search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:14
MENU CLOSE

«Καίει» Βενιζέλο και Σημίτη η κυβέρνηση – Βγάζει ΚΙΝΑΛ στη σέντρα για τη σύγκλιση με ΝΔ

14.02.2019 16:42
«Καίει» Βενιζέλο και Σημίτη η κυβέρνηση - Βγάζει ΚΙΝΑΛ στη σέντρα για τη σύγκλιση με ΝΔ - Media

 

Συνέχεια έδωσε σήμερα η κυβέρνηση δια του κυβερνητικού εκπροσώπου σε όσα είπε χθες ο πρωθυπουργός στη Βουλή περί συναλλαγής ΝΔ – ΚΙΝΑΛ, ώστε με 151 ψήφους να αναδείξουν – να «διορίσουν» είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος – Πρόεδρο της Δημοκρατίας κοινής τους επιλογής.

Σημειώνεται ότι με τη χθεσινή του αναφορά ο Αλέξης Τσίπρας φωτογράφισε πρωτίστως τον Ευάγγελο Βενιζέλο ωστόσο το σενάριο που σκιαγράφησε θεωρείται ότι «κουμπώνει» και με την περίπτωση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

«Οι παλινωδίες της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με το άρθρο 32 εξηγήθηκαν χθες με αδιαμφισβήτητο τρόπο» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών προσθέτοντας πως «ομολογημένος πλέον στόχος της Ν.Δ. είναι να δημιουργήσει όρους για διορισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας από μια απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία καταστρατηγώντας έτσι το ίδιο το πνεύμα του Συντάγματος που επιτάσσει την επιδίωξη των ευρύτερων δυνατών συναινέσεων όταν πρόκειται για την εκλογή του ΠτΔ που αποτελεί και τον ρυθμιστή του πολιτεύματος».

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο έγινε ξεκάθαρο ότι η  βούληση της Ν.Δ., «είναι να μην προτείνει τον νυν Πρόεδρο κο Προκόπη Παυλόπουλο για την προεδρική εκλογή του 2020», διότι «προφανώς έχει τάξει τη θέση σε πρόσωπο του πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικού μπλοκ ή σε κάποιον ευνοούμενο του παλιού καθεστώτος».

Χαρακτήρισε δε αυτό το σενάριο «σχέδια επί χάρτου για την παλινόρθωση του παλαιού καθεστώτος».

Προς το παρόν πάντως η πίεση του πρωθυπουργού που φαίνεται να έχει στόχο τη διάρρηξη της καταγγελλόμενης άτυπης συνεργασίας ΝΔ – ΚΙΝΑΛ αποδίδει. Νωρίτερα η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη σε συνέντευξή της απάντησε κατηγορηματικά ότι η ΝΔ δεν θα προτείνει τους Σημίτη ή Βενιζέλο για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Όσο για τον ίδιο τον Ευάγγελο Βενιζέλο η κίνηση Τσίπρα τού «έκαψε» μία πιθανή πολιτική διέξοδο (για την οποία παρασκηνιακώς φέρεται να έδειχνε ενδιαφέρον). Δεδομένου ότι έχει ανακοινώσει πως δεν θα είναι υποψήφιος στην Α’ Θεσσαλονίκης πιθανότατα ο πρώην υπουργός να στραφεί πιο έντονα στη διεκδίκηση μιας θέσης στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΚΙΝΑΛ.

Ωστόσο είτε με το σενάριο περί συμφωνίας ΝΔ – ΚΙΝΑΛ στο πρόσωπο Βενιζέλου για ΠτΔ είτε με το σενάριο τοποθέτησης του Ευάγγελου Βενιζέλου στο Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει καταφέρει να χρεώσει στην Χαριλάου Τρίκουπη τη σύνδεση και σύμπλευση με τη ΝΔ. Στην πρώτη περίπτωση αυτό θα ήταν ξεκάθαρο μέσα από τυχόν συμφωνία των δύο πλευρών, στη δεύτερη περίπτωση το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΚΙΝΑΛ θα φέρει το στίγμα της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου.

Παυλόπουλος η πρόταση της κυβέρνησης – Η ΝΔ θέλει να «διορίσει» ΠτΔ με 151 ψήφους

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πάντως ερωτηθείς αν η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στο να στηρίξει κάποιο άλλο πρόσωπο από τον προοδευτικό χώρο που ενδεχομένως να προτείνει το Κίνημα Αλλαγής απάντησε κοφτά πως «η κυβέρνηση ήταν απολύτως καθαρή, δια στόματος του πρωθυπουργού έχει προτείνει τον κο Προκόπη Παυλόπουλο για την προεδρική εκλογή του 2020».

Από εκεί και πέρα, σημείωσε απαντώντας για τα σενάρια περί «δεξιάς παρένθεσης» υπογράμμισε πως αν θέλει η ΝΔ να κλείσει μια και καλή η σχετική συζήτηση τότε δεν έχει να κάνει τίποτε άλλο παρά να συμφωνήσει με την πρόταση της κυβέρνησης στο πρόσωπο του Προκόπη Παυλόπουλου. Μάλιστα ανέφερε ότι τα σενάρια αυτά τα απεργάζεται και τα πυροδοτεί η ίδια ΝΔ γιατί στην πραγματικότητα δεν θέλει να προτείνει για ΠτΔ τον Προκόπη Παυλόπουλο αλλά θέλει να «διορίσει» ΠτΔ με 151 βουλευτές.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:14