search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 06:19
MENU CLOSE

Συνεχίζονται οι κρίσιμες συζητήσεις για το όριο προστασίας της α’ κατοικίας – Πότε «βλέπει» το Μαξίμου τελική συμφωνία

11.02.2019 19:08
Συνεχίζονται οι κρίσιμες συζητήσεις για το όριο προστασίας της α

 

Εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα προχωρήσουν οι συζητήσεις για την τελική συμφωνία επί της πρότασης για το διάδοχο σχήμα προστασίας για την α’ κατοικία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, στην οποία συμμετείχαν οι Δραγασάκης, Λιάκος και Φλαμπουράρης κι επρόσωποι των συστημικών τραπεζών, προχώρησαν οι συζητήσεις, σε πολύ καλό κλίμα όπως σημειώνεται από τις ίδιες πηγές, και έγινε σημαντική πρόοδος.

Οι νέες προτάσεις για την προστασία της κύριας κατοικίας από πλειστηριασμό και για τα κόκκινα δάνεια, που έχουν γνωστοποιηθεί και στην ευρωπαϊκή πλευρά, κατατέθηκαν στους εκπροσώπους των τραπεζών από τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, τον υπουργό Οικονομίας Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκο.

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, στις αναθεωρημένες προτάσεις της η κυβέρνηση γίνεται λόγος για όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας στα 120.000 ευρώ (από 200.00 ευρώ) και ετήσιο εισόδημα του δανειζόμενου στα 20.000 ευρώ. Επίσης, άλλη πρόταση είναι η επιδότηση κατά 1/3 της μηνιαίας δόσης, ενώ ενδέχεται να ενταχθούν στη ρύθμιση και έμποροι που έχουν υποθηκευμένο ακίνητό τους για επιχειρηματικά δάνεια με διευκολύνσεις όπως κούρεμα ή επιμήκυνση δανείου.

Ικανοποίηση από τις τράπεζες

Την ικανοποίηση τους για την πρόοδο και την σύγκλιση απόψεων που σημειώθηκε στην σύσκεψη κυβέρνησης – τραπεζών που ολοκληρώθηκε υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εκφράζουν τραπεζικές πηγές.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα αναφέρουν οι ίδιες πηγές, επισημαίνοντας ότι ο νέος νόμος θα ψηφιστεί εντός του Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες υπήρξε σύγκλιση των δυο πλευρών με στόχο το νέο θεσμικό πλαίσιο να παρέχει ουσιαστική προστασία της πρώτης κατοικίας, χωρίς όμως να δίνεται η δυνατότητα κατάχρησής του από στρατηγικούς κακοπληρωτές, δηλαδή τους δανειολήπτες εκείνους που έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώνουν τα δάνειά τους αλλά δεν το κάνουν, αυξάνοντας το μεγάλο ζήτημα των κόκκινων δανείων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες, εις βάρος και όσων πραγματικά δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Στη διάρκεια της συνάντησης σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές σημειώθηκε σύγκλιση αναφορικά με τα όρια προστασίας καθώς και με τα επιμέρους αλλά και τα κριτήρια βάση των οποίων θα μπορεί κάποιος να ενταχθεί στο νέο πλαίσιο προστασίας.

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10