search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:16
MENU CLOSE

Επέκταση της ρύθμισης των 120 δόσεων

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2059
7-2-2019
10.02.2019 04:00
dosis.jpg

 

Κατά πάσα πιθανότητα θα ενταχθούν και για οφειλές του 2018

Ακατάσχετος λογαριασμός και για επιχειρηματίες με χρέη

 

Με τον διάδοχο του Νόμου Κατσέλη αναζωπυρώνεται και η συζήτηση για την ένταξη στη ρύθμιση των έως και 120 δόσεων για μισθωτούς και συνταξιούχους που έχουν οφειλές στην εφορία. Στην επέκταση της ρύθμισης των 120 δόσεων για όλους περιλαμβάνονται, εκτός από τους μισθωτούς, και όσοι έχουν εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα που δεν είχαν τις προϋποθέσεις ή δεν είχαν τον χρόνο να ενταχθούν στο εξωδικαστικό μηχανισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα ρύθμιση θα προβλέπει:

• Αποπληρωμή οφειλών σε έως και 120 δόσεις.

• Ελάχιστη δόση 25-30 ευρώ.

• Διαγραφή των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Ανάλογα με το ύψος της οφειλής αλλά και τον χρόνο που δημιουργήθηκαν αυτές, θα κλιμακώνεται το «κούρεμα» στις προσαυξήσεις, το οποίο θα φθάνει στην πλήρη διαγραφή σε ορισμένες περιπτώσεις.

• Για τους μικρούς οφειλέτες η ρύθμιση θα είναι ιδιαίτερα γενναιόδωρη, δεδομένου ότι το πλήθος των οφειλετών έχει χρέη μεταξύ 3.000 και 5.000 ευρώ.

• Διαγραφή του 95% των οφειλών από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση.

 

Τι να προσέξουν οι οφειλέτες

Αυτό που θα πρέπει να προσέξουν οι οφειλέτες είναι ότι τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ η ρύθμιση δεν πρέπει να έχουν δημιουργήσει νέα χρέη ή τουλάχιστον να τα έχουν τακτοποιήσει μέσω της πάγιας ρύθμισης.

Στην περίπτωση δηλαδή που η ρύθμιση της τελευταίας ευκαιρίας ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου, θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί τυχόν οφειλές του πρώτου τριμήνου του 2019. Αυτό σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα θα ενταχθούν και οι οφειλές που δημιουργήθηκαν το 2018.

 

Κλιμακωτός ακατάσχετος λογαριασμός

Σε όσους ρυθμίσουν τις οφειλές τους στο Δημόσιο και δεν είναι μισθωτοί θα γίνει άλλη μια παροχή με τη μορφή ενός κλιμακωτού ακατάσχετου λογαριασμού, ο οποίος θα συνδέεται με τη συνέπεια εξυπηρέτησης των οφειλών και στην εφορία αλλά και στα ασφαλιστικά ταμεία μέσω της ρύθμισης για τα ταμεία που θα ξεκινήσει μάλλον μέσα στον Μάρτιο.

Η κατάθεση της τροπολογίας στη Βουλή για την ενεργοποίηση του κλιμακωτού ακατάσχετου λογαριασμού, για οφειλέτες με δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς από την εφορία είναι θέμα λίγων ημερών.

Στόχος είναι η ενεργοποίηση του μέτρου το αργότερο μέχρι τις αρχές Μαρτίου (με την έκδοση της σχετικής ερμηνευτικής εγκυκλίου), και σε κάθε περίπτωση πριν από το Eurogroup της 11ης Μαρτίου, στο οποίο η χώρα θα είναι μέσα στα βασικά θέματα που θα συζητήσουν οι 19 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.

Με τον κλιμακωτό λογαριασμό όσοι επιχειρηματίες έχουν χρέη προς το Δημόσιο θα μπορέσουν σταδιακά να ανακτήσουν τον έλεγχο των λογαριασμών τους, οι οποίοι είναι δεσμευμένοι ακόμη και για μελλοντικά υπόλοιπα. Με τη ρύθμιση που σχεδιάζεται, οι μπλοκαρισμένοι λογαριασμοί θα ξεκλειδώνουν σταδιακά. Απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές να ρυθμιστούν και η ρύθμιση να τηρείται. Δηλαδή ο οφειλέτης θα πρέπει να είναι συνεπής στη ρύθμιση και να πληρώνει τις δόσεις κάθε μήνα.

Το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι θα δώσει ανάσα ρευστότητας σε επαγγελματίες και νοικοκυριά που αδυνατούν να επιβιώσουν επειδή έχουν μπλοκαριστεί όλοι οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί. Όσο τηρείται η ρύθμιση εξόφλησης των οφειλών ο λογαριασμός θα αποδεσμεύεται σταδιακά.

Για κάθε ποσό οφειλής που θα εξοφλεί ο φορολογούμενος βάση της ρύθμισης, θα αποδεσμεύεται από τον λογαριασμό του πολλαπλάσιο ποσό. Σύμφωνα με το σχέδιο, το ποσό του λογαριασμού που θα αποδεσμεύεται θα είναι τρεις με τέσσερις φορές υψηλότερο της μηνιαίας δόσης της ρύθμισης που πληρώνει προς την Εφορία ο οφειλέτης. Για παράδειγμα, αν η μηνιαία δόση ανέρχεται σε 300 ευρώ, το ποσό που θα μπορεί να κινηθεί στον μπλοκαρισμένο τραπεζικό λογαριασμό θα είναι 900 ή 1.200 ευρώ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15