search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 12:04
MENU CLOSE

Η «Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου στους κινηματογράφους από την Odeon

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2059
7-2-2019
10.02.2019 04:00
the-favourite-olivia-colman.jpg

 

Λίγους μήνες μετά τον Αργυρό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας, τον θρίαμβο στα Βραβεία Ανεξάρτητου Βρετανικού Κινηματογράφου (BIFA) και με δέκα υποψηφιότητες για Όσκαρ στις αποσκευές της, η πολυαναμενόμενη ταινία «Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου κυκλοφορεί στους κινηματογράφους από τις 7 Φεβρουαρίου, από την Odeon.

Η πρώτη ταινία εποχής του Γιώργου Λάνθιμου βασίζεται στην αληθινή ιστορία της Βασίλισσας Άννα, την τελευταία της δυναστείας των Στιούαρτ που, αν και ασθενής, ντροπαλή και υποτιμημένη, στέφθηκε βασίλισσα τον καιρό που η Μεγάλη Βρετανία έγινε μια παγκόσμια δύναμη. Μέσα από τη σχέση της με δύο άλλες γυναίκες – τη σύμβουλο και επιστήθια φίλη της Λαίδη Σάρα και τη φτωχή ξαδέρφη της, που σταδιακά μετατρέπεται σε κοινωνικά ανερχόμενη καμαριέρα – ο Γιώργος Λάνθιμος εστιάζει στα επίκαιρα και πάντα διαχρονικά ζητήματα της αγάπης, του ανταγωνισμού, της εξουσίας και των συναισθημάτων, δημιουργώντας μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή ιστορία.

«Με ενδιέφεραν κυρίως οι τρεις κεντρικοί χαρακτήρες, η εξουσία τους, οι εύθραυστες σχέσεις τους και το πώς οι συμπεριφορές τόσο λίγων ανθρώπων μπορούν να αλλάξουν τον ρου ενός πολέμου και τη μοίρα μιας χώρας. Για εμένα είναι επίσης μια ερωτική ιστορία με κωμικά, δραματικά και σκοτεινά σημεία» σημειώνει ο Γιώργος Λάνθιμος με τον σεναριογράφο Τόνι ΜακΝαμάρα να δηλώνει γοητευμένος από την επιθυμία του Λάνθιμου να κάνει κάτι που δεν θα θύμιζε ταινία εποχής και την παραγωγό Σέσι Ντέμπσεϊ να αναφέρει τα εξής: «Το στιλ του Λάνθιμου είναι κομψό, απλό και πολύπλοκο ταυτόχρονα. Είναι ένας αινιγματικός άνθρωπος που έχει το μοναδικό ταλέντο να επικοινωνεί μέσα από τις ταινίες του. Έχει μια υποβόσκουσα μαγεία που όταν βλέπεις κάποια από τις ταινίες του, λίγες μέρες αργότερα προκύπτουν καινούρια ερωτήματα. Μπορεί να γίνει φοβερά προκλητικός με τον καλύτερο τρόπο».

Στον ρόλο της Βασίλισσας Άννα θα δούμε τη βραβευμένη με Χρυσή Σφαίρα Ολίβια Κόλμαν στη δεύτερη συνεργασία της με τον Γιώργο Λάνθιμο μετά τον «Αστακό», ενώ τη γυναίκα που βρίσκεται στο πλευρό της Βασίλισσας, υποδυόμενη τη Λαίδη Σάρα Τσόρτσιλ, ενσαρκώνει η βραβευμένη με Όσκαρ Ρέιτσελ Βάις, επίσης στη δεύτερη ταινία της με τον Λάνθιμο μετά τον «Αστακό». Τέλος, στον ρόλο της νέας ευνοούμενης, Άμπιγκεϊλ, θα θαυμάσουμε την Έμα Στόουν. «Εκτιμούσα πάντα την Έμα και μόλις τη γνώρισα κατάλαβα ότι είναι πολύ έξυπνη και της αρέσει να μπλέκεται σε διαφορετικά πράγματα. Ήταν υπέροχο να τη βλέπω, ήξερα ότι μπορεί να το κάνει, αλλά δεν είχε την ευκαιρία μέχρι τώρα» δηλώνει ο Λάνθιμος για τη βραβευμένη Όσκαρ ηθοποιό.

Με την υποψηφιότητά του για το Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας, ο Γιώργος Λάνθιμος γίνεται ο τρίτος Έλληνας που διεκδικεί το συγκεκριμένο βραβείο, μετά τον Μιχάλη Κακογιάννη με τον «Ζορμπά» το 1964 και τον Κώστα Γαβρά με το «Z» το 1969.

Ταυτόχρονα, μπαίνει και στη μεγάλη λίστα των ελληνικής καταγωγής δημιουργών που έφτασαν ή κέρδισαν και το Όσκαρ Σκηνοθεσίας, όπως ο Ελία Καζάν, ο Τζον Κασσαβέτης, o Τζορτζ Μίλερ, o Αλεξάντερ Πέιν. Ως μέλος της ομάδας παραγωγής της ταινίας, μάλιστα, ο Γιώργος Λάνθιμος είναι υποψήφιος και για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας για την «Ευνοούμενη» και επομένως έχει δύο υποψηφιότητες για τα φετινά Όσκαρ. Αν σε αυτά προστεθεί η υποψηφιότητά του για το σενάριο του «Αστακού» (μαζί με τον Ευθύμη Φιλίππου) αλλά και η υποψηφιότητα του «Κυνόδοντα», ο Γιώργος Λάνθιμος συγκεντρώνει τέσσερις προσωπικές υποψηφιότητες.

Η 91η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019 στο Dolby Theatre, στο Χόλιγουντ.

Σύνοψη ταινίας – σενάριο

Αρχές του 18ου αιώνα. Η Αγγλία βρίσκεται σε πόλεμο με τους Γάλλους. Παρ’ όλα αυτά, οι αγώνες πάπιας και η κατανάλωση ανανά βρίσκονται στο απόγειό τους. Την ώρα που η φιλάσθενη Βασίλισσα Άννα βρίσκεται στον θρόνο, τη χώρα κυβερνά στη θέση της η στενή της φίλη Λαίδη Σάρα, φροντίζοντας παράλληλα τόσο για την υγεία της όσο και το σπάνιο ταμπεραμέντο της. Όταν η νέα υπηρέτρια Άμπιγκεϊλ καταφτάνει, κερδίζει τη συμπάθεια και την εύνοια της Σάρα, η οποία την παίρνει υπό την προστασία της, με την Άμπιγκεϊλ να βρίσκει την ευκαιρία να επιστρέψει και πάλι στις αριστοκρατικές της ρίζες. Καθώς οι τακτικές του πολέμου καταναλώνουν όλο τον χρόνο της Σάρα, η Άμπιγκεϊλ παίρνει τη θέση της ως η συντροφιά της Βασίλισσας, ενώ η φιλία που αναπτύσσεται μεταξύ τους της επιτρέπει να πραγματοποιήσει τις φιλοδοξίες της. Είναι, άλλωστε, αποφασισμένη να μην αφήσει τίποτα και κανέναν να μπει εμπόδιο στον δρόμο προς την επίτευξη των σχεδίων της…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 12:03