search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 11:22
MENU CLOSE

Ψήνεται ο «αρραβώνας» με την Κεντροαριστερά – Σε πλήρη εξέλιξη οι διεργασίες για προοδευτικό μέτωπο υπό τον ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2061
21-02-2019
21.02.2019 04:00
Ψήνεται ο «αρραβώνας» με την Κεντροαριστερά - Σε πλήρη εξέλιξη οι διεργασίες για προοδευτικό μέτωπο υπό τον ΣΥΡΙΖΑ - Media

 

Mια, δυο, πολλές πρωτοβουλίες είναι στα σκαριά το επόμενο διάστημα, ώστε το φλερτ μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και «αδέσποτων» ή «άστεγων» κεντροαριστερών πολιτικών δυνάμεων να εξελιχθεί σε κάτι πιο στέρεο εν όψει των επερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων.

Ο πρωθυπουργός μέσω του μίνι ανασχηματισμού εμφανίστηκε να κάνει ένα πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της πολυδιακηρυγμένης συγκρότησης ενός προοδευτικού μετώπου.
 
Βέβαια, η υπουργοποίηση δύο προσώπων που μέχρι πριν από λίγο καιρό ήταν στο ΚΙΝΑΛΛ και εξαπέλυαν επιθέσεις κατά της κυβέρνησης, δηλαδή των Θάνου Μωραΐτη και Άγγελου Τόλκα, προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Η κίνηση αυτή του πρωθυπουργού έγινε αντιληπτή ως διεύρυνση που εκφεύγει του πλαισίου που έχει συμφωνηθεί για συμμαχίες στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων και δείχνει να έχει τυχοδιωκτικά χαρακτηριστικά.
 
Πάντως στις στοχεύσεις του Αλέξη Τσίπρα φαίνεται να είναι η διευκόλυνση και η επιτάχυνση της προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ όσων από τον ευρύτερο κεντροαριστερό – προοδευτικό χώρο (ακόμα κι αν τυγχάνει να βρίσκονται προς το παρόν εντός του ΚΙΝΑΛΛ) δείχνουν πρόθυμοι να κινηθούν προς τον συγκεκριμένο πόλο του πολιτικού συστήματος. Με άλλα λόγια, η υπουργοποίηση των δύο παραπάνω πασοκικών στελεχών στέλνει το μήνυμα της «επιβράβευσης» όσων τολμούν να κάνουν το μεγάλο βήμα και εκτός από τις υπουργικές θέσεις οι διάφοροι «τολμηροί» αναμένεται να αναζητήσουν την τύχη τους στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Παράλληλα πρέπει να επισημανθεί ότι η υπουργοποίηση των συγκεκριμένων προσώπων δείχνει να ρίχνει μια γέφυρα προς το παπανδρεϊκό στρατόπεδο, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός, τουλάχιστον σε επίπεδο στρατηγικού προσανατολισμού, δείχνει να συμφωνεί με τη λογική του προοδευτικού μετώπου έναντι της σύγκλισης με τη νεοφιλελεύθερη δεξιά. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο μάλιστα επένδυσαν στη συμμετοχή του στην προσεχή εκδήλωση που οργανώνει στην Αθήνα, στις 4 Μαρτίου, η Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (συμμαχία των ευρωομάδων των Σοσιαλιστών, της Αριστεράς και των Πρασίνων) με κεντρικό ομιλητή τον επικεφαλής των Σοσιαλιστών Ούντο Μπούλμαν. Ο Γιώργος Παπανδρέου με ανακοίνωσή του φάνηκε να διαψεύδει καταρχάς τη συμμετοχή του στη συγκεκριμένη εκδήλωση. Από εκεί και πέρα μένει ανοιχτό σε ερμηνείες το αν έκλεισε γενικότερα την πόρτα της συνεργασίας στο πλαίσιο του προοδευτικού μετώπου προεκλογικώς ή μετεκλογικώς. Από το Μαξίμου δεν πτοούνται πάντως και περιμένουν να δουν πώς θα κινηθεί το επόμενο διάστημα και πώς θα κινηθεί εσωκομματικά εν όψει και του συνεδρίου του ΚΙΝΑΛΛ τον Μάρτιο.
 
Από την άλλη, βασικός «εχθρός» σε αυτή τη φάση, όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, είναι η εκσυγχρονιστική – σημιτική του έκφραση στον βαθμό που αυτή δείχνει την κατεύθυνση της σύγκλισης με τη Ν.Δ. (εξαιρούνται όσοι προέρχονται από αυτό τον χώρο αλλά φλερτάρουν με την ιδέα του προοδευτικού μετώπου υπό τον ΣΥΡΙΖΑ). Πάντως γενικότερα ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος, παρά τη συνεχή μετακίνηση προς το κέντρο τα τελευταία χρόνια, να ταυτιστούν με την Κεντροαριστερά στον βαθμό που αυτή κατά κανόνα έχει συνδεθεί στα καθ’ ημάς με την περίοδο Σημίτη.
 
Ως εκ τούτου ο αυτοπροσδιορισμός του ΣΥΡΙΖΑ ως αριστερού – ριζοσπαστικού κόμματος θα παραμείνει, παρόλο που το ευρύ ακροατήριο στο οποίο απευθύνεται πλέον δεν ανταποκρίνεται σε αυτά τα πολιτικά χαρακτηριστικά.
 
Στο ερώτημα αν το προοδευτικό μέτωπο, εφόσον προχωρήσει, θα αποτυπωθεί με κάποιον τρόπο και στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, η απάντηση είναι πως σκέψεις υπάρχουν για το αν μπορεί να προστεθεί ένα δεύτερο συνθετικό (π.χ. Προοδευτική Συμμαχία ή Προοδευτικές Δυνάμεις), ανάλογα και με το τι προβλέπει ο νόμος για τις συμμαχίες πολιτικών φορέων κ.λπ., ωστόσο συζήτηση επίσημη στο κόμμα δεν υπάρχει. Επιπλέον ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος απέκλεισε το σχετικό ενδεχόμενο για το ευρωψηφοδέλτιο, λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατεβεί με το όνομά του.
 
Πρωτοβουλίες σύγκλισης
Όσον αφορά τις πρωτοβουλίες που θα ξετυλιχθούν το επόμενο διάστημα:
 
Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτές θα συγκεκριμενοποιηθούν προσεχώς πιθανότατα σε συνεδρίαση της Π.Γ. που θα συνέλθει να προετοιμάσει και την Κεντρική Επιτροπή για τις ευρωεκλογές.
 
Τη Δευτέρα προγραμματίζεται συνέντευξη Τύπου της πρωτοβουλίας που συγκροτούν πρόσωπα που βρέθηκαν πίσω και από την εκδήλωση στο Μέγαρο για τη Συμφωνία των Πρεσπών με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα (π.χ. Αντώνης Λιάκος, Παναγιώτης Παναγιώτου, Νίκος Μπίστης κ.ά.).
 
Στις 4 Μαρτίου, όπως προαναφέρθηκε, είναι προγραμματισμένη η εκδήλωση της Προοδευτικής Συμμαχίας με ομιλητή τον Ούντο Μπούλμαν, ενώ συμμετέχουν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης και η πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη.
 
Αναμένεται να υπάρξουν και άλλες πρωτοβουλίες με κείμενα υπέρ των προοδευτικών συγκλίσεων και συλλογή υπογραφών από καλλιτέχνες, διανοούμενους και πανεπιστημιακούς.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 11:16