search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 17:57
MENU CLOSE

Βρετανία: Το Brexit φέρνει και… exit βουλευτών από τα παραδοσιακά κόμματα

20.02.2019 12:01
Βρετανία: Το Brexit φέρνει και… exit βουλευτών από τα παραδοσιακά κόμματα    - Media

 

Τρεις νέες παραιτήσεις, αυτή τη φορά από το στρατόπεδο των Τόρις, εντείνουν την πολιτική κρίση στη Βρετανία, περίπου έναν μήνα προτού η χώρα ανοίξει οριστικά την πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δηλώνοντας την έντονή αντίδρασή τους στη «στροφή του κόμματος προς τα δεξιά», οι τρεις βουλευτίνες του Συντηρητικού Κόμματος υπέβαλαν την παραίτησή τους στην Τερέζα Μέι για να ενταχθούν στην Ανεξάρτητη Ομάδα του βρετανικού κοινοβουλίου, την οποία μόλις ίδρυσαν οκτώ βουλευτές του Εργατικού Κόμματος.

Η Άννα Σόουμπρι, η Σάρα Ουάλαστον και η Χέιντι Άλεν έγραψαν κοινή επιστολή προς την πρωθυπουργό του, προκειμένου να επιβεβαιώσουν ότι αποχωρούν από το Συντηρητικό Κόμμα, μία πληροφορία που κυκλοφορούσε από νωρίς στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Στην επιστολή τους αυτή αφήνουν να εννοηθεί ότι το κόμμα εξαρτάται από το ενωτικό DUP της Βόρειας Ιρλανδίας και τους Συντηρητικούς ευρωσκεπτικιστές και υποστηρίζουν ότι το Brexit «επαναπροσδιόρισε» το Συντηρητικό Κόμμα ενώ εγκαταλείφθηκε κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού του.

Οι τρεις βουλευτίνες, όλες υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε., θα ενταχθούν στην Ανεξάρτητη Ομάδα, στην οποία εντάχθηκε σήμερα μία ακόμη βουλευτής του Εργατικού Κόμματος.

Η Τζόαν Ράιαν έγινε η όγδοη βουλευτής του κόμματος που γύρισε την πλάτη στον Τζέρεμι Κόρμπιν δηλώνοντας «τρομοκρατημένη, συγκλονισμένη και θυμωμένη» από την αποτυχία της ηγεσίας να αντιμετωπίσει το αντισημιτικό αίσθημα στους κόλπους του κόμματος.

Η απόφαση των βουλευτών να αποχωρήσουν από τα κόμματά τους δημιουργεί νέα δεδομένα στο βρετανικό πολιτικό σκηνικό, σε μία εξαιρετική κρίσιμη στιγμή για την έκβαση του Brexit.

Εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να ακολουθήσουν και άλλες ανεξαρτητοποιήσεις τόσο στους κόλπους του Εργατικού Κόμματος, αλλά και στο στρατόπεδο των Τόρις από στελέχη, που είχαν ταχθεί υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στα βρετανικά μέσα γίνεται ήδη λόγος για την προοπτική η πρωτοβουλία των επτά να εξελιχθεί σε συγκεκριμένο φορέα ή ακόμη και πολιτικό κόμμα.

Το σενάριο αυτό τροφοδότησε εξάλλου με τις δηλώσεις του ένας εκ των ανεξαρτητοποιηθέντων.

Πρόκειται για τον Τσούκα Ουμούνα, ο οποίος προειδοποίησε τον Τζέρεμι Κόρμπιν και την Τερέζα Μέι πως «πολλοί ακόμη βουλευτές των Εργατικών, αλλά και των Τόρις, που έχουν απογοητευτεί από την εξέλιξη του κόμματός τους σε νέο UKIP μπορεί να ακολουθήσουν».

Σε δηλώσεις του στο Radio 4 του BBC τόνισε πως πέραν των απογοητευτικών χειρισμών για το Brexit, αλλά και της αδυναμίας να αντιμετωπιστεί ο αντισημιτισμός στους κόλπους του κόμματος, «ένα μεγάλο θέμα» για τους επτά παραιτθέντες είναι και η αίσθηση πως δεν μπορεί κανείς να εμπιστευθεί στον Τζέρεμι Κόρμπιν την εθνική ασφάλεια, εάν γίνει πρωθυπουργός.

«Πολλοί βουλευτές του Εργατικού Κόμματος συμφωνούν μαζί μας σε αυτό» ισχυρίστηκε.

Ο κ. Ουμούνα τόνισε πως η νέα Ανεξάρτητη Ομάδα δεν είναι ακόμη πολιτικό κόμμα, αλλά εμφανίστηκε βέβαιος ότι μπορεί να εξελιχθεί σε κόμμα εν καιρώ.

Κάλεσε δε βουλευτές όλων των κομμάτων να ενταχθούν στους κόλπους του ώστε να οικοδομηθεί ένας νέος πόλος, μία «εναλλακτική» στο σημερινό σύστημα του δικομματισμού, το οποίο και χαρακτήρισε «θεμελιωδώς πληγωμένο».

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 17:56