search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 07:14
MENU CLOSE

Γιάνης Βαρουφάκης : Οι ελληνικές τράπεζες είναι πτωχευμένες εδώ και μία δεκαετία

16.02.2019 10:41
Διαψεύδει ο Βαρουφάκης επαφές με Κοτζιά - Media

 

 

Το θέμα των ελληνικών τραπεζών και της φερεγγυότητάς τους αναλύει σε άρθρο του στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ο Γιάνης Βαρουφάκης, χαρακτηρίζοντας τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – τραπεζών «θλιβερές» και επισημαίνοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι πτωχευμένες εδώ και μια δεκαετία.

 «Οι ελληνικές τράπεζες είναι πτωχευμένες εδώ και μια δεκαετία: Η φερεγγυότητα μιας τράπεζας δεν σχετίζεται με το ύψος των καταθέσεων αλλά με το πόσο «καθαρό» είναι το ενεργητικό της – πόσα κόκκινα δάνεια το «μαγαρίζουν». Τράπεζες, όπως οι ελληνικές, με το μισό τους ενεργητικό στο κόκκινο, είναι αφερέγγυες και επιζούν μόνο ελέω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)», επισημαίνει. 

«Γιατί ξαφνικά τώρα οι συσκέψεις υπουργών και τραπεζιτών; Η εγρήγορση οφείλεται στο ότι η ΕΚΤ, που επιτηρεί τις τράπεζες, απαιτεί (προ των εκλογών) τη δραστική μείωση των κόκκινων δανείων μέσα από επιταχυνόμενες πωλήσεις τους σε αρπακτικά ταμεία λόγω της προοπτικής μαζικών πλειστηριασμών που οδηγούν τους μισούς πολίτες οι οποίοι, ώς τώρα, προστατεύονται από τον νόμο Κατσέλη στην έξωση από την κύρια κατοικία τους», αναφέρει μεταξύ άλλων. 

Ο Γ. Βαρουφάκης θέτει ερωτήματα για το τί διαπραγματεύονται οι τραπεζίτες με την κυβέρνηση, τι θα γίνει με τις εξώσεις οικογενειών από τις εστίες τους, ενώ τονίζει ότι όποια συμφωνία κι αν προκύψει μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζιτών, «η κρίση της κοινωνίας αλλά και των τραπεζών θα βαθύνει».

-Τι θα γίνει με τα κόκκινα δάνεια;

-Πώς θα εξελιχθεί το θέμα των εξώσεων;

-Τι θα γίνει με τη δανειοδότηση των επιχειρήσεων;

-Πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές των ακινήτων;

-Θα συμφωνήσει η κυβέρνηση στην καταιγίδα εξώσεων και πλειστηριασμών που ζητούν οι τράπεζες;

-Ποια είναι η πρόταση του ΜέΡΑ 25;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 07:14