search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:54
MENU CLOSE

Εκλογικό προοδευτικό μέτωπο υπό τον ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2060
14-2-2019
15.02.2019 04:00
sk1.jpg

 

Εντείνονται οι διεργασίες εν όψει των τετραπλών εκλογικών αναμετρήσεων

Συνεργασία με πρόσωπα ή σχήματα της Κεντροαριστεράς και της Ανανεωτικής Αριστεράς στα ψηφοδέλτια

Έντονες είναι το τελευταίο διάστημα οι διεργασίες σύγκλισης δυνάμεων και προσώπων της Ανανεωτικής Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς με τον ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των προσεχών εκλογικών αναμετρήσεων (εθνικές, περιφερειακές και ευρωεκλογές).

Η κυβέρνηση δεν έχει κρύψει ότι επιθυμεί να αξιοποιήσει περαιτέρω την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού όπως αυτή εκδηλώθηκε εντός κι εκτός Βουλής με τη Συμφωνία των Πρεσπών, με στόχο τη διαμόρφωση ενός προοδευτικού πόλου υπό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ευρωπαϊκό επίπεδο η σύγκλιση με δυνάμεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και των Πράσινων εκφράζεται εδώ και καιρό μέσα από το Progressive Caucus ή αλλιώς Προοδευτική Συμμαχία, μια συνεργασία μεταξύ ευρωκοινοβουλευτικών ομάδων στο Ευρωκοινοβούλιο.

Στο εσωτερικό πλέον οι σχετικές διεργασίες αρχίζουν να επιταχύνονται και η προσπάθεια για «προοδευτικές συγκλίσεις» σε πρώτη φάση περνάει μέσα από τις κάλπες και τις εκλογικές συνεργασίες, είτε με μεμονωμένα πρόσωπα που αναμένεται να βρουν μια θέση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ – πέραν των έξι βουλευτών που στηρίζουν τη νέα πλειοψηφία και προέρχονται κατά βάση από τους ΑΝΕΛΛ – είτε με μικρότερα σχήματα.

Ειδικότερα, πληροφορίες αναφέρουν ότι διερευνώνται πολλαπλοί τρόποι προκειμένου να αποτυπωθούν οι συγκλίσεις.

Για παράδειγμα ένα ενδεχόμενο είναι μέσα από τυχόν ανασχηματισμό – όταν γίνει κι εφόσον λάβει χαρακτήρα ευρύ που θα σηματοδοτεί την πορεία προς την τελική ευθεία των εκλογών. Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες πάντως δεν κατατείνουν σε ευρύ ανασχηματισμό άμεσα (πόσο μάλλον ανασχηματισμό διεύρυνσης), παρά σε αντικαταστάσεις όπου χρειάζεται, δηλαδή στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης απ’ όπου αποχωρεί η Κατερίνα Νοτοπούλου λόγω της υποψηφιότητάς στον Δήμο της Θεσσαλονίκης, στο υπουργείο Εργασίας απ’ όπου παρομοίως θα αποχωρήσει ο υφυπουργός Νάσος Ηλιόπουλος αντιστοίχως λόγω της υποψηφιότητάς του στον Δήμο Αθηναίων, αλλά και στο ΥΠΕΞ, από το οποίο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός προτίθεται να αποχωρήσει μετά την ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

 

Ψηφοδέλτια

Από εκεί και πέρα, εξετάζεται το ενδεχόμενο ένταξης μεσαίων στελεχών στα ψηφοδέλτια των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών και στελεχών προβεβλημένων ή πρώτης γραμμής στα ευρωψηφοδέλτια και τα ψηφοδέλτια για τις βουλευτικές εκλογές (μιλάμε πάντα για πιθανές υποψηφιότητες εκτός ΣΥΡΙΖΑ, στελεχών που προσεγγίζουν την κυβέρνηση και την Κουμουνδούρου είτε έχοντας αποχωρήσει πρόσφατα από κάποιο κόμμα είτε επανενεργοποιούνται ύστερα από καιρό).

Κατά την πρόσφατη εκδήλωση του Δημήτρη Παπαδημούλη στο «Τιτάνια» ο πρωθυπουργός στον χαιρετισμό του είπε ότι είναι η ώρα αυτή η προοδευτική συμμαχία να εκφραστεί και στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ για ευρωπαϊκές εκλογές. Σημείωσε μεταξύ άλλων πως «ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναζητήσει και εν όψει των ευρωπαϊκών εκλογών τη δυνατότητα διαμόρφωσης μιας πλατιάς προοδευτικής συμμαχίας με δυνάμεις και πρόσωπα που αντιλαμβάνονται την ανάγκη μιας ευρύτερης συμπόρευσης».

Στελέχη που έχουν γνώση αυτών των διεργασιών υπογραμμίζουν πάντως ότι οι συζητήσεις και οι κινήσεις που γίνονται είναι προσεκτικές και λαμβάνουν υπόψη το πολιτικό κλίμα, δηλαδή τις κατηγορίες που εξαπολύονται από την αντιπολίτευση για «συναλλαγές» και «ανταλλάγματα». Όπερ μεθερμηνευόμενον, τυχόν συμφωνίες για ψηφοδέλτια δεν συνεπάγονται εγγυήσεις εκλογιμότητας (εδώ που τα λέμε κάτι τέτοιο δεν μοιάζει εφικτό στις περισσότερες των περιπτώσεων).

Υπάρχει, τέλος, και το ενδεχόμενο της εκλογικής συνεργασίας με πολιτικούς σχηματισμούς, εφόσον βρεθεί και η διαδικαστική φόρμουλα, προκειμένου να αποφευχθούν ερμηνείες περί προσχώρησης κ.λπ.

Κινητικότητα

Μια τέτοια περίπτωση είναι αυτή της ΔΗΜΑΡ, η οποία επιχειρεί την ανασυγκρότησή της μετά την αποχώρηση από το Κίνημα Αλλαγής υπό το όνομα «Νέα Αρχή», κατάσταση προς την οποία στρέφεται και ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης και «κομματικά ανέστια πρόσωπα εδώ και καιρό» (κατά την έκφραση που χρησιμοποίησε πρόσφατα ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος). Προς το παρόν ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ έχει κάνει λόγο για αυτόνομη κάθοδο του σχήματος στις εκλογές, αλλά φαίνεται να υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας και συζήτηση στο παρασκήνιο με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σαφώς η προσπάθεια αυτή περνάει και μέσα από διακηρυκτικές πρωτοβουλίες χώρων, κινήσεων προβληματισμού κ.λπ. που στηρίζουν την προοπτική της σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ κομματιών της Κεντροαριστεράς που δεν συμπλέουν με το ΚΙΝΑΛΛ, στη βάση της εκτίμησης ότι αυτό πλέον συγκλίνει με τη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ενδεικτικά, μέχρι στιγμής ως τέτοιες πρωτοβουλίες καταγράφονται η εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής για τη Συμφωνία των Πρεσπών στα τέλη Ιανουαρίου με ομιλητή τον πρωθυπουργό και στη συνέχεια η εκδήλωση στο Ηράκλειο Κρήτης με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, τον πρώην υπουργό Γιάννη Ραγκούση, τον ανεξάρτητο πλέον βουλευτή Σπύρο Δανέλλη και με θέμα τη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων.

Κεντροαριστερά «θραύσματα»

Είναι επίσης εμφανές πως σε αυτήν την προσπάθεια, όπως περιγράφεται παραπάνω, «συμβάλλει» ο κατακερματισμός των κεντροαριστερών δυνάμεων, που κοινοβουλευτικά αποτυπώνεται στη συρρίκνωση του ΚΙΝΑΛΛ στα όρια του ΠΑΣΟΚ.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη συζήτηση για το πρωτόκολλο ένταξης, με δεδομένες τις διεργασίες αυτές και για να μην κατηγορηθεί ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που επιχειρεί να διαλύσει το ΚΙΝΑΛΛ όπως τους ΑΝΕΛΛ και το Ποτάμι, σε μια αποστροφή του λόγου του είπε ουσιαστικά πως η στρατηγική που ακολουθεί το ΚΙΝΑΛΛ – δηλαδή η σύγκλιση με τη νεοφιλελεύθερη δεξιά του Μητσοτάκη – είναι αυτή που το αποδυναμώνει και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, όπως είπε, θέλει την ύπαρξη της Κεντροαριστεράς.

«Σύντομα θα κατανοήσετε», είπε χαρακτηριστικά, «ότι αυτή είναι μια αυτοκαταστροφική στρατηγική, διότι εμείς δεν θέλουμε να συρρικνωθεί, όπως μας κατηγορείτε, να λεηλατήσουμε τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Εμείς θέλουμε να υπάρχει δυνατός ο χώρος της Κεντροαριστεράς, γιατί ξέρουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει προοδευτική διακυβέρνηση της Αριστεράς με το τίποτα. Θέλουμε μια Κεντροαριστερά, αλλά Κεντροαριστερά, όχι Δεξιά. Θέλουμε μια πραγματική Κεντροαριστερά».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:54