12/08/2020 14:42:39
24.2.2012

Επιστολή Παπαδήμου στην Κομισιόν για τα κοινοτικά κονδύλια

Επιστολή Παπαδήμου στην Κομισιόν για τα κοινοτικά κονδύλια - Media

Αποσκοπώντας στην τόνωση της ανάπτυξης ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος απηύθυνε προς την Κομισιόν επιστολή στην οποία καταγράφει τις προσπάθειες της κυβέρνησης για να προχωρήσουν έργα συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ που έχουν βαλτώσει.

Αναγνωρίζοντας καταρχάς τις καθυστερήσεις των προηγούμενων ετών  στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, εστιάζει στην πρόθεση της κυβέρνησης να αξιοποιήσει τους διαθέσιμους κοινοτικούς πόρους σε 8 τομείς.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις καθυστερήσεις κυρίως στην δημιουργία των δύο Ταμείων για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των μεγάλων αυτοκινητόδρομων, τονίζοντας ωστόσο ότι σημειώθηκε πρόοδος στην απορροφητικότητα καθώς και παρακολούθηση 181 έργων προτεραιότητας.

Παράλληλα, υπογραμμίζει πως ο στόχος για αιτήσεις πληρωμών είναι 4 δις. ευρώ το 2012, όπως και ότι προσδιορίσθηκαν και οδεύουν προς ολοκλήρωση τα ημιτελή έργα της περιόδου 2000-2006, που αν δεν ολοκληρωθούν θα κοστίσουν στην Ελλάδα πρόστιμο 3 δισ. ευρώ.

Σχετικά με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναφέρει πως αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Μαρτίου το Ταμείο Εγγυήσεων (500 εκατ. ευρώ), ενώ αναφορικά με το χρηματοδοτικό κενό στις συμβάσεις παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων ενημέρωσε ότι γίνεται προεργασία για τη δημιουργία ενός εργαλείου «καταμερισμού κινδύνου» σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Τέλος σχετικά με τις καθυστερήσεις που καταγράφηκαν στο πρόγραμμα της διοικητικής μεταρρύθμισης επισημαίνει ότι επελέγησαν 5 τομείς προτεραιότητας που παρακολουθούνται συστηματικά και ότι τα αποτελέσματά τους ανακοινώνονται σύντομα.

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.