search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:44
MENU CLOSE

Υπουργικό με μηνύματα εντός κι εκτός για τις «προοδευτικές συγκλίσεις»

20.02.2019 08:29
4660450.jpg

 

Με φόντο την αντιπαράθεση για το δάνειο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, συνεδριάζει σήμερα στη 1 το μεσημέρι το νέο υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Αν και τυπικά το αντικείμενο της συνεδρίασης είναι ο προγραμματισμός του έργου για το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός αναμένεται να καλωσορίσει τα νέα μέλη της κυβέρνησης μεταξύ των οποίων και οι Θάνος Μωραϊτης και Άγγελος Τόλκας – η υπουργοποίηση των οποίων προκάλεσε εσωτερικές αντιδράσεις και να στείλει μηνύματα εντός κι εκτός της κυβέρνησης αναφορικά με την προσπάθεια για σύγκλιση του ΣΥΡΙΖΑ με τις «προοδευτικές δυνάμεις» του τόπου.

Προσπάθεια η οποία έχει αφετηρία τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα και ήδη προκαλεί ασφυκτική πολιτική πίεση στο Κίνημα Αλλαγής καθώς «περνά» και μέσα από τον διεμβολισμό του.

Χθες ο Γιώργος Παπανδρέου με αφορμή τις φήμες και τα σενάρια για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ που ενισχύθηκαν με την υπουργοποίηση των Μωραϊτη – Τόλκα, καθώς θεωρούνται «παπανδρεϊκοί», αλλά και ενόψει της πιθανολογούμενης συμμετοχής του σε εκδήλωση με τον επικεφαλής της ομάδας των ευρωπαίων σοσιαλιστών Ούντο Μπούλμαν (πάντως, υπάρχουν πληροφορίες ότι τελικώς δεν θα παραστεί), επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις κι να καθησυχάσει το εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι εργάζεται μεν για την ανασυγκρότηση της προοδευτικής παράταξης αλλά πήρε αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ κι έστειλε μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψει να «εργαλειοποιηθεί» η στάση του από την κυβέρνηση.

Παρ’ όλα αυτά τίποτα δεν φαίνεται να ανακόπτει την στρατηγική του Μαξίμου, η οποία περιλαμβάνει την αξιοποίηση στελεχών που απομακρύνονται από το ΚΙΝΑΛ. Για την ακρίβεια η υπουργοποίηση των Μωραϊτη και Τόλκα ουσιαστικά στόχο έχει να επιταχύνει μια διαδικασία προσέγγισης, δια του μηνύματος πώς όσοι από την κεντροαριστερά επιλέγουν να συμπλεύσουν με τον ΣΥΡΙΖΑ θα τύχουν και της σχετικής «επιβράβευσης» ή αξιοποίησης. Στο πλαίσιο αυτό ήδη διακινούνται πληροφορίες περί του ότι έχουν ήδη κλείσει θέση στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές, στελέχη που προέρχονται από την κεντροαριστερά.

Με «δύναμη κρούσης» τον Πολάκη

Εν τω μεταξύ, σε ό,τι αφορά το ζήτημα που έχει ανακύψει με το δάνειο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη το Μαξίμου πέρασε στην αντεπίθεση ανασύροντας το θέμα των δανείων που έχουν λάβει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, υπόθεση που μετά την Εξεταστική που διενεργήθηκε και ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2017, βρίσκεται στη δικαιοσύνη. Οι εντυπώσεις που προκαλούνται στην κοινή γνώμη δια των συγκρίσεων προφανώς είναι καταλυτικές σε βάρος ΝΔ και ΚΙΝΑΛ.  Σε συνδυασμό με την ομολογία Τσουκάτου στο πλαίσιο της δίκης της Siemens για τα 16 δις δραχμές, το Μαξίμου διαμηνύει στους πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης ότι δεν δικαιούνται να ομιλούν για ένα δάνειο ύψους 100.000 ευρώ το οποίο αποπληρώνεται κανονικά.

Το Μαξίμου μέχρι χθες έμεινε να ζυμώνει τη γραμμή από τα μετόπισθεν αξιοποιώντας ως δύναμη κρούσης τον «πληθωρικό» Παύλο Πολάκη που με ύφος «τιμωρού» εγκαλεί τους πάντες και τα πάντα και κυρίως τα βάζει με το κατεστημένο και τους «γραβατωμένους» εκπροσώπους του, τακτική που στοχεύει στο θυμικό ενός πιο «λαϊκού» ακροατηρίου.

Από την άλλη, μετά το τηλεφώνημα Πολάκη σε Στουρνάρα με το οποίο ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ζήτησε από τον διοικητή της ΤτΕ παράλληλα με το δικό του δάνειο να εξεταστούν και δάνεια άλλων πολιτικών καθώς και τα δάνεια των κομμάτων, το πρωθυπουργικό γραφείο εξέδωσε μια ανακοίνωση όπου χωρίς να «αδειάζει» τον Παύλο Πολάκη αναφέρει ότι σέβεται την ανεξαρτησία της ΤτΕ αφήνοντας την αιχμή ότι ο διοικητής της δεν είναι και τόσο «ανεξάρτητος» καθώς καλεί τον Γιάννη Στουρνάρα «να σεβαστεί την αρχή της πολιτικής ουδετερότητας».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:43