search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:32
MENU CLOSE

Υποκρισία και μικροκομματικά παιχνίδια για την εκλογή Προέδρου διαπιστώνει το ΚΚΕ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2060
14-2-2019
16.02.2019 04:00
kke-28.jpg

 

«Αυτή η συζήτηση για το αν δεσμεύει η κατεύθυνση των άρθρων και των διατάξεων που τίθενται για αναθεώρηση δεν έχει καμιά πρακτική αξία, κανένα πρακτικό αποτέλεσμα» τόνισε ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας αναφερόμενος στο αν η απόφαση της παρούσας Βουλής δεσμεύει την επόμενη Βουλή ως προς την κατεύθυνση της συνταγματικής αναθεώρησης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί να έχει «θεωρητικό, επιστημονικό ενδιαφέρον, αλλά τελικά είναι θέμα πολιτικό, και είναι θέμα πολιτικού συσχετισμού. Γιατί, είτε θέλουμε είτε δεν θέλουμε, τον τελικό λόγο τον έχει η επόμενη, η αναθεωρητική Βουλή. Και δεν υπάρχει και πρακτικά τρόπος να διασφαλίσεις αυτή τη δέσμευση».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ υποστήριξε πως «αυτό συνέβαινε και στις προηγούμενες συνταγματικές αναθεωρήσεις. Γι’ αυτό και τότε εμείς, ως ΚΚΕ, αλλά και άλλα κόμματα, και ο ΣΥΡΙΖΑ τότε, λέγαμε ότι δεν πρέπει σε κρίσιμες συνταγματικές διατάξεις να συγκεντρώνεται ο αριθμός των 180 βουλευτών προκειμένου η επόμενη κυβέρνηση, η επόμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία να έχει λευκή επιταγή, να έχει το ελεύθερο και να έχει λυμένα τα χέρια της να ψηφίζει και να αναθεωρεί τις διατάξεις όπως αυτή θέλει». 

Ο Γιάννης Γκιόκας ανέφερε πως η συζήτηση που γίνεται επί του συγκεκριμένου ζητήματος έχει στοιχεία υποκρισίας και μικροκομματικής σκοπιμότητας, τονίζοντας:
«Εμείς την ίδια στάση είπαμε ότι θα κρατήσουμε και τώρα. Τα άλλα κόμματα αλλάζουν τη θέση τους ανάλογα με το αν είναι στην κυβέρνηση ή αν είναι στην αντιπολίτευση. Το κόμμα που είναι στην κυβέρνηση κάθε φορά θέλει να υπάρχει δεσμευτικότητα, το κόμμα που είναι στην αντιπολίτευση και φιλοδοξεί να γίνει κυβέρνηση θέλει να έχει ελευθερία κίνησης για να έχει διακριτική ευχέρεια στην επόμενη Βουλή».

Με αυτό το σκεπτικό, το ΚΚΕ δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία επ’ αυτού του ζητήματος. 

Ελευθερία δράσης του κεφαλαίου
Μια σειρά σύγχρονες ανάγκες του αστικού πολιτικού συστήματος υπηρετεί η συνταγματική αναθεώρηση, όπως και οι προηγούμενες αναθεωρήσεις, υποστηρίζει το ΚΚΕ στη συζήτηση που διεξάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής για τη συνταγματική αναθεώρηση. Σύμφωνα με το ΚΚΕ, αυτόν τον στόχο υπηρέτησαν οι προηγούμενες αναθεωρήσεις του υπάρχοντος συντάγματος, αυτόν τον στόχο υπηρετεί και η τωρινή αναθεώρηση, όπως προκύπτει από τις προτάσεις, κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στο κείμενο με τις προτάσεις που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, «ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι προηγούμενες αναθεωρήσεις του ελληνικού συντάγματος προχώρησαν μια σειρά αλλαγές οι οποίες αφορούσαν το πεδίο της οικονομίας, την ελευθερία δράσης του κεφαλαίου, που έθετε η ενσωμάτωση της χώρας μας στο ευρωενωσιακό πλαίσιο. Αντίστοιχα ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο η ισχύς του δικαίου της Ε.Ε., όχι μόνο έναντι των κοινών νόμων, αλλά και έναντι του ίδιου του συντάγματος. 

Με βάση τα παραπάνω υλοποιήθηκαν και εξακολουθούν να υλοποιούνται η αστική πολιτική, μέσω των μνημονίων, η ασφυκτική επιτροπεία, το σύνολο των μέτρων υπέρ του κεφαλαίου, που εκπορεύονται από την Ε.Ε. και ισχύουν για όλα τα κράτη – μέλη. Η τωρινή αναθεώρηση όχι μόνο δεν θίγει τις προηγούμενες – αντιδραστικού χαρακτήρα – αλλαγές, αλλά προχωράει περαιτέρω στη θωράκιση του αστικού πολιτικού συστήματος και την ευθυγράμμισή του με τις σημερινές ανάγκες της άρχουσας τάξης».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:31