search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:02
MENU CLOSE

Η «Μεγάλη Ελλάδα» στη νέα σειρά ντοκιμαντέρ «Ο κόσμος των Ελλήνων», στο COSMOTE HISTORY HD

07.02.2019 14:33
Η «Μεγάλη Ελλάδα» στη νέα σειρά ντοκιμαντέρ «Ο κόσμος των Ελλήνων», στο COSMOTE HISTORY HD - Media

 

Αφιερωμένο στις πρώτες πόλεις-κράτη που δημιουργήθηκαν στον ελλαδικό χώρο και τη Μεγάλη Ελλάδα είναι το δεύτερο επεισόδιο της σειράς παραγωγής COSMOTE TV «Ο κόσμος των Ελλήνων», που κάνει πρεμιέρα στο COSMOTE HISTORY HD την Παρασκευή 8/2 στις 22.00.

Το επεισόδιο, με τίτλο «Magna Graecia 1: Η Ανατολή στη Δύση», μας μεταφέρει στην Ελλάδα του 750 π.Χ., όταν συγκροτούνται οι πρώτες πόλεις-κράτη και μας «ταξιδεύει» από την Ερέτρια και την Κύμη, μέχρι τη Νάπολη και την Ποσειδωνία για να παρακολουθήσουμε την ίδρυση, την ακμή και την παρακμή των αποικιών της Μεγάλης Ελλάδας. Το αφιέρωμα στη Μεγάλη Ελλάδα συνεχίζεται και την επόμενη εβδομάδα στο τρίτο επεισόδιο της σειράς.

Με γυρίσματα σε Ελλάδα, Τουρκία, Ιταλία, Ιράν, Αίγυπτο, Βουλγαρία, Γερμανία και στα σημαντικότερα αρχαιολογικά αξιοθέατα των χωρών αυτών, αλλά και μέσα από συνεντεύξεις με κορυφαίους αρχαιολόγους, ιστορικούς και ακαδημαϊκούς, τα 12 ωριαία επεισόδια της σειράς «Ο κόσμος των Ελλήνων» παρουσιάζουν τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος των Ελλήνων επηρέασε κι εξακολουθεί να επηρεάζει τις τέχνες, την επιστήμη, την πολιτική, τη φιλοσοφία, ακόμη και την αρχιτεκτονική. Τα επεισόδια προβάλλονται σε επανάληψη κάθε Τρίτη στις 18.00.

Στο πρόγραμμα του COSMOTE HISTORY HD ξεχωρίζει, επίσης, η σειρά ντοκιμαντέρ «Αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι: Γέφυρες γνώσεις» σε παραγωγή COSMOTE TV, η οποία επιστρέφει αυτή την εβδομάδα με νέο επεισόδιο. Από την αρχαία ελληνική φιλοσοφία ως τις σύγχρονες μεταφυσικές και ψυχολογικές προσεγγίσεις, το νέο επεισόδιο καταπιάνεται με ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της ανθρώπινης ύπαρξης, την ψυχή (Τρίτη 12/2, 22.00). Η σειρά προβάλλεται σε επανάληψη κάθε Σάββατο στις 17.00.

Επιπλέον, τις φράσεις «Δεν θα περάσουν (Non pasaran)» και «Γόρδιος δεσμός» αναλύουν ακαδημαϊκοί και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών στα δύο νέα επεισόδια της σειράς ντοκιμαντέρ «Φράσεις με ιστορία», μια παραγωγή της COSMOTE TV (Σάββατο 9/2 & Κυριακή 10/2, 20.50).

Το Σάββατο 9/2, στις 21.00, επιστρέφει η σειρά ντοκιμαντέρ «1912-1922: Η δεκαετής εξόρμηση της Ελλάδας», σε συμπαραγωγή COSMOTE TV. Το νέο επεισόδιο με τίτλο: «Στο τραπέζι των νικητών» παρουσιάζει τα γεγονότα που οδήγησαν στη συνθηκολόγηση για την υπογραφή της Συνθήκης των Βερσαλλιών, αλλά και το πώς οι Έλληνες είδαν το όραμα της Μεγάλης Ελλάδας να πραγματώνεται.

Επίσης, στο πλαίσιο του μηνιαίου αφιερώματος «Ωδή στον έρωτα», οι συνδρομητές της COSMOTE TV θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το ντοκιμαντέρ «Το μυστικό ταξίδι του Αγίου Βαλεντίνου» του Γιάννη Ξηρουχάκη, για την άγνωστη στο ευρύ κοινό υπόθεση της εύρεσης των λειψάνων του Αγίου Βαλεντίνου στη Λέσβο ( Κυριακή 10/2, 21.00).

Στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα του καναλιού ξεχωρίζει, ακόμα, το νέο επεισόδιο «Χρώμα και φως» της σειράς ντοκιμαντέρ «Τέχνη και πολιτισμοί», που μας ταξιδεύει σε 6 ηπείρους και 31 χώρες, με στόχο να γνωρίσουμε περισσότερα από 500 έργα τέχνης (Τρίτη 12/2, 19.00).

Τέλος, κορυφαίοι στοχαστές και καλλιτέχνες αναλύουν τον τρόπο με τον οποίο οι αρχαίοι Έλληνες αντιλαμβάνονταν τη σεξουαλικότητα και τον ερωτικό πόθο στο νέο επεισόδιο «Μισογυνισμός» της σειράς ντοκιμαντέρ «Η κληρονομιά της γλαύκης», η οποία αναδεικνύει την προσφορά της αρχαίας Ελλάδας στον σύγχρονο πολιτισμό (Δευτέρα11/2, 17.00).

Τα επεισόδια των σειρών «Ο κόσμος των Ελλήνων», «Αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι: Γέφυρες γνώσεις», «Φράσεις με ιστορία», «1912-1922: Η δεκαετής εξόρμηση της Ελλάδας» και «Η κληρονομιά της γλαύκης», μετά την προβολή τους στο COSMOTE HISTORY HD είναι διαθέσιμα on demand στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.

Η «Μηχανή του Χρόνου» παρουσιάζει τα επαγγέλματα που «γεννήθηκαν» στο λιμάνι του Πειραιά, στο COSMOTE HISTORY HD

Τα επαγγέλματα που δημιουργήθηκαν και συνδέθηκαν με την ανάπτυξη του λιμανιού του Πειραιά, όταν η πόλη έγινε δήμος το 1835, παρουσιάζονται στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος για την ελληνική ακτοπλοΐα της εκπομπής «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο. Το νέο μέρος του αφιερώματος θα προβληθεί την Δευτέρα 11/2 στις 21.00 στο COSMOTE HISTORY HD.

Η έρευνα της εκπομπής «ρίχνει φως» σε επαγγέλματα που «γεννήθηκαν» κατά τη σταδιακή εξέλιξη του λιμανιού του Πειραιά, όπως ήταν οι αχθοφόροι, που μετέφεραν τις βαλίτσες και τα προϊόντα των επιβατών από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Πειραιά στο λιμάνι, αλλά και οι εργαζόμενοι στο νεοσύστατο τότε «Μωλικό Ταμείο», την πρώτη άτυπη λιμενική αρχή του Πειραιά, που επέβαλλε φόρους στους ταξιδιώτες και στα εισαγόμενα εμπορεύματα. Παράλληλα, στην εκπομπή παρουσιάζονται οι άσχημες συνθήκες εργασίας που επικρατούσαν στα αποκαλούμενα Καρβουνιάρικα, στην ακτή Ξαβερίου, με τους εργάτες να εμφανίζουν συχνά αναπνευστικά προβλήματα.

Στο πλαίσιο της εκπομπής γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στους Έλληνες ναυτικούς, οι οποίοι στήριξαν την ελληνική οικονομία απουσιάζοντας το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής τους από τα σπίτια και τις οικογένειές τους. Οι γυναίκες των ναυτικών ήταν εκείνες οι οποίες «σήκωσαν» το βάρος της ελληνικής οικογένειας. Ναυτικοί που ναυάγησαν στον Ατλαντικό Ωκεανό, περιγράφουν στον Χρίστο Βασιλόπουλο τις δραματικές στιγμές που βίωσαν μέχρι τη διάσωσή τους.

Στην εκπομπή μιλούν οι: Μπάμπης Χριστακόπουλος – Δημοσιογράφος, Νότης Ανανιάδης – Δημοσιογράφος – Ερευνητής, Θεόδωρος Κατσικάρος – Αντιπρόεδρος Πειραϊκού Συνδέσμου – Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΑΠ, Στέφανος Μίλεσης- Πρόεδρος Φιλολογικής Στέγης Πειραιά – Συγγραφέας, Ισίδωρος Μαμίδης – Πλοίαρχος, Ευάγγελος Κούζιλος – Πλοίαρχος, Κώστας Τζώρτζης – Πλοίαρχος, Γιάννης Χαλάς – Γενικός Γραμματέας ΠΝΟ – Πλοίαρχος, Μιχάλης Σακέλλης – Προέδρος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), Σταύρος Καραπιπέρης – Πλοιοκτήτης ρυμουλκών, Κώστας Κουβαράς – Πρώην Οικονομικός Αξιωματικός του Εμπορικού Ναυτικού, Αγγελική Παρδάλη – Καθηγήτρια στο Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών – Πανεπιστήμιο Πειραιά, Ευαγγελία Γαλάτη – Σύζυγος ναυτικού.

Η «Μηχανή του Χρόνου» προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00, στο COSMOTE HISTORY HD. Όλα τα επεισόδια της σειράς είναι διαθέσιμα δωρεάν on demand στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:01