search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 17:20
MENU CLOSE

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης οι ΗΠΑ ενόψει του τείχους στο Μεξικό

15.02.2019 16:39
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης οι ΗΠΑ ενόψει του τείχους στο Μεξικό - Media

 

Θέμα ωρών είναι να κηρύξει την Αμερική σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο Ντόναλντ Τραμπ, έτσι ώστε να του δοθεί η δυνατότητα να χτίσει το τείχος στο Μεξικό.

«Θα υπογράψουμε σήμερα και θα κυρήξουμε μια εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αυτό είναι κάτι πραγματικά σπουδαίο», τόνισε από τον Λευκό Οίκο!

Σύμφωνα με το Reuters, η κήρυξη εκτάκτου ανάγκης θα επέτρεπε στον Τραμπ να πάρει κονδύλια που οι νομοθέτες είχαν εγκρίνει για άλλους σκοπούς προκειμένου να χτίσει το τείχος στο Μεξικό, με τους Δημοκρατικούς να τον κατηγορούν για πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από μια τόσο σημαντική απόφαση.

Η υπογραφή του νομοσχεδίου έγινε στον απόηχο της διαμάχης του με το Κογκρέσο, η οποία και είχε οδηγήσει το αμερικανικό ομοσπονδιακό κράτος σε shutdown για τουλάχιστον ένα μήνα.

Οι ηγέτες των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο χαρακτήρισαν “παράνομη” την πρόθεση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να χρηματοδοτήσει το τείχος που είχε υποσχεθεί προεκλογικά στα σύνορα με το Μεξικό, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή συνιστά ένα “βίαιο πλήγμα” στο Σύνταγμα των ΗΠΑ.
 
“Η παράνομη κήρυξη (έκτακτης ανάγκης) εκ μέρος του προέδρου, απόρροια μιας ανύπαρκτης κρίσης, επιφέρει ένα βίαιο πλήγμα στο Σύνταγμά μας και καθιστά την Αμερική λιγότερο ασφαλή, κλέβοντας από τη χρηματότηση για την Άμυνα, την οποία χρειαζόμαστε κατεπειγόντως για την ασφάλεια των στρατιωτών και του έθνους μας” γράφουν στην ανακοίνωσή τους η Νάνσι Πελόζι, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και ο Τσακ Σούμερ, ο επικεφαλής της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία.
 
“Οι ενέργειες του προέδρου παραβιάζουν σαφώς την αποκλειστική εξουσία του Κογκρέσου όσον αφορά τα οικονομικά, την οποία οι Πατέρες του Έθνους κατοχύρωσαν στο Σύνταγμα. Το Κογκρέσο θα υπερασπιστεί τις συνταγματικές εξουσίες του Κογκρέσουο, στα δικαστήρια και στον λαό, χρησιμοποιώντας κάθε διαθέσιμο μέσο”, πρόσθεσαν.
 
Σχεδόν ταυτόχρονα, η γενική εισαγγελέας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, Λετίσια Τζέιμς, ανακοίνωσε θα προσφύγει στα δικαστήρια εναντίον της απόφασης του Τραμπ.
 
“Δεν θα ανεχτούμε αυτήν την κατάχρηση εξουσίας και θα αντισταθούμε με κάθε ένδικο μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας” ανέφερε.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 17:18