11/07/2020 17:21:43

Σαββάκης: Το Διεθνές Δίκαιο κατοχυρώνει τα εμπορικά σήματα

Σαββάκης: Το Διεθνές Δίκαιο κατοχυρώνει τα εμπορικά σήματα - Media

 

O πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας, Αθ. Σαββάκης, μιλώντας στο «Ακραίως» και τον Τάκη Χατζή στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ για τις «Πρέσπες» και πως αυτές επηρεάζουν τον επιχειρηματικό κόσμο της Β. Ελλάδας τόνισε πως τα εμπορικά σήματα κατοχυρώνονται από το Διεθνές Δίκαιο.

«To θέμα των εμπορικών ονομασιών και των ονομασιών το φέραμε στην επικαιρότητα στις αρχές του 2018. Μάλιστα ξεκινήσαμε μία πρωτοβουλία ενημέρωσης και παροχής νομικών συμβουλών για τις επιχειρήσεις που είχαν έννομο συμφέρον. Βλέπαμε μία γενικότερη σύγχυση που είχε τουλάχιστον στην αρχή και φαίνεται πως υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα δεδομένα.

Το πρώτο δεδομένο είναι ότι τα εμπορικά σήματα, οι εμπορικές ονομασίες που έχουν κατοχυρωθεί διέπονται από το διεθνές και εθνικό δίκαιο σημάτων και εμπορικών λογοτύπων συνεπώς αυτό αφορά τις επιχειρήσεις και τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται τα σήματα τους. Επίσης, οι ονομασίες οι οποίες είναι ονομασίας προέλευσης ή γεωγραφικής ένδειξης διέπονται από τους κανονισμούς της ΕΕ. Συνεπώς και σε αυτό το σημείο υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας», είπε αρχικά ο κ. Αθανάσιος Σαββάκης.

«Αυτό που περιμένουμε να δούμε είναι αυτό που προβλέπει η συμφωνία τη σύσταση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τη διευθέτηση θεμάτων χρήσης του όρου Μακεδονία σε όλα τα επίπεδα και όχι μόνο εμπορικά. Οπωσδήποτε σε εμπορικό επίπεδο όποια χώρα ή όποιος ανταγωνιστής προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τον όρο Μακεδονία έχει βλαπτική επίδραση στις ελληνικές επιχειρήσεις», πρόσθεσε.
«Αυτή τη στιγμή δεν είναι κίνητρο για τη μεταφορά επιχειρήσεων από την Ελλάδα στα Σκόπια ο φορολογικός συντελεστής υπάρχει η Βουλγαρία και άλλες χώρες οι οποίες έχουν και καλύτερες υποδομές», εξήγησε στη συνέχεια.

«Αυτή η συμφωνία έγινε. Από εδώ και πέρα πρέπει να σκεφτόμαστε παραγωγικά και έχουμε μία πολύ σημαντική υποχρέωση. Να μπορούμε να διασφαλίζουμε και να ελέγχουμε ότι η γείτονα χώρα τηρεί τα συμφωνηθέντα σε ό,τι αφορά τα σήματα και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις», πρόσθεσε ακόμα.

Τέλος, ανέφερε: «Σε ό,τι αφορά στο πολιτικό κομμάτι έχω την ίδια ευαισθησία που έχουν οι Μακεδόνες. Σε ό,τι αφορά στο επιχειρηματικό κομμάτι οφείλω να δω όλες τις δικλείδες ασφαλείας που θα διασφαλίσουνε το κομμάτι το αναπτυξιακό».

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.