search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:33
MENU CLOSE

Γαλλία: Αν οι κανόνες ανταγωνισμού μας χαλάνε τον κολοσσό Siemens-Alstom, τόσο το χειρότερο για τους κανόνες

12.02.2019 12:29
Γαλλία: Αν οι κανόνες ανταγωνισμού μας χαλάνε τον κολοσσό Siemens-Alstom, τόσο το χειρότερο για τους κανόνες - Media

 

Το Παρίσι, οργισμένο από την απαγόρευση της συγχώνευσης Siemens/Alstom από τις Βρυξέλλες, πρότεινε σήμερα την θέσπιση δικαιώματος έφεσης που θα επιτρέπει στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προσφεύγουν κατά αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα του ανταγωνισμού.

«Μία πρώτη πρόταση που διατυπώνουμε… είναι να θεσπισθεί δικαίωμα προσβολής που θα επιτρέπει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αμφισβητεί απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα του ανταγωνισμού», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Αυτό θα επέτρεπε να πούμε: «ο Ανταγωνισμός θεώρησε ότι δεν έπρεπε να δημιουργήσουμε αυτόν τον βιομηχανικό κολοσσό, αλλά εμείς, πολιτικοί αξιωματούχοι στο Συμβούλιο, έχουμε διαφορετική άποψη και έχουμε δικαίωμα ανάκλησης, όπως ισχύει στην Γαλλία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης», πρόσθεσε έχοντας στο πλευρό του τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Ολαφ Σολτς πριν από την σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

Μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την περασμένη Τετάρτη να απαγορεύσει την συγχώνευση της γερμανικής Siemens και της γαλλικής Alstom, Παρίσι και Βερολίνο καταγγέλλουν ως «απαρχαιωμένους» του ευρωπαϊκούς κανόνες ανταγωνισμού, οι οποίοι εμποδίζουν την δημιουργία ευρωπαϊκών βιομηχανικών κολοσσών που θα έχουν την δυνατότητα να σταθούν απέναντι στους κινεζικούς ή αμερικανικούς κολοσσούς.

Στην Γαλλία και στην Γερμανία υπάρχει το δικαίωμα ανάκλησης, ένας μηχανισμός που επιτρέπει να αμφισβητηθεί μία απόφαση της εθνικής επιτροπής ανταγωνισμού.

Για πρώτη φορά από την θέσπιση του δικαιώματος αυτού στην Γαλλία, το 2008, ο Μπρουνό Λεμέρ έκανε χρήση τον Ιούλιο 2018 έπειτα από απόφαση της γαλλικής αρχής Ανταγωνισμού για την ανάληψη του ελέγχου μέρους του ομίλου Agriopole από την χρηματοπιστωτική εταιρεία Cofigeo.

Ο γάλλος υπουργός Οικονομίας ζήτησε την επικύρωση αυτής της πράξης, αλλά χωρίς εκχώρηση τίτλων, αντίθετα με αυτό που είχε ζητήσει η Αρχή Ανταγωνισμού.

ΑΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15