search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 02:35
MENU CLOSE

Η «αιχμή» Τσίπρα για Στουρνάρα: Υπερτιμημένοι τεχνοκράτες που έριξαν την οικονομία στα βράχια

20.02.2019 12:09
4722448.jpg

 

Καλωσορίζοντας τους νέους υπουργούς «που σε αυτή την κρίσιμη φάση ενώνουν τις δυνάμεις τους μαζί μας», ξεκίνησε ο Αλέξης Τσίπρας την εισηγητική του τοποθέτηση προς το Υπουργικό Συμβούλιο.

«Ενώνουν», είπε, «τις δυνάμεις τους στη μεγάλη προσπάθεια που έχει εκκινήσει εδώ και τέσσερα χρόνια για την έξοδο της χώρας από την κρίση και για να γίνουν τα πρώτα βήματα της κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης έξω από την επιτροπεία και τα δεσμά του μνημονίου».

Παραπέμποντας και στις διεργασίες που έχουν ανοίξει για τις συγκλίσεις των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων ο πρωθυπουργός σημείωσε με νόημα ότι αυτή η εθνική προσπάθεια είχε και έχει πάντοτε σαφές πρόσημο κοινωνικό και πολιτικό, και ότι γύρω της «συσπειρώνονται δυνάμεις και πρόσωπα από το σύνολο του δημοκρατικού φάσματος», που «δεν ανήκουν αποκλειστικά στο χώρο της αριστεράς, αλλά προέρχονται και από το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, της οικολογίας, αλλά και της λαϊκής κεντροδεξιάς».

Αιχμές κατά ΜΜΕ, κάλυψη σε Πολάκη

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε μια έμμεση αναφορά στην επικαιρότητα των τελευταίων ημερών γύρω από το δάνειο Πολάκη που μονοπωλεί  την ειδησεογραφία λέγοντας επί της ουσίας ότι η ενασχόληση με το συγκεκριμένο ζήτημα είναι ουσιαστικά μέρος της ατζέντας και της προπαγάνδας των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης.

Σε αυτό το πλαίσιο προέτρεψε τους υπουργούς του να εστιάζουν στα μεγάλα και τα σημαντικά που προσπαθούν να αποκρύψουν τα ΜΜΕ, ότι δηλαδή η Ελλάδα «βαδίζει με σταθερότητα και ασφάλεια στο δρόμο της ανάκαμψης και είναι πλέον πηγή καλών ειδήσεων».

«Μπορεί βέβαια η πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα να μην ενδιαφέρεται για αυτές τις ειδήσεις, αλλά εγώ σήμερα θα σας ζητήσω να ασχοληθούμε με τα ουσιαστικά ζητήματα και όχι με αυτά που κάποιοι άλλοι έχουν αποφασίσει ότι πρέπει να ασχοληθούμε, προκειμένου να κρύψουν την παταγώδη αποτυχία του πολιτικού τους αφηγήματος για την έξοδο της χώρας από τη κρίση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αιχμή για Στουρνάρα

Επανέλαβε δε την προτροπή της προσήλωσης στους μεγάλους στόχους όταν αναφερόμενος στην πορεία των επιτοκίων άφησε αιχμές κατά του Γιάννη Στουρνάρα, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάζει.

«Θέλω να σας προτρέψω να δείτε τη μεγάλη εικόνα» υπογράμμισε με νόημα «και να συνεχίσετε αφοσιωμένοι στους μεγάλους στόχους που έχουμε και τους πετυχαίνουμε. Και να μην παρασύρεστε σε διαμάχες που επιλέγει ο αντίπαλος για να θολώσει τα νερά».

Και πρόσθεσε: «να αφήσουμε τις Κασσάνδρες της καταστροφής και τους υπερτιμημένους τεχνοκράτες που όταν όμως διαχειρίστηκαν την οικονομία, την έριξαν στα βράχια και αργότερα δεν πέτυχαν ούτε μια από τις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις τους, να ασχολούνται με ζητήματα μικροπολιτικής αντιπαράθεσης και παραπολιτικού κουτσομπολιού».

Σε ό,τι αφορά το αντικείμενο της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού ο πρωθυπουργός παρουσίασε το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου και το πρόγραμμα επιδότησης δανείου στο πλαίσιο της προστασίας της α’ κατοικίας που συμφωνήθηκε με τις τράπεζες. Πρόκειται όπως είπε για τους δύο άξονες, συνολικού ύψους 500 εκ. ευρώ, μιας «συνεκτικής στεγαστικής πολιτικής» της κυβέρνησης στο πλαίσιο του νέου κοινωνικού κράτους που η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει να οικοδομεί μετά την έξοδο από τα μνημόνια.

Πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου

Ειδικότερα και με δεδομένο το πρόβλημα στέγης που διογκώθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης η κυβέρνηση προχωρά:

-Στο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου με συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 300 εκατομμύρια ευρώ το οποίο αφορά συνολικά 260.000 νοικοκυριά και 667.000 ανθρώπους. Η επιδότηση θα κλιμακώνεται ανάλογα με το εισόδημα και τα μέλη του νοικοκυριού ξεκινώντας από 70 ευρώ και φτάνοντας μέχρι και το ποσό των 210 ευρώ το μήνα. Κρίσιμη παράμετρος, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό είναι ότι στο επίδομα στέγασης το παιδί προσμετράται ως ενήλικας τόσο στον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων όσο και στον υπολογισμό του επιδόματος.

-Στο πρόγραμμα για την επιδότηση δανείου που «αφορά νοικοκυριά με κόκκινα δάνεια και σκοπεύει τόσο στην εξασφάλιση της πρώτης κατοικίας για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα όσο επίσης και στην στήριξη του Τραπεζικού συστήματος, στην μεγάλη κοινωνική προσπάθεια για την μείωση του ποσοστού των κόκκινων δανείων». Το πρόγραμμα αυτό. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό έχει συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 200 εκατομμύρια ευρώ και αφορά περίπου 180.000 νοικοκυριά και 460.000 άτομα. «Το κράτος αναλαμβάνει την υποχρέωση να επιδοτεί τη δόση του δανείου ενώ οι Τράπεζες αναλαμβάνουν να αξιοποιήσουν το σύνολο των εργαλείων που έχουν στη διάθεση τους για τη μείωση της δόσης, δηλαδή την μείωση επιτοκίου, την επιμήκυνση του δανείου και όλα τα υπόλοιπα διαθέσιμα εργαλεία που τους παρέχουν οι διεθνείς κανόνες και η εσωτερική νομοθεσία» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15