search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 01:16
MENU CLOSE

Χαρίτσης: Είμαστε έτοιμοι και για εθνικές εκλογές τον Μάιο

13.02.2019 11:58
4684739.jpg

 

Με σταυρό προτίμησης θα πραγματοποιηθούν οι ευρωεκλογές ξεκαθάρισε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης διαψεύδοντας τα σχετικά σενάρια.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open ο υπουργός σημείωσε πως η απόφαση για πρόωρες εκλογές θα πρέπει να ληφθεί με πολιτικά κριτήρια και όχι τεχνικά, συμπληρώνοντας πως σε κάθε περίπτωση το υπουργείο του είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει και τις εθνικές κάλπες αν αυτό αποφασιστεί.

Ο Αλέξης Χαρίτσης ερωτώμενος για τους ετεροδημότες προανήγγειλε ότι θα υπάρξει «τεχνική και θεσμική λύση», ώστε να μπορούν εκείνοι που ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές στον τόπο διαμονής τους, να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμά τους και στις αυτοδιοικητικές εκλογές του τόπου καταγωγής τους.

Για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται το πόρισμα της επιτροπής και ότι πρόθεση του υπουργείου είναι το σχετικό νομοσχέδιο να κατατεθεί προς ψήφιση στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο.

Ο υπουργός Εσωτερικών διέψευσε επίσης τα περί διεξαγωγής των εκλογών με ξένη εταιρεία, ενώ ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα έχει συνάντηση για το συγκεκριμένο θέμα με τη Singular Logic.

Για το ίδιο θέμα δεν παρέλειψε να συστήσει στη ΝΔ «να επιδεικνύει σοβαρότητα και να μη διακινεί fake news για τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών». «Πιστεύει ότι πλήττει την κυβέρνηση αλλά εν τέλει, υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς», προσέθεσε ο υπουργός.

 

Ερώτηση για τις ελληνοποιήσεις

Ο βουλευτής Βασίλης Κικίλιας, με αφορμή πρόσφατο δημοσίευμα για ένταξη 43.000 αλλοδαπών στους εκλογικούς καταλόγους της Α’ Αθηνών, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Εστία, η κυβέρνηση φέρεται να προωθεί νομοσχέδιο που δίνει δικαίωμα ψήφου σε αλλοδαπούς που θα έχουν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια με διαδικασίες-εξπρές, ενόψει των προσεχών εκλογικών αναμετρήσεων.

Μάλιστα, ο βουλευτής της ΝΔ αναφέρει πως «δεν είναι τουλάχιστον κομψό τέτοιες αλλαγές να εξαγγέλλονται και να εφαρμόζονται ενώ επίκεινται εκλογές. Η διαδικασία απόδοσης ιθαγένειας αποτελεί κορυφαία πράξη και δεν πρέπει επ’ ουδενί να εντάσσεται σε κομματικούς σχεδιασμούς ή να εκλαμβάνεται ως μέρος τους. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στα δημοσιεύματα, η κυβέρνηση έχει εγγράψει ήδη στους εκλογικούς καταλόγους της Α’ Αθηνών 43.000 αλλοδαπούς ψηφοφόρους, ενώ αρνείται πεισματικά το αίτημα της ψήφου των αποδήμων Ελλήνων».

Απαντώντας πάντως στα σχετικά δημοσιεύματα, ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι «θέλουμε η ελληνική πολιτεία, μετά την έξοδο από τα μνημόνια και την κρίση, να λογίζεται ως μια κανονική ευρωπαϊκή πολιτεία, ένα κράτος δικαίου. Αυτό κατοχυρώνουμε και στον τομέα της ιθαγένειας».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 01:15