search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 16:41
MENU CLOSE

Το ΚΙΝΑΛΛ θέλει ρόλο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2060
14-2-2019
16.02.2019 04:00
pasok_0-6.jpg

 

Με βασική επιδίωξη να παίξει ρυθμιστικό ρόλο στην επόμενη Βουλή κατέβηκε στη «μάχη» της συνταγματικής αναθεώρησης που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην Ολομέλεια της Βουλής το Κίνημα Αλλαγής. Με απλά λόγια, η θέση του ΚΙΝΑΛΛ, όπως τις περιέγραψε η Φώφη Γεννηματά και τις έχουν υποστηρίξει εντός της κοινοβουλευτικής διαδικασίας ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Ανδρέας Λοβέρδος, είναι πως οι διατάξεις που βρίσκονται προς αναθεώρηση δεν θα πρέπει να λάβουν στην ψηφοφορία της Πέμπτης 180 ψήφους, έτσι ώστε να μην μπορούν να αναθεωρηθούν στην επόμενη Βουλή με απλή πλειοψηφία. 

«Δεν θα επιτρέψουμε με την ψήφο μας, η συνταγματική αναθεώρηση να γίνει υπόθεση μιας μόνο πολιτικής δύναμης. Δεν μπορεί να υπάρχει “εν λευκώ” εντολή για την αναθεώρηση του συντάγματος. Και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό και ό,τι αναλογεί στην πραγματική πολιτική μας ισχύ για να μην αφήσουμε επίδοξους της εξουσίας να κόψουν και να ράψουν την αναθεώρηση στα μέτρα τους. Καμιά διάταξη προς αναθεώρηση με 180 ψήφους» τόνισε χαρακτηριστικά η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της στη Βουλή. 

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής επιτέθηκε τόσο προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ όσο και προς εκείνη της Ν.Δ. υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποιούν τη συνταγματική αναθεώρηση για μικροκομματικά οφέλη αλλά και για να προκαλέσουν τεχνητή πόλωση. Υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ. επένδυσαν στην αναθεώρηση του συντάγματος για να αντλήσουν εφήμερα πολιτικά οφέλη και πως η συνταγματική Ααναθεώρηση πνίγηκε, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, στον «μύλο» της κομματικής διαπάλης. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλησε, δεν τόλμησε ποτέ να ανοίξει ουσιαστική συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση. Δεν τόλμησε ποτέ να αντιπαραθέσει τις δικές του απόψεις για ένα ανθεκτικό και λειτουργικό σύνταγμα» σημείωσε η Γεννηματά. Και πρόσθεσε πως «το παιχνίδι αυτό, της τεχνητής πόλωσης και του διχασμού, το παίζει βέβαια και η Ν.Δ., τη βολεύει». 

Αναφερόμενη στην τροποποίηση της διάταξης που αφορά την αποδέσμευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τις εκλογές, δήλωσε ότι το κόμμα της διαφωνεί «πλήρως με τον λαϊκισμό της εκλογής Προέδρου απευθείας από τον λαό, που αλλοιώνει τη μορφή του πολιτεύματος, κατά τρόπο κατάφωρα αντικοινοβουλευτικό. Και επειδή σήμερα ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν και αυτό το σημαντικό ζήτημα για τις κομματικές τους επιδιώξεις – ο ένας να καθορίσει το περιεχόμενο της διάταξης με 151 και ο άλλος να εξασφαλίσει με 180 αυτά που θέλει από αυτή τη Βουλή – τους προειδοποιώ ότι η διάταξη αυτή θα αλλάξει, αλλά το περιεχόμενο θα καθοριστεί από τα 2/3 της επόμενης Βουλής που θα προκύψει από τις εκλογές», καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. να σταματήσουν τα παιχνίδια. 

Αξίζει να σημειωθεί πως η Γεννηματά τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, σημειώνοντας πως πρέπει να μπει επιτέλους ένα τέλος στη σημερινή «υποκριτική κατάσταση της λειτουργίας ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων κυριολεκτικά στην “γκρίζα ζώνη”». Σημείωσε μάλιστα πως έχει φτάσει «το πλήρωμα του χρόνου για να περάσουμε σε μια νέα εποχή στην Εκπαίδευση, με την αναγνώριση της δυνατότητας ίδρυσης και λειτουργίας μη κερδοσκοπικών μη κρατικών πανεπιστημίων, με αυστηρή κρατική εποπτεία, αξιολόγηση και αξιοπιστία». 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 16:41