search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 10:13
MENU CLOSE

Καμπανάκι στον ΣΥΡΙΖΑ για τις συμμαχίες μετά τον ανασχηματισμό

18.02.2019 07:58
4531589-1.jpg

 

Γκρίνια και δυσαρέσκεια έχει προκαλέσει στον ΣΥΡΙΖΑ ο ανασχηματισμός και συγκεκριμένα η υπουργοποίηση δύο στελεχών του ΚΙΝΑΛ, των Θάνου Μωραϊτη και του Άγγελου Τόλκα. Ειδικά η περίπτωση του νέου υφυπουργού Μεταφορών και Υποδομών φαίνεται να έχει προκαλέσει αλγεινές εντυπώσεις καθώς έως και ένα μήνα πριν καταφερόταν εναντίον της κυβέρνησης με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το αρνητικό κλίμα αποτυπώθηκε αμέσως μετά τις ανακοινώσεις της Παρασκευής με αρνητικό σχολιασμό από μερίδα της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ (είτε κομματικής, είτε ευρύτερα της επιρροής του) στα σόσιαλ μήντια. Την κριτική που διατυπώθηκε και στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου ανέλαβε να συνοψίσει και να μεταφέρει – εκφράζοντας προφανώς μεγάλη μερίδα του κόμματος με αναφορά στην τάση των 53, ενδεχομένως όμως όχι μόνο – ο Παύλος Κλαυδιανός, επικεφαλής της συντακτικής ομάδας της εφημερίδας «Εποχή» (εκφράζει κυρίως τους 53).

«Η υπουργοποίηση δύο κεντρικών στελεχών τού ΠΑΣΟΚ δημιουργεί σειρά ερωτημάτων, καθώς έως λίγους μήνες πριν είχαν υπεύθυνες θέσεις στο ΚΙΝΑΛ και δεν μοιάζει με όλες τις προηγούμενες, κατ΄ αρχάς ως προς αυτό. Ως ενεργά στελέχη με τοποθετήσεις τους εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, δίνουν τώρα μοναδική τροφή στον αντικυβερνητικό Τύπο για το αγαπημένο του έργο φθοράς της κυβέρνησης» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Επίσης σημειώνει πως η προσέγγιση με τον κόσμο της κεντροαριστεράς απαιτεί λεπτούς χειρισμούς (που προφανώς εδώ δεν έγιναν) και συνέχιση του διαλόγου, αντί του μηνύματος ότι αυτή (η προσέγγιση) περνά μέσα από υπουργικές και άλλες θέσεις. Και τέλος, σημειώνεται η ανάγκη η όποια διεύρυνση να μην είναι μονόπλευρα προς την κεντροαριστερά αλλά και προς τα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (Αθήνα 9,84) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος θέλησε να μεταφέρει την οπτική του Μαξίμου για τον ανασχηματισμό λέγοντας πως με αυτόν η κυβέρνηση έδειξε πως «είναι ανοιχτή σε συνεργασίες, δεν περιορίζεται μόνο στα πολιτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Έχει τη δυνατότητα να απευθύνεται σε έναν ευρύτερο κόσμο, ο οποίος έχει αναφορά στον προοδευτικό χώρο».

Πάντως, πολλοί αμφισβητούν δείχνουν να αμφισβητούν ότι τα πρόσωπα αυτά σηματοδοτούν κάτι άλλο πέρα από το ότι προκαλούν εκνευρισμό στο ΚΙΝΑΛ.

Ο ανασχηματισμός ουσιαστικά έχει χτυπήσει καμπανάκι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τις συμμαχίες και τις συνεργασίες και τη μέθοδο που θα ακολουθηθεί εν όψει και της συγκρότησης των ψηφοδελτίων καταρχάς για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αφού μερίδα του κόμματος δεν επιθυμεί συνεργασίες με πρόσωπα του παλαιού συστήματος που δεν πατούν στο έδαφος «προγραμματικών συγκλίσεων» αλλά δείχνουν να έχουν πρόσκαιρα «τυχοδιωκτικά» χαρακτηριστικά.

Το κλίμα αυτό πιθανότατα αναμένεται να αποτυπωθεί στην επερχόμενη Κεντρική Επιτροπή που θα συγκληθεί τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου προκειμένου να συζητήσει για τις ευρωεκλογές.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 10:09