search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:31
MENU CLOSE

Επιστολή Παπαδήμου στην Κομισιόν για τα κοινοτικά κονδύλια

24.02.2012 07:48
Επιστολή Παπαδήμου στην Κομισιόν για τα κοινοτικά κονδύλια - Media

Αποσκοπώντας στην τόνωση της ανάπτυξης ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος απηύθυνε προς την Κομισιόν επιστολή στην οποία καταγράφει τις προσπάθειες της κυβέρνησης για να προχωρήσουν έργα συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ που έχουν βαλτώσει.

Αποσκοπώντας στην τόνωση της ανάπτυξης ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος απηύθυνε προς την Κομισιόν επιστολή στην οποία καταγράφει τις προσπάθειες της κυβέρνησης για να προχωρήσουν έργα συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ που έχουν βαλτώσει.

Αναγνωρίζοντας καταρχάς τις καθυστερήσεις των προηγούμενων ετών  στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, εστιάζει στην πρόθεση της κυβέρνησης να αξιοποιήσει τους διαθέσιμους κοινοτικούς πόρους σε 8 τομείς.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις καθυστερήσεις κυρίως στην δημιουργία των δύο Ταμείων για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των μεγάλων αυτοκινητόδρομων, τονίζοντας ωστόσο ότι σημειώθηκε πρόοδος στην απορροφητικότητα καθώς και παρακολούθηση 181 έργων προτεραιότητας.

Παράλληλα, υπογραμμίζει πως ο στόχος για αιτήσεις πληρωμών είναι 4 δις. ευρώ το 2012, όπως και ότι προσδιορίσθηκαν και οδεύουν προς ολοκλήρωση τα ημιτελή έργα της περιόδου 2000-2006, που αν δεν ολοκληρωθούν θα κοστίσουν στην Ελλάδα πρόστιμο 3 δισ. ευρώ.

Σχετικά με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναφέρει πως αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Μαρτίου το Ταμείο Εγγυήσεων (500 εκατ. ευρώ), ενώ αναφορικά με το χρηματοδοτικό κενό στις συμβάσεις παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων ενημέρωσε ότι γίνεται προεργασία για τη δημιουργία ενός εργαλείου «καταμερισμού κινδύνου» σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Τέλος σχετικά με τις καθυστερήσεις που καταγράφηκαν στο πρόγραμμα της διοικητικής μεταρρύθμισης επισημαίνει ότι επελέγησαν 5 τομείς προτεραιότητας που παρακολουθούνται συστηματικά και ότι τα αποτελέσματά τους ανακοινώνονται σύντομα.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:30