2012 οι αντικειμενικές αξίες πρέ­πει να συμβαδίζουν με τις αγοραίες τιμές!!!

Σύμφωνα με τη μνημονιακή δέσμευση, το σχέδιο αναπρο­σαρμογής των αντικειμενικών τιμών είναι πιθανόν να συνο­δευτεί με μείωση των φορολογικών συντελεστών στις με­ταβιβάσεις ακινήτων.

Ντόμινο αυξήσεων

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η αύξηση των αντικειμε­νικών αξιών αναμένεται να προκαλέσει ντόμινο αυξήσεων σε φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα, όπως:

– Ο ΦΠΑ στις νεόδμητες δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες.

– Ο νέος φόρος ακίνητης περιουσίας, που επιβάλλεται σε φορολογου­μένους που κατέχουν ατομική ακίνητη περιουσία πάνω από 400.000 ευρώ.

– Ο φόρος μεταβίβασης για την αγορά πρώτης κατοικίας.

– Ο φόρος κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών.

– Ο φόρος εισοδήματος με βάση τα νέα τεκμήρια.

– Το τέλος ακίνητης περιουσίας που πληρώνεται μέσω της ΔΕΗ. Υπολο­γίζεται ότι με μία μεσοσταθμική αύξηση 25% των αντικειμενικών αξιών θα επέλθουν αυξήσεις έως και 33% στα ποσά του ειδικού τέλους που επιβάλλονται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

– Η κατάρτιση των συμβολαίων.

– Πρόσθετα έσοδα ύψους 395 εκατ. ευρώ προβλέπει για το 2012 το υπουργείο Οικονομικών από τη φορολογία των ακινήτων. Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται προτάσεις που αφορούν:

– Αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των εμπορι­κών τιμών. Οι αντικειμενικές παραμένουν «παγωμένες» από το 2007 και παρά την καθίζηση που έχει υποστεί η κτηματαγορά και τη μείωση που καταγράφεται στις τιμές πώλησης των ακινήτων πολλοί υποστηρί­ζουν ότι η «ψαλίδα» μεταξύ αντικειμενικών και αγοραίων τιμών υπερ­βαίνει το 30% σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

– Θέσπιση φορολογικής κλίμακας για τον υπολογισμό του φόρου στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

– Σήμερα, ο φόρος μεταβίβασης υπολογίζεται με συντε­λεστή 8%-10%. Συγκεκριμένα, μέχρι τα πρώτα 20.000 ευρώ της αξίας του ακινήτου επιβάλλεται φορολογικός συντελεστής 8% και για την υπερβάλλουσα αξία συντε­λεστής 10%. Μείωση των αφορολόγητων ορίων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας. Σήμερα είναι 200.000 για τον άγαμο, 250.000 ευρώ για τον έγγαμο και αυξάνονται κατά 25.000 ευ­ρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και 30.000 ευρώ για καθένα από τα επόμενα.

– Μείωση του αφορολόγητου ορίου για γονικές παροχές και κληρονο­μιές με αλλαγές στους συντελεστές και τα κλιμάκια. Σήμερα, το αφορο­λόγητο όριο στις γονικές παροχές και τις κληρονομιές (σύζυγοι, τέκνα, εγγόνια) ανέρχεται στις 150.000 ευρώ. Το τμήμα της ακίνητης περιου­σίας πάνω από το αφορολόγητο όριο των 150.000 ευρώ και μέχρι τις 300.000 ευρώ φορολογείται με συντελεστή 1%, από 300.000 μέχρι 600.000 ευρώ με 5% και πάνω από τις 600.000 ευρώ φορολογείται με 10%. Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν τη φορολόγηση αυτή χαμη­λή και εξετάζουν τη μείωση του αφορολόγητου ορίου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 07:27