19/10/2019 02:02:55

Αναστασιάδης: Ελλειμματικοί οι όροι αναφοράς χωρίς το πρακτικό της 4ης Ιουλίου

Αναστασιάδης: Δεν θα προχωρήσω σε λύση που θα προκαλεί ανασφάλεια στον Κυπριακό Ελληνισμό - Media

 

Χωρίς το πρακτικό της 4ης Ιουλίου του 2017 από τη διάσκεψη του Κραν Μοντανά, οι όροι αναφοράς για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό "θα είναι ελλειμματικοί", επισημαίνει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. 

Ο Κύπριος Πρόεδρος εξηγεί ότι το συγκεκριμένο πρακτικό έχει σημασία, διότι σε αυτό βασίστηκαν και οι προτάσεις, που ο ίδιος είχε υποβάλει στις πέντε Ιουλίου, μετά τις διευκρινίσεις του γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. 

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Πολίτης" ο κ. Αναστασιάδης υποδεικνύει ότι η απεσταλμένη του γενικού γραμματέα, Τζέιν Λουτ, μπορεί να αναζητήσει το πρακτικό αυτό, απευθυνόμενη στον ίδιο τον Αντόνιο Γκουτέρες. Εκφράζει την ελπίδα ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν αναλάβει να διερευνήσουν το θέμα και θα επανέλθουν. 

Σε ερώτηση κατά πόσο, σε περίπτωση κατάληξης στους όρους αναφοράς, θεωρεί ότι δημιουργούνται προοπτικές λύσης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απαντά καταφατικά, υπό την προϋπόθεση, όπως σημειώνει, "ότι θα υπάρχει συμφωνία και στα έξι σημεία, που καταγράφονται στο πλαίσιο Γκουτέρες". Ωστόσο, κάνει σαφές ότι η εμμονή σε μία θετική ψήφο ή για συνέχιση των εγγυήσεων, δεν μπορεί να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση. 

Ως προς τη μορφή λύσης, ο κ. Αναστασιάδης σημειώνει ότι η βάση είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, η οποία, σημειώνει, "ουδόλως αλλοιώνεται από την πρότασή του για αποκέντρωση αρμοδιοτήτων".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.