29/02/2020 07:05:42

Κι όμως, οι Ευρωπαίοι θέλουν αυτό το πρόσωπο για νέο πρόεδρο της Κομισιόν

Κι όμως, οι Ευρωπαίοι θέλουν αυτό το πρόσωπο για νέο πρόεδρο της Κομισιόν - Media

 

Από τις ευρωεκλογές του 2015, το σύστημα επιλογής του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής άλλαξε και πλέον, αντί ο πρόεδρος της Κομισιόν να ορίζεται εναλλάξ από τα δύο μεγάλα κόμματα του Ευρωκοινοβουλίου (ΕΛΚ και Σοσιαλιστές και Δημοκράτες) απόφασίστηκε να είναι συγκεκριμένος υποψήφιος από κάθε κόμμα και να εκλέγεται αυτός που το κόμμα του λαμβάνει την πλειοψηφία στις ευρωεκλογές, όπερ και εγένετο με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Κάτι τέτοιο φαίνεται ότι θα γίνει και φέτος και ήδη το ΕΛΚ και οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες έχουν επιλέξει τους υποψηφιούς τους (τον Μάνφρεντ Βέμπερ και τον Φραντς Τίμερμανς, αντίστοιχα), ωστόσο φαίνεται ότι οι επιλογές αυτές κάθε άλλο παρά ικανοποιούν τους Ευρωπαίους πολίτες.

Αντιθέτως η «σκληρή» Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ από τη Δανία είναι η προτιμότερη διάδοχος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας πανευρωπαϊκής διαδικτυακής έρευνας που διενήργησε η εταιρία Burson Cohn & Wolfe (BCW) και παρουσιάζει σήμερα η διαδικτυακή πλατφόρμα Euractiv.
 
Συνολικά, σύμφωνα με την έρευνα, το 41% των ερωτηθέντων απάντησε πως η Επιτροπή Γιούνκερ είναι καλύτερη από την προηγούμενη Επιτροπή Μπαρόζο. Σε ό,τι αφορά την προεδρία της Επιτροπής, η Βεστάγκερ είναι πρώτη με 20%, ενώ ακολουθεί ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ (7%), ο Φ. Τίμερμανς (6%) και ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ (5%), ενώ ο υποψήφιος του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ παίρνει μόλις 4%.
 
Όσον αφορά τη βαθμολόγηση της επίδοσης των επιτρόπων από το 0 έως το 10, σύμφωνα με την έρευνα, η Μ. Βεστάγκερ είναι η μόνη που πετυχαίνει ποσοστό αποδοχής πάνω απο 50% (50,2%), ενώ ακολουθεί η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι (49,6%), ο πρώτος αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς (46,9%) και η επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ (44,7%). Πέμπτος στη σειρά είναι ο πρόεδρος Γιούνκερ (44,4%), ενώ τελευταίος είναι ο επίτροπος Παιδείας από την Ουγγαρία, Τίμπορ Νάβρασκις.
 
Υπενθυμίζεται ότι η Μαργκρέτε Βεστάγκερ ήταν η επίτροπος που τάραξε περισσότερο από κάθε άλλον τα νερά στις Βρυξέλλες, με τα πρόστιμα που «έριξε» στους τεχνολογικούς γίγαντες Google και Apple.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.