search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 03:36
MENU CLOSE

Χαρίτσης: Η προσπάθεια ορθολογικοποίησης της ιθαγένειας «συγκρούστηκε με τα λαϊκιστικά και ακροδεξιά αντανακλαστικά»

16.02.2019 12:34
Χαρίτσης για πρόωρες εκλογές: Είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα - Media

 

Ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, σε άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» υπό τον τίτλο: «Πολιτική για την ιθαγένεια που αντιστοιχεί σε μια προοδευτική κοινωνία και ένα σύγχρονο κράτος δικαίου», αναφέρεται στο νομοσχέδιο, το οποίο «ολοκληρώνει τη θεσμική μεταρρύθμιση για την ιθαγένεια στην Ελλάδα», καθώς οι πρόνοιες των διατάξεών του αφορούν στον «ομοιόμορφο, απολύτως διαφανή και ελέγξιμο τρόπο της διαδικασίας πολιτογράφησης» με στόχο τόσο τη μείωση του χρόνου αναμονής μετά την υποβολή της αίτησης, όσο και την ένταξη της ιθαγένειας στο κράτος δικαίου.

Ο κ. Χαρίτσης προβαίνει σε αποτίμηση των βημάτων που έγιναν έως τώρα, αρχής γενομένης από το 2015, όταν με τον σχετικό νόμο «που ψηφίστηκε με ευρεία διακομματική αποδοχή», δόθηκε η δυνατότητα απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν και μένουν στην Ελλάδα και είχε ως αποτέλεσμα την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας, έκτοτε έως σήμερα, από 66.000 νέες και νέους που γεννήθηκαν και μεγαλώνουν στην Ελλάδα. Δεν παραλείπει να σημειώσει ότι εξ αφορμής αυτού του νόμου σημειώθηκε η πρώτη «ιδεολογική διαφωνία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι οποίοι καταψήφισαν τον νόμο».

Αναφέρεται, στη συνέχεια, στους λόγους που οδήγησαν στην ίδρυση της Ειδικής Γραμματείας Ιθαγένειας, ενώ υπογραμμίζει τη σημασία της επιτάχυνσης των διαδικασιών απόδοσης ιθαγένειας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «δεν νομίζω ότι, με εξαίρεση τη Χρυσή Αυγή, υπάρχει άνθρωπος στο πολιτικό μας σύστημα που να θεωρεί ορθό ότι κάποιος που έχει 20 χρόνια στην Ελλάδα (γιατί αυτός είναι ο μέσος όρος) και αιτείται την πολιτογράφησή του θα πρέπει να περιμένει άλλα 3-6 χρόνια για να εξεταστεί η αίτησή του».

Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρει ακόμα ότι η προσπάθεια ορθολογικοποίησης της ιθαγένειας «συγκρούστηκε με τα λαϊκιστικά και ακροδεξιά αντανακλαστικά».

Όπως εξηγεί η θέσπιση, τον Μάρτιο του 2018, της δυνατότητας υποβολής αίτησης πολιτογράφησης σε όσους έχουν 12ετή συνεχή νόμιμη διαμονή στη χώρα, «δεν στηλιτεύθηκε μόνο από τον κ. Βορίδη στη Βουλή, αλλά προκάλεσε μέχρι και ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο από την κ. Καϊλή, η οποία ισχυρίστηκε -από εγκληματική άγνοια θέλω να πιστεύω- ότι η κυβέρνηση “προωθεί την ελληνοποίηση 850.000 μεταναστών”».

Ομοίως, σημειώνει, ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην Αττική, θεωρείται «ως απόπειρα της κυβέρνησης να χειραγωγήσει τον πληθυσμό αυτό». «Η θέση αυτή, στο βαθμό που δεν πηγάζει από μικροκομματικές σκοπιμότητες που προσπαθούν με έναν ακραίο λαϊκιστικό τρόπο να ξυπνήσουν ακροδεξιά αντανακλαστικά αδυνατεί να κατανοήσει το προφανές: οι συμπολίτες μας αυτοί δικαιούνται υπηρεσίες και κράτος που να λειτουργεί, πόσο μάλλον όταν για αυτές τις υπηρεσίες έχουν καταβάλει ένα υψηλό παράβολο. Δυστυχώς φαίνεται ότι κάποιοι στην Ελλάδα δυσανασχετούν όταν εφαρμόζονται τα στοιχειώδη και αυτονόητα που συνθέτουν το κράτος δικαίου και τις αρχές των φιλελεύθερων αστικών Δημοκρατιών, αρχές τις οποίες, υποτίθεται, υπερασπίζονται» σημειώνει, τέλος, ο Αλ. Χαρίτσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15