12/08/2020 07:32:10

Μέσω δορυφόρου η παρακολούθηση των καλλιεργειών: Οι αγρότες θα λαμβάνουν sms για ακραία καιρικά φαινόμενα και συμβουλές

Μέσω δορυφόρου η παρακολούθηση των καλλιεργειών: Οι αγρότες θα λαμβάνουν sms για ακραία καιρικά φαινόμενα και συμβουλές - Media

 

Στα «σκαριά» βρίσκεται το έργο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Γεωργικού Τομέα», το οποίο αναμένεται να αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται οι αγρότες τις καλλιέργειές τους.

Το έργο αναμένεται να αξιοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες όπως το διαδίκτυο των πραγμάτων (IoΤ), την ανάλυση μεγάλων δεδομένων (Big Data) και τη δορυφορική παρακολούθηση της γης.

Τα δεδομένα που θα συλλέγονται από 6.500 επίγειους σταθμούς θα δίνουν πληροφορίες σε σχέση με την ποιότητα του εδάφους, του νερού, την ευρωστία και τις ανάγκες του φυτού και τις ατμοσφαιρικές συνθήκες του μικροκλίματος. Στόχος είναι η προστασία των φυσικών πόρων, από τους οποίους εξαρτάται τόσο η γεωργική παραγωγή όσο και η ασφάλεια των τροφίμων. Μάλιστα, ο κάθε αγρότης θα έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει με ένα μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο ή το τάμπλετ του εξατομικευμένες προτάσεις και συμβουλές για την αγροκαλλιέργειά του.

Έτσι, τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου δημοσιεύθηκε η προκήρυξη του ανοιχτού διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την υλοποίηση του έργου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 33,5 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Το Υπουργείο ΨΗΠΤΕ συνεργάστηκε με την ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα, καθώς και με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το συγκεκριμένο έργο.

Στα πολλαπλά οφέλη της εθνικής υποδομής ευφυούς γεωργίας συγκαταλέγεται η μείωση του κόστος παραγωγής έως 45%, η βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Το έργο έχει την απόλυτη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τον αρμόδιο Επίτροπο για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, Phil Hogan, να επισημαίνει, σε πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, ότι «η Ελλάδα έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο στον τομέα της ψηφιοποίησης και θεωρούμε ότι θα αποτελέσει ένα μοντέλο βέλτιστης πρακτικής που θα μπορέσουν να ακολουθήσουν και άλλες χώρες».

Σημειώνεται ότι το έργο έχει προσελκύσει την προσοχή τρίτων χωρών, οι οποίες ενδιαφέρονται να το εφαρμόσουν στον πρωτογενή τους τομέα.

Η δράση για τον «Ψηφιακό Μετασχηματισμό του Γεωργικού Τομέα» δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση των ωφελούμενων, η οποία θα γίνει με ημερίδες, σε συνεργασία με τους κατά τόπους φορείς, αλλά και μέσω online επιμόρφωσης και διαρκούς υποστήριξης μέσω της πλατφόρμας.

Ακόμη, το Υπουργείο έχει ήδη συνάψει Μνημόνιο Συνεργασίας με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ επίκειται η υπογραφή αντίστοιχου μνημονίου με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ώστε οι επιστήμονες γεωπόνοι να είναι άρτια εκπαιδευμένοι στη διαχείριση δεδομένων μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς δήλωσε: «Ο αγρότης θα μπορεί πλέον να λαμβάνει με ένα απλό sms στο κινητό του  τηλέφωνο γεωργικές προειδοποιήσεις για ακραία καιρικά φαινόμενα και συμβουλές άρδευσης και προστασίας της παραγωγής του. Με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και την είσοδο μας στην εποχή της Δίκαιης Ανάπτυξης, η Ελλάδα αποκτά τον αγροτικό τομέα που της αξίζει».

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιος Ράλλης, επισήμανε: «Για πρώτη φορά μια εθνική δημόσια υποδομή ενσωματώνει την ψηφιακή τεχνολογία στον πρωτογενή τομέα. Με δεδομένα που συλλέγονται απευθείας από το χωράφι, η αγροτική παραγωγή γίνεται πιο αποδοτική με χαμηλότερο κόστος και μικρότερη επιβάρυνση για το περιβάλλον. Οι δυνατότητες για έρευνα και ανάπτυξη, χάρη στα ανοιχτά δεδομένα, είναι απεριόριστες. Η Δίκαιη Ανάπτυξη αποτελεί ένα σημαντικό άξονα του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ, από τον οποίο δεν θα αποκλειστεί κανείς. Φέρνουμε το "Αύριο, Σήμερα για Όλους” τους αγρότες».

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.