search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 16:03
MENU CLOSE

Ένα μουσικό ταξίδι στη Βοημία και τη Ρωσία…

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2060
14-2-2019
16.02.2019 04:00
51351678_2300618766873300_7879340718257340416_n.jpg

 

Ένα αφιέρωμα στις μεγάλες Εθνικές Σχολές Βοημίας και Ρωσίας, με τους σημαντικότερους εκπροσώπους των δύο σχολών από την απαρχή της γένεσής τους αλλά και την ύστερη περίοδό τους, θα παρουσιάσουν η σοπράνο Σοφία Παπαδημητροπούλου κι ο πιανίστας Φρίξος Μόρτζος στο Ωδείο «Ατενέουμ», στο Θησείο.

Διάσημες μελωδίες βασικών εκπροσώπων της «Σχολής των Πέντε», όπως οι Nikolay Rimsky-Korsakov και Alexandr Borodin, και άλλων συνθετών του Ρομαντισμού, όπως του πατέρα της Ρωσικής Εθνικής Σχολής Michael Glinka, του Piotr Ilich Thaikovsky, του Sergei Rachmaninov, του Arthur Rubinstein αλλά και του σπουδαίου Τσέχου συνθέτη Antonín Dvořak, θα ακουστούν για πρώτη φορά μαζί με ποίηση των A.S. Pushkin, A. Heyduk, A.K. Tolstoy κ.ά.

Λέει η Σοφία στο «Ποντίκι Art»: «Είναι ένα πρόγραμμα που ήθελα πολλά χρόνια να παρουσιάσω, ήρθε η στιγμή του και είμαι ενθουσιασμένη και συγκινημένη ταυτόχρονα! Η μουσική αυτή μιλάει κατευθείαν στην καρδιά μας, δεν είναι κάτι ξένο σε μας, παρά την σε πολλούς άγνωστη γλώσσα (ρωσικά και τσέχικα). Αυτό όμως δεν θα είναι πρόβλημα, θα υπάρχουν slides με τις μεταφράσεις των ποιημάτων που υπογράφουν σπουδαίοι ποιητές του Ρομαντισμού, όπως οι Pushkin, Tolstoy, Heyduk κ.ά. Είναι τραγούδια εμπνευσμένα από μποέμικες φολκλόρ μελωδίες της βοημικής και μοραβικής επαρχίας, τραγούδια από τοπικά ρωσικά νανουρίσματα, τραγούδια του απλού λαού. Ταυτόχρονα όμως είναι σφυρηλατημένα με τη μοναδική, αριστοτεχνική γραφή των σπουδαίων Tchaikovsky, Rachmaninov, Korsakov, Glinka, Dvořak κ.ά., και το αποτέλεσμα είναι μοναδικό!

Φυσικά το υλικό που υπάρχει στο ρεπερτόριο είναι ατελείωτο! Εγώ επέλεξα πολύ χαρακτηριστικά κομμάτια γραμμένα για σοπράνο, που αποτελούν σημείο αναφοράς του εν λόγω ρεπερτορίου στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που έχει ένας τραγουδιστής μόνος του συνοδεία ενός μόνο πιάνου.

Η μόνη μου ευχή είναι να σταθώ στο ύψος της σπουδαίας αυτής μουσικής».

INFO

– Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου, στο «Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Αthenaeum», Ανδριανού 3 (πλησίον σταθμού ΗΣΑΠ Θησείο). Είσοδος: 10 ευρώ, φοιτητικό: 5 ευρώ

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 16:01