search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:14
MENU CLOSE

Φοβάται τη… δέσμευση – Πλήρη ελευθερία επί της ουσίας της αναθεώρησης θέλει η Ν.Δ.

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2060
14-2-2019
15.02.2019 04:00
ad-1.jpg

 

Εντός της ολομέλειας της Βουλής έχει στηθεί το πεδίο της σκληρής σύγκρουσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης με φόντο τη συνταγματική αναθεώρηση. Η Ν.Δ. κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να εργαλειοποίησει τη διαδικασία δεσμεύοντας από σήμερα την επόμενη Βουλή μέσω της διατύπωσης των αλλαγών που προτείνει. 

Το βασικό επιχείρημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι το εκλογικό σώμα είναι αυτό που θα πρέπει να δείξει προς τα πού θα πρέπει να κινηθεί η Ν.Δ. στο πεδίο της αναθεώρησης, μιας και θα μεσολαβήσουν εκλογές και, όπως εκτιμά η Πειραιώς, θα είναι και ο νικητής της εκλογικής μάχης, και συνεπώς το περιεχόμενο των προς αναθεώρηση άρθρων πρέπει να το χειριστεί η επόμενη Βουλή, χωρίς να δεσμεύεται από κάτι. 

Άξονας της επιχειρηματολογίας των «γαλάζιων» είναι η ατολμία σε αλλαγές που αφορούν κυρίως την παιδεία, τη δικαιοσύνη, το περιβάλλον και την ανάπτυξη. 
Με απλά λόγια η Ν.Δ. υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει την, καινοφανή όπως τη χαρακτηρίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θεωρία ότι η προτείνουσα Βουλή θα δεσμεύσει την αναθεωρητική και ως προς το ακριβές περιεχόμενο των άρθρων. Θέση που για τη Ν.Δ. αποτέλεσε «αιτία πολέμου» εντός της Ολομέλειας, με τους «γαλάζιους» να σημειώνουν ότι ποτέ δεν υπήρξε στη μεταπολίτευση προτείνουσα Βουλή να δεσμεύει την επόμενη ως προς το περιεχόμενο των άρθρων, παρά μόνον για το ποια άρθρα είναι υπό αναθεώρηση. 

«Φωτιά στα τόπια»
Η «σπίθα» της σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης άναψε για τα καλά με φόντο το άρθρο που αφορά την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει μία διαδικασία ψηφοφοριών για ένα εξάμηνο και μετά εκλογή από τον λαό, ενώ η Ν.Δ. προτείνει τρεις ψηφοφορίες. 
Ωστόσο η απόφαση της Ν.Δ. να ψηφίσει και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμήθηκε ως στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να λάβει τώρα το συγκεκριμένο άρθρο 180 ψήφους και η κατεύθυνση των αλλαγών να αποφασιστεί από την επόμενη Βουλή με 151. 

Μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος επιτέθηκε στη Ν.Δ. λέγοντας πως παρόλο που διαφωνεί με το περιεχόμενο της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να το ψηφίσει. Και σχολίασε ότι «μας εξαναγκάζουν να κάνουμε πράγματα που σε άλλες συνθήκες θα αξιολογούνταν αλλιώς ως μη συμβατά». 

Και κάπως έτσι πήραν «φωτιά τα τόπια», με πηγές της Ν.Δ. να τονίζουν χαρακτηριστικά πως «η καταγέλαστη δήλωση του κ. Κατρούγκαλου ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σκέφτονται, λέει, να μην ψηφίσουν κάποιες από τις δικές τους συνταγματικές προτάσεις, από φόβο μήπως τις ψηφίσει και η Ν.Δ., θα μείνει στην Ιστορία ως μνημείο κοινοβουλευτικού αυτοεξευτελισμού: Είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση όχι μόνον ομολογεί ότι θα χάσει τις επόμενες εκλογές, αλλά ότι ο αντίπαλός της θα έχει και την αυτοδυναμία. 

Για να ολοκληρωθεί η πλήρης αυτογελοιοποίηση της κυβέρνησης – κουρελού, προτείνουμε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα καταψηφίσουν τις προτάσεις τους, να πάνε μετά, όλοι μαζί, και για γκαζόζες». Ενώ ο Κατρούγκαλος έκανε λόγο για fake news τα οποία δεν πρέπει να σχολιάζει η πλευρά της αντιπολίτευσης. 

«Πολιτική διαχείριση ήττας»
«Ψηφίστε όλα τα άρθρα που προτείνουμε εμείς αναθεωρητέα και θα ψηφίσουμε και εμείς αυτά που θέλετε εσείς. Όχι μισές δουλειές. Αν πιστεύετε στη λαϊκή εντολή δεν έχετε λόγο να φοβάστε την πρότασή μας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Ολομέλειας. 

Επανέλαβε μάλιστα την πρόταση που είχε κάνει προς τον πρωθυπουργό λέγοντας: «Ελάτε να ψηφίσουμε η Ν.Δ. τα άρθρα που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ να κριθούν αναθεωρητέα και ο ΣΥΡΙΖΑ αυτά που ζητά η Ν.Δ., έτσι ώστε η επόμενη βουλή να προχωρήσει με απλή πλειοψηφία». Και έτσι, είπε ο Μητσοτάκης, «όταν ο λαός κληθεί να επιλέξει δεν θα κληθεί μόνο για κυβέρνηση, αλλά και για τα άρθρα». 
Πρόσθεσε μάλιστα πως «αυτό που όλοι αντιλαμβάνονται είναι ότι προσπαθείτε να κάνετε μια πολιτική διαχείριση της διαφαινόμενης ήττας σας». 

Ιδιωτικά πανεπιστήμια
Μιλώντας για την κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία ο Μητσοτάκης, σε δήλωσή του, τόνισε ότι η Ν.Δ. προτείνει μία ευρεία και τολμηρή συνταγματική αναθεώρηση. «Στόχος μας είναι το Σύνταγμα να συμβαδίζει με τις σύγχρονες ανάγκες της χώρας μας. Στην οικονομία, στη διοίκηση, στη δικαιοσύνη, στην παιδεία, παντού» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ν.Δ..

«Κεντρική πρότασή μας είναι και η αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα Πανεπιστήμια που, δυστυχώς, κρατάει πίσω τη χώρα μας εδώ και 44 χρόνια. Η πολιτεία πρέπει να εγγυάται την ποιοτική δημόσια ανώτατη εκπαίδευση, δίνοντας ευκαιρίες σε όλους. Αλλά πρέπει και να επιτρέπει αυτό που ισχύει σε όλο τον κόσμο: τη λειτουργία και ιδιωτικών, μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων. Υπό τον έλεγχο, βεβαίως, πάντα, ειδικής Ανεξάρτητης Αρχής, υψηλού κύρους» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Αξίζει να σημειωθεί πως, ενόψει της έναρξης της συνταγματικής αναθεώρησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τους συνταγματολόγους Σπύρο Βλαχόπουλο, Ξενοφώντα Κοντιάδη, Κώστα Μποτόπουλο, Πέτρο Παραρά και Φίλιππο Σπυρόπουλο, παρουσία και του εισηγητή της Ν.Δ. Κώστα Τασούλα. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ν.Δ. «οι συνταγματολόγοι οι οποίοι τοποθετήθηκαν εκτενώς για την καινοφανή αυτή άποψη του ΣΥΡΙΖΑ, ομόφωνα συμφώνησαν ότι “η επόμενη Βουλή που θα είναι αναθεωρητική, καθοιονδήποτε τρόπο δεν δεσμεύεται ως προς το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων”. 

Επιπλέον δε επισήμαναν ότι ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο “στην αναθεωρητική διαδικασία παρεμβάλλονται οι εθνικές εκλογές, προκειμένου να τοποθετηθεί το εκλογικό σώμα και επί των προτάσεων των κομμάτων για τη συνταγματική αναθεώρηση”». Σύμφωνα με τη Ν.Δ. «την άποψη αυτή, που διαχρονικά είναι η κρατούσα, υποστήριξαν και οι δύο ακόμη γνωστοί συνταγματολόγοι – οι κ. Νίκος Αλιβιζάτος και Αντώνης Μανιτάκης – οι οποίοι ήταν προσκεκλημένοι στη σημερινή σύσκεψη, αλλά συνομίλησαν τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Ν.Δ., καθώς απουσιάζουν στο εξωτερικό». 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:14