12/07/2020 22:35:42

Υπογράφεται η σύμβαση παραχώρησης για το Νέο Αεροδρόμιο στο Καστέλι

Υπογράφεται η σύμβαση παραχώρησης για το Νέο Αεροδρόμιο στο Καστέλι - Media

 

Την ερχόμενη εβδομάδα, κατά πάσα πιθανότητα στις 21 του μήνα, θα υπογραφεί σύμφωνα με πληροφορίες στην Κρήτη η σύμβαση παραχώρησης για το Νέο Διεθνές Αεροδρόμιο για το Καστέλι.

Μετά την υπογραφή θα ακολουθήσει η κύρωση στη Βουλή και μετά τον λόγο έχουν τα έργα. Η κατασκευαστική περίοδος θα διαρκέσει 5 χρόνια.

Σε αυτό το διάστημα το έργο εκτιμάται ότι θα δώσει απασχόληση σε περισσότερα από 2.000 άτομα ενώ πολλές θα είναι και οι έμμεσες θέσεις εργασίας από τις τοπικές ως επί το πλείστον επιχειρήσεις που θα εμπλακούν στο κατασκευαστικό εγχείρημα.

Αυτό το έργο θα έχει και πολλές πρωτιές. Θα είναι η πρώτη μεγάλη σύμβαση παραχώρησης του Υπουργείου Υποδομών μετά από περίπου 12 χρόνια, δηλαδή από την εποχή των συμβάσεων των 5 μεγάλων αυτοκινητόδρομων της χώρας.

Είναι το μεγαλύτερο νέο έργο από άποψη προϋπολογισμού και το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο όλων των εποχών για την Κρήτη.

Η κοινοπραξία Ariadne Airport Group (αποτελούμενη από τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την ινδική GMR Airports Limited) είναι η παραχωρησιούχος που θα έχει το 54% και το Δημόσιο το 46%. Το management θα το έχει η εταιρεία παραχώρησης.

Την κατασκευή θα αναλάβει η ΤΕΡΝΑ. Να σημειώσουμε ότι το Αεροδρόμιο του Ηρακλείου παραμένει ως σήμερα το δεύτερο σε κίνηση στην Ελλάδα, πίσω μόνο από το Ελ.Βενιζέλος της Αθήνας.

Πρόκειται για μία μεγάλη επένδυση η οποία μόνο για την κατασκευή υπολογίζεται σε 480 εκατ. ευρώ.

Στο κατασκευαστικό αντικείμενο περιλαμβάνεται και η κατασκευή νέου κλειστού αυτοκινητόδρομου με 2 λωρίδες ανά κατεύθυνση και στηθαίο ασφαλείας που θα συνδέει το Καστέλι με τον ΒΟΑΚ και τον ΝΟΑΚ στην περιοχή της Χερσονήσου όπου είναι και το σημαντικότερο τουριστικό σημείο του νησιού.

Μαζί με το Αεροδρόμιο η εταιρεία παραχώρησης θα μπορεί να αναπτύξει στην ευρύτερη περιοχή εμπορική ζώνη 400 στρεμμάτων (όπως αντίστοιχα έχει η Αθήνα).

Ypodomes.com

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.