search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:38
MENU CLOSE

Το πουλί «πέταξε» στην αιωνιότητα: Πέθανε ο Γκόρντον Μπανκς – Δείτε την απόκρουση του αιώνα (Video)

12.02.2019 10:11
Το πουλί «πέταξε» στην αιωνιότητα: Πέθανε ο Γκόρντον Μπανκς – Δείτε την απόκρουση του αιώνα (Video)  - Media

 

Σε ηλικία 81 ετών οι Άγγλοι αποχαιρετούν τον ήρωα τους, τον καλύτερο τερματοφύλακα στην ποδοσφαιρική ιστορία του νησιού και έναν από τους καλύτερους του κόσμου.

 

Συνολικά πραγματοποίησε 628 εμφανίσεις στο Φούτμπολ Λιγκ της χώρας του, στην 15ετή καριέρα του. Η Διεθνής Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου, τον κατατάσσει ως στον δεύτερο καλύτερο τερματοφύλακα του 20ού αιώνα πίσω από τον Λεβ Γιασίν και μπροστά από τον Ντίνο Τζοφ. Ανακηρύχθηκε ποδοσφαιριστής της χρονιάς το 1972, από το FWA Ποδοσφαιριστής της χρονιάς και καλύτερος τερματοφύλακας της FIFA, 6 φορές.

 

Τον Μάρτιο του 1953 εντάχθηκε στο δυναμικό της Τσέστερφιλντ ΦΚ, και έπαιξε το 1956 στον τελικό κυπέλλου των νέων. Το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα το έκανε, τον Νοέμβριο του 1958, ενώ τον Ιούλιο του 1959, πουλήθηκε στη Λέστερ Σίτι, για 7.000 λίρες. Με τη Λέστερ αγωνίστηκε σε 4 τελικούς κυπέλλου, από τους οποίους κέρδισε τους 2. Κέρδισε, επίσης, το 1964 το Λιγκ Καπ, ενώ την επόμενη σεζόν, στην ίδια διοργάνωση, ήταν φιναλίστ. Κατά την περίοδο αυτή, είχε αρχίσει να καθιερώνεται στην Εθνική Αγγλίας, με την οποία κατέκτησε το Μουντιάλ του 1966, χωρίς να φύγει από τη βασική εντεκάδα καθόλου. Πάρα τις καλές του εμφανίσεις και την επιτυχία τούτη, η Λέστερ τον πούλησε στη Στόουκ Σίτι, για 50.000 λίρες, τον Απρίλιο του 1967.

Στο Μουντιάλ του 1970, έκανε μία από τις πιο αξιοσημείωτες αποκρούσεις του αθλήματος, ενάντια στον Πελέ, παρ’όλα αυτά, ήταν απών στα προημιτελικά κόντρα στη Δυτική Γερμανία, καθώς τον ταλαιπωρούσε διάρροια, όταν και ήρθε ο αποκλεισμός της εθνικής του.

Ο Μπανκς υπήρξε τερματοφύλακας της Στόουκ Σίτι, στον μοναδικό μεγάλο τίτλο της, το 1972, όταν κατέκτησε το Λιγκ Καπ. Παρέμεινε τόσο στη Στόουκ όσο και στην Εθνική Αγγλίας, μέχρι τον Οκτώβριο του 1972, καθώς είχε τότε ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα, το οποίο του στοίχε πρωτίστως, χάνοντας την όραση από το ένα μάτι, και δευτερευόντως την καριέρα του. Παρόλα αυτά, έκανε ένα πέρασμα από τις ΗΠΑ το 1977 και το 1978 με την Φορτ Λόντερντεϊλ Στράικερς. Τη σεζόν 1979-80, έκανε ένα μικρό πέρασμα ως προπονητής στον πάγκο της Τέλφορντ Γιουνάιτεντ, όμως εκδιώχθηκε και δεν ασχολήθηκε ξανά με την προπονητική.

Δείτε την απόκρουση του αιώνα του Μπανκς ύστερα από την κεφαλιά του Πελέ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:38