search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:00
MENU CLOSE

Ρήξη τώρα με τα μονοπώλια

25.02.2012 10:25
Ρήξη τώρα με τα μονοπώλια  - Media

«Εκλογές τώρα» ζητά το ΚΚΕ και καλεί τον λαό να τις απαιτήσει, την ίδια ώρα όμως υπογραμμίζει με κάθε τρόπο ότι δεν θα δώσουν 100% τη λύση. Υπάρχει αντίφαση στη θέση του ΚΚΕ;

«Εκλογές τώρα» ζητά το ΚΚΕ και καλεί τον λαό να τις απαιτήσει, την ίδια ώρα όμως υπογραμμίζει με κάθε τρόπο ότι δεν θα δώσουν 100% τη λύση. Υπάρχει αντίφαση στη θέση του ΚΚΕ;

Το ΚΚΕ έχει δηλώσει εξ αρχής ότι στις εκλογές βλέπει ένα μέσο αποτύπωσης των συσχετισμών στην κοινωνία, αλλά και αποδυνάμωσης του συστήματος, αν και εφόσον η διάχυτη λαϊκή δυσαρέσκεια εκφραστεί ως έχει στην κάλπη. Από εκεί και πέρα, ως μοναδική φιλολαϊκή διέξοδο έχει προσδιορίσει την ανατροπή του καπιταλισμού, δηλαδή τη ρήξη με τα μονοπώλια, τόσο στο επίπεδο της Ε.Ε. όσο και στο εθνικό, και καλεί σε αποδέσμευση και μονομερή διαγραφή του χρέους με όρους «λαϊκής εξουσίας» και «κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής».

Παρόλο που προβάλλει ως ένα αντισυστημικό κόμμα, δεν αρνείται τις εκλογές σαν ένα ακόμη πεδίο πάλης. Χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΚΕ Μάκης Μαΐλης γράφει στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη»: «Η ανατροπή του καπιταλισμού δεν θα έρθει μέσα από αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις. Ωστόσο και οι εκλογές αποτελούν, όχι το κύριο, αλλά πάντως ένα πεδίο της ταξικής πάλης, στο οποίο έχει σημασία να εκφράζεται η αποδυνάμωση των αστικών κομμάτων, η απόρριψη των ιδεολογημάτων τους και η συμπόρευση με το ΚΚΕ λαϊκών δυνάμεων, ακόμη κι εκείνων που δεν συμφωνούν σε όλα με το ΚΚΕ».

Εν ολίγοις, ο Περισσός τις προκρίνει ως ένα ακόμη αγωνιστικό μέσο, το οποίο όμως δεν ταυτίζει με τη λύση του προβλήματος.

Το ζήτημα που βάζει αυτήν τη στιγμή το ΚΚΕ σε συνάρτηση με τις εκλογές είναι – τι άλλο; – το πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται και με έξωθεν πιέσεις, με εμπροσθοφυλακή τη Γερμανία, η οποία… αποθαρρύνει τις σκέψεις για εκλογές. Τις τελευταίες μέρες η Αλέκα Παπαρήγα έχει πολλές φορές παρατηρήσει ότι θα πάμε σε εκλογές σε κλίμα τρομοκρατίας και εκβιασμών με αντικείμενο την πολιτική συναίνεση και κατ’ επέκταση την κοινωνική υποταγή, για να περάσει το πρόγραμμα χωρίς αντιδράσεις. «Όπως ξέρετε, στην κάλπη υπάρχουν και αναδιπλώσεις κάτω από φοβίες ή κάτω από ιδεολογική τρομοκρατία» τόνισε ενδεικτικά η γ.γ. του ΚΚΕ πριν από λίγες μέρες.

Με άλλα λόγια, το ΚΚΕ εκτιμά ότι, αν υπό κανονικές συνθήκες η κοινοβουλευτική δημοκρατία δεν συνεπάγεται ότι ο λαός επιλέγει ελεύθερα, καθώς οι πολιτικοί εκβιασμοί και η προπαγάνδα των συστημικών ΜΜΕ είναι κυρίαρχα στοιχεία, πλέον η πίεση του συστήματος θα πολλαπλασιαστεί.

Ως εκ τούτου το ΚΚΕ κάνει την εκτίμηση ότι, σε περίπτωση εκλογών, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα επιστρατευτεί ακραία κινδυνολογία προκειμένου να «συμμαζευτούν» οι απώλειες και το σύστημα να μπορέσει να ανασυνταχθεί.

Με ερωτηματικό πάντως άφησε η Αλέκα τους σχετικούς σχεδιασμούς και προθέσεις από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., λέγοντας ότι βιώνουν «τις δικές τους αντιφάσεις». Και αυτό γιατί το μεν ΠΑΣΟΚ έχει ζητήματα ανοιχτά (ηγεσία, «διαγραμμένοι» της Κ.Ο.) και θέλει πρώτα να ανασυνταχτεί, ενώ η Ν.Δ. από τη μια δεν θέλει να έχει άλλες απώλειες, από την άλλη φοβάται ότι μπορεί «να βγει λαβωμένη» από τη συμμετοχή της στη συγκυβέρνηση…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:59