search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 08:36
MENU CLOSE

HSBC: Η Ελλάδα έτοιμη για έκδοση 10ετούς ομολόγου

14.02.2019 12:41
HSBC: Η Ελλάδα έτοιμη για έκδοση 10ετούς ομολόγου - Media
 
Θετικότερο γίνεται το επενδυτικό κλίμα για την Ελλάδα, το οποίο ενδεχομένως να οδηγήσει στην πρώτη έκδοση 10ετούς ομολόγου μετά το ξέσπασμα της κρίσης στη χώρα, σημειώνει η HSBC σε ανάλυσή της.
 
Σύμφωνα με την HSBC, η σταθερή ανάπτυξη και το μεγάλο μαξιλάρι ρευστότητας, θα υποστηρίξουν τις πιθανές αναβαθμίσεις και θα βοηθήσουν την Ελλάδα να διευρύνει την επενδυτική της βάση, αν και όπως αναφέρει, τα τραπεζικά προβλήματα, η έλλειψη επενδύσεων και η διεξαγωγ των εκλογών παραμένουν πιθανές πηγές ανησυχίας.
 
Πάντως, εκτιμά πως η Ελλάδα θα μπορούσε σύντομα να επιστρέψει στις αγορές, καθώς η υψηλή συμμετοχή στην έκδοση 5ετούς ομολόγου μέσα στον μήνα υποδηλώνει πως οι επενδυτές ενδεχομένως να «ερωτεύονται» και πάλι την Ελλάδα.
 
Προκειμένου να διευρυνθεί περαιτέρω η επενδυτική βάση και να δημιουργηθεί ξανά ένα σημείο αναφοράς, αναμένει έκδοση 10ετούς ομολόγου, την πρώτη μετά το PSI του 2012.
 
Η HSBC βλέπει τα ελληνικά ομόλογα να έχουν ελκυστική τιμή συγκριτικά με τα αντίστοιχης αξιολόγησης ομόλογα των αναδυόμενων κρατών: Τα επίπεδα των αποδόσεων μπορεί να είναι ελαφρώς υψηλότερα μετά το ράλι του Ιανουαρίου, ωστόσο αναμένεται πως αυτό θα αντισταθμιστεί από τη νέα έκδοση.
 
Όπως αναφέρει στην ανάλυσή της η HSBC, το ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,2% το 2018, 2,4% το 2019 και 2% το 2020, το οποίο θα αποτελέσει την πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια που η Ελλάδα θα καταγράψει τρία συνεχόμενα έτη με ανάπτυξη πάνω από 2%.
 
Ακόμα και αν η αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδας έχει επιβραδυνθεί ελαφρώς τελευταία, προς το παρόν, παραμένει σχετικά ανεπηρέαστη από την επιβράδυνση στην ευρωζώνη. Τα στοιχεία στην αγορά εργασίας (η ανεργία διαμορφώθηκε στο 18,5% τον Νοέμβριο) δείχνουν ότι η δημιουργία θέσεων εργασίας παραμένει ο βασικός μοχλός για την ανάπτυξη.
 
Η δημοσιονομική εικόνα φαίνεται καλή, εκτιμά παράλληλα η HSBC. Η Ελλάδα λογικά θα πετύχει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να ακυρώσει τα σχέδια για περικοπές στις συντάξεις.
 
Το ποσό των διαθεσίμων της κυβέρνησης, που βρίσκεται στο ιστορικό υψηλό των 37 δισ. ευρώ (αντιστοιχεί στο 20% του ΑΕΠ), σημαίνει πως η χώρα είναι πλήρως χρηματοδοτούμενη έως το τέλος του 2022 και τα κεφάλαια αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να μειωθεί το χρέος. Αυτό έχει ενισχύσει την εμπιστοσύνη των αγορών και έχει συμβάλει στις αναβαθμίσεις αξιολογήσεων και από τους τρεις μεγάλους οίκους, δείχνοντας πως είναι πιθανό να υπάρξουν αναβαθμίσεις από Moody’s και S&P, οι οποίες δίνουν θετικό outlook για τη χώρα.
 
Ωστόσο, σύμφωνα με την HSBC, το ποτήρι για την Ελλάδα παραμένει μισογεμάτο. Οι σημαντικότεροι κίνδυνοι σχετίζονται με την προσφάτως συμφωνηθείσα αύξηση 11% στον κατώτατο μισθό (η οποία θα μπορούσε να πλήξει την απασχόληση), την ασύλληπτη ανάκαμψη των επενδύσεων (η οποία λειτουργεί επιβαρυντικά στην ανάπτυξη, που αποτελεί «κλειδί» για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους) και την αβεβαιότητα σχετικά με τις τράπεζες. Παράλληλα, σχετικά με τις εκλογές του 2019, η HSBC θεωρεί πως οι κίνδυνοι είναι περιορισμένοι.
 
Πηγή: economy365.gr
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 08:36